"Mir je naša nacija": Država pomaže onima sa najvećim, a nijedan cent pomoći ne ide osobama sa minimanim zaradama

Oni su kazali da se među fizičkim licima sa najvišim iznosom povraćaja više isplaćenih doprinosa nalazi i predsjednik Odbora direktora IRF-a kome je samo za 2019. godinu, po osnovu povraćaja više plaćenih doprinosa, isplaćeno 16.831,81 eura

2655 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Koalicija Mir je naša nacija
Ilustracija, Foto: Koalicija Mir je naša nacija

Da je DPS autokratski režim uspostavio nepravdu kao pravilo u gotovo svim segmentima sistema, potvrđuje i zakonsko rješenje po kome se onima sa najvećim zaradama u državi pomaže, dok se građanima sa minimalnim zaradama ne daje ni jedan jedini cent pomoći, kazali su iz kolalicije "Mir je naša nacija".

"Da slika bude potpunija, građanin koji živi od mjesečne plate od 300 eura mora platiti svaki euro poreza i doprinosa državi. Međutim, oni koji mjesečno zarađuju po 9000, 10 000 ili 15 000 eura oslobađaju se plaćanja dijela dažbina po ovom osnovu pa im je pored ovoliko visokih plata za period od 4 godine i 5 mjeseci isplaćeno dodatnih skoro 13 miliona eura", pojasnili su u saopštenju.

Oni su kazali da se već duže od jedne decenije u pravnom sistemu Crne Gore primjenjuje član 22 Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojim je utvrđeno pravo na povraćaj više plaćenih doprinosa.

"Što to praktično znači ilustrujemo sljedećim podacima:

Licima sa najvišim primanjima u Crnoj Gori koja su primila bruto zaradu iz osnovice koja prelazi iznos najviše godišnje osnovice za kalendarsku godinu, dodatno je, po ovom osnovu isplaćeno: za 2015. godinu, za 260 fizičkih lica, isplaćeno je 2.323.341,11 eura; za 2016. godinu, za 335 fizičkih lica, isplaćeno je 3.317.570,46 eura; za 2017. godinu, za 324 fizičkih lica, isplaćeno je 3.024.314,31 eura; za 2018. godinu, za 341 fizičkih lica, isplaćeno je 3.279.677,30 eura; za prvih 5 mjeseci 2019. godine, za 68 fizičkih lica, isplaćeno je. 773.827,75 eura". kaže se u saopštenju.

Kako su kazali, onim licima koja su za promenutih 4 godine i 5 mjeseci primala mjesečnu zaradu veću od oko 2.800 eura mjesečno je kroz pomenuti povraćaj doprinosa dodatno isplaćeno skoro 13 miliona eura, odnosno, 12.719.730,93 eura.

"Kako se uglavnom iste kompanije i broj lica na koje se povraćaj isplate doprinosa odnosi iz godine u godinu ponavljaju, ovo pravo je očigledno koristilo manje od 400 lica, što znači da je svakom pojedincu sa navedenim najvišim zaradama za posmatrani petogodišnji period dodatno isplaćeno u prosjeku po cca 31.800 eura", kaže se u saopštenju.

Kako su kazali bitno je naglasiti da Zakon povraćaj više plaćenih doprinosa, odnosno njihovu isplatu fizičkim licima sa najvišim primanjima u Crnoj Gori predvidio kao pravo koje se ostvaruje tek kada lice koje ispunjava uslove, dakle lice koje inače prima izuzetno visoku zaradu za naše prilike, zahtijeva da mu se dodatno isplate i više plaćeni doprinosi.

"Iz pregleda kompanija i institucija iz kojih su zaposleni ostvarili pravo na povraćaj više plaćenih doprinosa da se zaključiti da ih je najviše iz sektora bankarstva, osiguranja, telekomunikacionih usluga i kompanija koje su u većinskom inostranom vlasništvu. Međutim, tu je i jedan broj državnih institucija i kompanija sa većinskim državnim vlasništvom. To su Aerodromi Crne Gore, Agencija za civilno vazduhoplovstvo, Centralna banka Crne Gore, Elektroprivreda Crne Gore, Univerzitet Crne Gore, Radio televizija Crne Gore, IRF, KAP, Vrhovni sud Crne Gore, 13. Jul plantaže, VDT, Rudnik uglja Pljevlja itd", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da se među fizičkim licima sa najvišim iznosom povraćaja više isplaćenih doprinosa nalazi i predsjednik Odbora direktora IRF-a kome je samo za 2019. godinu, po osnovu povraćaja više plaćenih doprinosa, isplaćeno 16.831,81 eura.

Kako su kazali, Vukčeviću je ovo isplata po osnovu više plaćenih doprinosa samo za 2019. Godinu.

"Zato se bez dileme može zaključiti da je gospodinu Zoranu Vukčeviću samo po ovom osnovu, od 2016. godine do sada, pored izuzetno visoke mjesečne zarade, isplaćeno još preko 40.000,00 eura", kaže se u saopštenju. Oni dodaju da su rame uz rame sa direktorom IRF-a Zoranom Vukčevićem, po visini dodatnih isplata i guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i njegovi najbliži saradnici – viceguverneri, a tu je i direktor Agencije za civilno vazduhoplovstvo, bivši dugogodišnji član najužeg rukovodstva DPS-a i bivši poslanik Dragan Đurović.

"Zato je mir kada vlada pravda i jedanakost. Mir je kada više plaćaju oni koji više imaju. Mir je kada nema privilegovanih. Mir je kada država pomaže ugroženima, a ne bogatima. Mir je naša nacija", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: