Partijama podijeljeno skoro pola miliona, od donacija prikupili 540.000 eura

Načelnik Odsjeka za kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja Dušan Drakić je na sjednici Savjeta ASK-a rekao da je partije doniralo 706 fizičkih i samo dva pravna lica

6459 pregleda 67 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

U toku dosadašnje kampanje, političkim partijama je iz javnih izvora podijeljeno 499.000 eura, a same partije su iz donacija, uglavnom od fizičkih lica, prikupile 540.000 eura.

Načelnik Odsjeka za kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja Dušan Drakić je na sjednici Savjeta ASK-a rekao da je partije doniralo 706 fizičkih i samo dva pravna lica.

Kada je riječ o rashodima - prikupljenim ugovorima i fakturama, Drakić je naveo da su iskontrolisali 118 aktivnosti partija u ukupnoj vrijednosti od gotovo 700.000 eura.

“Većinom se odnose na bilborde... Za zakup bilborda je bilo opredijeljeno 470.000 eura”, kazao je Drakić.

On je podsjetio da je u izbornoj kampanji, ukupno otvoreno 36 žiro računa od 26 političkih subjekata i da je do sada dostavljeno 54 izvještaja političkih partija.

Kada je riječ o državnim organima, Drakić je rekao da je gotovo 100 odsto organa dostavilo sve izvještaje koji su predviđeni zakonom.

“Imamo gotovo 18.000 izvještaja koji su objavljeni na našem sajtu, koji je Agencija analizirala...”.

Istakao je da je od početka izborne kampanje izdato 604 upozorenja za sve organe vlasti, dok je ASK pokrenula i u određenoj mjeri sprovela 287 postupaka kad su u pitanju organi vlasti.

“Najviše postupaka je pokrenuto kada su u pitanju analitičke kartice i prosječna mjesečna potrošnja gdje je bilo ukupno 135 postupaka i kada je u pitanju zapošljavanje, kada smo imali sumnje da nije dostavljena kompletna dokumentacija, pokrenuto je 98 postupaka”, kazao je Drakić.

Bonus video: