Pomoć ili kupovina ugroženih: Vlada isplatila 1,8 miliona eura jednokratne socijalne pomoći

Koristeći izmjene Zakona o finansiranju partija, iz tekuće budžetske rezerve ugroženi dobili po 200 eura

19798 pregleda 417 reakcija 16 komentar(a)
(ilustracija), Foto: Al Jazeera
(ilustracija), Foto: Al Jazeera

Korisnicima materijalnog obezbjeđenja i boračke zaštite, Ministarstvo rada i socijalnog staranja je iz tekuće budžetske rezerve isplatilo 1.820.000 miliona eura jednokratne socijalne pomoći nakon što je formalno, mjesec dana pred izbore, Vlada stvorila uslove za to kroz svoj treći paket socijalno ekonomskih mjera za građane i privredu.

Kabinet premijera Duška Markovića je 23. jula, kako je objavljeno na njenom sajtu, usvojila "Treći paket socio-ekonomskih mjera kao podrška građanima i privredi u cilju umanjenja negativnih efekata od epidemije korona virusa." U okviru njega, kako se navodi, je i "podrška ranjivim kategorijama stanovništva".

Skupština je prethodno krajem aprila, glasovima vladajuće koalicije, a nakon najave premijera, usvojila izmjene Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja kako bi se stvorili uslovi za ovakve odluke. Tim propisom bila je zabranjena isplata jednokratnih davanja iz budžetskih rezervi u izbornoj godini.

Vlada je tada u obrazloženju navela da je njen cilj “ublažavanje posljedica epidemije na socijalni status najugroženijih kategorija stanovništva”.

Dvije nedjelje nakon odluke Vlade, 10. avgusta za jednokratnu socijalnu pomoć porodicama isplaćeno je 1.704.400 eura, a za isti taj vid pomoći za boračku zaštitu 115.600 eura.

U vladinoj odluci od 23. jula piše da mjera podrške ranjivim kategorijama stanovništva, koja je podrazumijevala isplatu po 200 eura jednokratne pomoći porodicama koje primaju materijalno obezbjeđenje i korisnicma materijalnog obezbjeđenja boraca. Procijenjeno je da bi navedena mjera iznosila oko 1,8 miliona eura.

"Materijalno obezbjeđenje po propisima iz oblasti socijalne i dječje zaštite u junu 2020. godine koristilo je 8.428 porodica i - materijalnog obezbjeđenja boraca po propisima iz oblasti boračke i invalidske zaštite u junu 2020. godine koristilo je 587 lica, u okviru kojeg broja je 175 korisnika kojima je materijalno obezbjeđenje boraca jedino primanje i kojima je jednokratna pomoć od po 50 eura opredijeljena u martu 2020. godine", navodi Vlada u odluci.

Dodaje se i da se "isplata sredstava obezbjeđuje iz tekuće budžetske rezerve, što je u skladu sa članom 40 stav 3 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja".

Postoje sumnje da se socijalna pomoć godinama koristi za kupovinu glasova socijalno ugroženih građana pred izbore, na šta je upozoravala opozicija i dio NVO sektora.

Iako su poslanici vlasti tokom skupštinske rasprave o izmjenama Zakona isticali da će se transparentnošću raspodjele pomoći baviti skupštinski Odbor za antikorupciju, poslanici Demokratske partije socijalista su odbili predlog predsjednika Odbora Predraga Bulatovića (Demokratski front) o kontrolnom saslušanju resornih ministara i potpredsjednika Vlade Milutina Simovića oko raspodjele novca za socijalna davanja.

Bonus video: