Pažin: Crna Gora da izabere između evropske budućnosti ili stranputica balkanskih bespuća

“Ukoliko Crna Gora nema svoju kulturnu baštinu i ona pripada nekome drugome, onda nema ni državne samobitnosti Crne Gore. Ako nema državne samobitnosti Crne Gore, zna se što je sljedeća stanica - nestajanje i crnogorske državnosti. To ne smijemo dozvoliti. Tome se treba suprotstaviti - demokratski”, naglasio je Pažin, kaže se u saopštenju

6943 pregleda 834 reakcija 34 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Ministar pravde i kandidat za poslanika na listi DPS-a Zoran Pažin kazao da Crna Gora stoji na jednom raskršću i mora da bira da li će snažno koračati putem evropske budućnosti, rame uz rame uz razvijene evropske nacije ili će se vratiti na stranputice balkanskih bespuća.

On je to kazao sinoć na Cetinju, gdje je DPS organizovao javnu tribinu na temu “Državni identitet Crne Gore”.

"Ukazujući da je Demokratska partija socijalista pokazala da ima i sposobnosti i spremnosti i snage da brani i odbrani građansko društvo u Crnoj Gori, Pažin je podsjetio da su u Crnoj Gori najvažnije i najstarije one vrijednosti koje ne dijele građane po vjeri i naciji, nego koje spajaju građane kroz vrijednosti antifašizma, slobode, jednakosti, pravde i uzajamne solidarnosti", saopšteno je iz DPS-a.

On je kazao da ne žele da se naša djeca ni za trideset godina niti ikada nacionalno prebrojavaju na način kao što to nudi politička alternativa.

"Govoreći o programskim opredjeljenjima Demokratske partije socijalista, Pažin je apostrofirao da je Crnoj Gori za dalje unapređenje državnog identiteta potrebno dalje jačanje tri stuba: znanja, institucija i kulture", kaže se u saopštenju.

Kako dalje dodaju, uz konstataciju da je znanje resurs na koji moramo da računamo, Pažin je naglasio i da će Crna Gora biti snažna koliko budu snažne njene institucije.

"Govoreći o kulturi i naglašavajući da su umjetnici, kao i sportisti važni ambasadori naše države, Pažin je ukazao na važnost očuvanja kulturne baštine, skrenuvši pažnju da se danas javnosti podmeće jedna perfidna teza da kulturna dobra Crne Gore nijesu crnogorska, nego da pripadaju nekome drugom" kaže se u saopštenju.

“Ukoliko Crna Gora nema svoju kulturnu baštinu i ona pripada nekome drugome, onda nema ni državne samobitnosti Crne Gore. Ako nema državne samobitnosti Crne Gore, zna se što je sljedeća stanica - nestajanje i crnogorske državnosti. To ne smijemo dozvoliti. Tome se treba suprotstaviti - demokratski”, naglasio je Pažin, kaže se u saopštenju.

Bonus video: