Zuber: DPS uzalud troši energiju, teško mogu ubijediti građane da su narodni spasioci 10 dana pred izbore

"Od isplate dvije, odnosno tri zarade zaposlenima u organima lokalne uprave i javnim preduzećima, od strane nezakonite opštinske vlasti, pravi se spektakl. Ako su htjeli, kako kažu, da pomognu novom rukovodstvu, zašto Ministarstvo finansija nije zahtjevalo deblokadu Glavnog računa trezora opštine Budva?"

9181 pregleda 26 reakcija 8 komentar(a)
Zuber, Foto: Građanski pokret URA
Zuber, Foto: Građanski pokret URA

Kandidat za odbornika "URA za sve građane Budve - Crno na bijelo", Boban Zuber saopštio je danas da iz Demokratske partije socijalista (DPS) uzaludno troše energiju na objašnjenja da su "posljednjih mjesec i po dana usmjerili snage ka obezbjeđivanju uslova za isplatu zarada, jer teško mogu ubijediti građane da su "narodni spasioci" baš 10 dana pred izbore".

Skoro dva miliona eura isplaćeno je iz državne tekuće budžetske rezerve kako bi za više od 700 radnika lokalne administracije, javnih ustanova, Radio televiziji Budve, kao i odbornicima isplatile zaostale plate i naknade.

"Od isplate dvije, odnosno tri zarade zaposlenima u organima lokalne uprave i javnim preduzećima, od strane nezakonite opštinske vlasti, pravi se spektakl. Ako su htjeli, kako kažu, da pomognu novom rukovodstvu, zašto Ministarstvo finansija nije zahtjevalo deblokadu Glavnog računa trezora opštine Budva? Imali su više nego dovoljno vremena da dogovore modalitete pokrića isplaćenih garancija, ili novo rukovodstvo kod banaka nema potreban legitimitet što je takve dogovore i onemogućilo. S obzirom da je i blokada računa izvršena protivzakonito, bez poštovanja roka za žalbu, ne možemo reći da smo začuđeni ovakvim ponovnim protivzakonitim postupanjem Vlade i isplatom zarada sa pozicija budžetske rezerve državnog budžeta, što je nečuvena ‘finansijska gimnastika’”, istakao je Zuber.

On je uputio pitanje Vladi Crne Gore "kakva je priroda ove ‘gimnastike’".

"Da li je u pitanju pozajmica ili ‘jednokratna socijalna pomoć’ državnog budžeta? Isto pitamo i lokalno rukovodstvo DPS-a, ali se ne nadamo odgovoru zbog njihove trajno usađene netransparentnosti rada", poručio je Zuber.

On je rekao da posebno mole Vladu da im odgovori "kako je mogla da potpiše ma kakvu garanciju za izgradnju objekta za prečišćavanje otpadnih voda na Vještici za koji je sama odbila da izda građevinsku dozvolu".

"Taj objekat nije bio predviđen Detaljnim urbanističkim planom Bečići, Master planom rješenja za kanalizaciju primorja i prijestonice Cetinje, niti je njegova izgradnja bila obuhvaćena Osnovnim ugovorom. Kako je mogla istu i da plati ako je sve u vezi WTE sporno i protivzakonito?", poručio je Zuber.

On je kazao da je budvanska vlast od 2017. godine intezivno rješavala ovaj problem, stopirala dalje radove i angažovala nezavisnog vještaka oko utvrđivanja stvarnog stanja.

"Isplaćeno je i preko 10.000.000 eura WTE-u u 2018. i 2019. godini na račun kredita. Državno tužilaštvo je dobilo priznanje jednog od direktora da se radi o korupciji na visokom nivou, a nezavisni procjenitelj je izvjestio da su svi troškovi od projektovanja, preko izgradnje, operativnih troškova i drugih prikazani u mnogo većem iznosu nego što stvarno jesu", rekao je Zuber.

On napominje da se u ovakvoj situaciji, tužilaštvo i dalje bavi "izviđajem", dok Vlada blokira račun lokalne samouprave, umjesto da podrži napore Opštine Budva da se zaustavi ugovorena pljačka i sanira već nanesena šteta.

"Sve prethodno nedvosmisleno govori da je čitava nelegitimna smjena vlasti izvedena sa drugačijim ciljem, a to nije rješavanje najvećeg finansijskog problema opštine, već zloupotreba sistema u susret izborima. Da je to tako, svakodnevno nas ubjeđuju instalacijom militantnih snaga u zgradi opštine koje treba da podrže pripremljeni izborni scenario", objašnjava kandidat za odbornika u Budvi sa liste Crno na bijelo.

Kako je istakao, nema mjesta hvali za obezbjeđene zarada, jer su one nastavak zloupotrebe resursa i protivzakonitog postupanja vlasti.

"Uskoro će građanima, crno na bijelo, biti predočen plan sistemskog uništavanja jedne lokalne samouprave i nipodaštavanja njenih građana", zaključio je Zuber.

Bonus video: