DPS neće da Tivat „propusti šansu“

DPS Tivta zalegao iza kontroverznog ugovora za vodosnabdijevanje golf terena na Luštici, kritikuje opoziciju, medije, ali i svoje koalicione partnere

6276 pregleda 5 komentar(a)
Luštica, Foto: Siniša Luković
Luštica, Foto: Siniša Luković

Proizvoljne interpretacije Ugovora o snabdijevanju prečišćenih otpadnih voda između opština Tivat, Kotor i kompanije Luštica Development AD, zbunjuju javnost, a povezane opstrukcije nanose štetu Tivćanima i vode Tivat u propuštene šanse.

Saopštio je to danas OO DPS Tivta koji se u obrušio na način na koji su taj kontroverzni pravni posao za čije su potpisivanje saglasnost na posljednjoj sjednici SO Tivat dali odbornici DPS i HRS, tumačile “pojedine političke partije, medijski tajkuni, ali i neki naši dojučerašnji partneri.”

“Oni smještaju Ugovor o snabdijevanju prečišćenih otpadnih voda između opština Tivat, Kotor i kompanije Luštica Development AD, u centar izborne polemike, proizvoljno tumačeći kontekst pravnih činjenica, u pokušaju da profitiraju na populističkim tezama.”- saopštili su iz tivatske DPS dodajući da je zbog toga ovaj ugovor prije dva dana i objavljen na sajtu Opštine Tivat.

Ugovor po kome će Opština Tivat, Opština Kotor i zajedničko njihovo Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Krtolima, dnevno snabdijevati Lušticu Develompnet sa minimalno 2.500, odnosno uobičajenih 4.500 kubika prečišćene otpadne vode iz tog postrojenja za navodnjavanje budućih golfe terena na Luštici, naišao je na jednodušne kritike tivatske opozicije, ali i članica dosadašnje vladajuće koalicije na lokalnom nivou SD i HGI koje su ga otvoreno nazvale štetnim za gradske interese i najavile tužbe pred sudovima za njegovo poništenje.

“Vijesti” su se jedine od medija, do sada bavile ozbiljnijom analizom obje varijante ovog ugovora – prve koja je krajem juna skinuta sa sjednice SO “zbog potrebe dodatnog usaglašavanja”, i druge, konačle na koju su odbornici DPS i SD dali saglasnot 10.avgusta. Pri tome smo javno ukazali na kontroverzne i potencijalno problematične odredbe ugovora kojima Opština Tivat voljom DPS-a, na sebe preuzima brojne obaveze oko snabdijevanja prečiščenom otpadnom, ali pitkom vodom golf terena na Luptici, a što ni u narednih 20 godina koliko će trajati ovaj ugovor, mogle skupo da koštaju grašane Tivta.

“Imajući u vidu da ovakve interpretacije zbunjuju javnost, a povezane opstrukcije nanose štetu Tivćanima i vode Tivat u propuštene šanse, sigurni smo da je objavljivanje kompletnog sadržaja Ugovora građanima konačno pokazalo ko je ko na političkoj sceni Tivta i ko želi da zbog par stotina glasova uruši sve ono što se godinama stvara.”- saopštili su tim povodom danas iz DPS Tivta.

Oni su “radi poštenog odnosa prema građanima” pozivali “sve one partije i njihove medijske glasnogovornike da odgovore Tivčanima na koji su to način DPS i predsjednik Skupštine Opštine usvajanjem odluke na sjednici Skupštine pomogli Luštici Bay iznosom od 20 miliona na 20 godina.”

“Koji su argumenti za tešku optužbu o „skandalu koji je potpuna katastrofa sa aspekta interesa opštine“ ? Koje su to „svojevrsne korisne nejasnoće“ u Ugovoru, a koje bi Tivat i Kotor, u slučaju da ih iz bilo kojih razloga ne mogu ispuniti, mogle da vrlo skupo koštaju dva grada ? Zašto dovode u zabludu građane da bi u bilo kojem trenutku, ukoliko dođe do problema u snabdijevanju, morala da se zatvara česma stanovnicima pojedinih djelova grada? Član Ugovora na koji se pozivaju, vrlo precizno upravo onemogućava tu situaciju. Nemoguće je da građani budu zakinuti za jednu jedinu kap kada je u pitanju snabdijevanje.”- poručili su iz DPS-a. U toj partiji tvrde i da su kritičari ovog ugovora “na neki način izračunali da će Postrojenje dobijati „samo“ 4.500 eura mjesečno za otpadne vode, koje bi se, u suprotnom, prosipale u more.”

“Da li je skoro pola miliona eura prihoda za prečišćenu kanalizaciju za 10 godina malo u odnosu na ništa, odnosno nula prihoda? DPS dosljedno odlučuje, vođen isključivo interesom građana i neće dozvoliti da izborna matematika i sitno političko piljarenje ograničava ili ugrožava potencijale, razvojne i investicione prilike. Zbog takve politike smo na prošlim izborima dobili apsolutno povjerenje građana Tivta, a tako će biti i u nedjelju, 30. avgusta.”- zaključili su iz OO DPS Tivta.

Bonus video: