Mikić pokazao dokument: Sin Ane Kolarević vlasnik stana od 900.000 dolara u Njujorku

“Ne želim ništa da impliciram niti da iznosim neke optužbe, ali podsjećam javnost da je Ana Kolarević povezivana sa primanjem mita u aferi Telekom. Većinski paket akcija kompanije Telekom država je prodala Mađar Telekomu 2005 godine. Samo par mjeseci kasnije u aprilu 2006 godine Edin Kolarević, koji je tada imao 23 godine, kupuje i plaća kešom skupocjeni stan u Njujorku za 900 000 dolara. Neka građani i javnost sami procijene da li su ovdje čista posla”

56625 pregleda 2495 reakcija 159 komentar(a)
Mikić, Foto: GP URA
Mikić, Foto: GP URA

Objašnjavajući zašto je Crnoj Gori potreban Zakon o porijeklu imovine kandidat za poslanika i šef kampanje koalicije Crno na bijelo Zoran Mikić prezentovao je danas na pres konferenciji dokument koji pokazuje da sin Ane Kolarević i sestrić šefa režima Mila Đukanovića Edin posjeduje stan u Njujorku na Menhetnu u vrijednosti od 900 000 dolara.

“Ne želim ništa da impliciram niti da iznosim neke optužbe, ali podsjećam javnost da je Ana Kolarević povezivana sa primanjem mita u aferi Telekom. Većinski paket akcija kompanije Telekom država je prodala Mađar Telekomu 2005 godine. Samo par mjeseci kasnije u aprilu 2006 godine Edin Kolarević, koji je tada imao 23 godine, kupuje i plaća kešom skupocjeni stan u Njujorku za 900 000 dolara. Neka građani i javnost sami procijene da li su ovdje čista posla.” – naglasio je Mikić.

Podaci o kupovini stana
Podaci o kupovini stanafoto: GP URA

On je na pres konferenciji istakao da su Zakon o porijeklu imovine i Zakon o lustraciji i otvaranju tajnih dosijea su prvi zvanični pravni akti koje će poslanici koalicije Crno na bijelo predložiti u novom sazivu Skupštine Crne Gore. „Bez ova dva zakona nema suštinskih promjena u Crnoj Gori. Mi smo pripremili nacrte oba zakona, organizovaćemo javnu raspravu i obaviti konsultacije sa svim relevantnim činiocima društveno-političkog života u Crnoj Gori nakon čega ćemo iste predati u proceduru. Ova dva zakona sastavni su dio programa ekspertske vlade čiji smo koncept prije nekoliko dana prezentovali na Cetinju.“ – ističe Mikić.

On je kazao da da je ovo prvi put da neko u Crnoj Gori predlaže ove Zakone koje smatramo ključnim mehanizmima u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Podaci o kupovini stana Edina Kolarevića
Podaci o kupovini stana Edina Kolarevićafoto: GP URA

„Da smo imali Zakon o porijeklu imovine mnogi funkcioneri DPS bi morali da dokazuju odakle novac za nekretnine, skupe automobile, školovanja u inostranstvu i razne druge privilegije koje od plate javnih funkcionera sigurno nisu mogli priuštiti. Predloženi zakon unaprjeđuje trenutno stanje po kome ASK svojevoljnio odlučuje koga će kontrolisati a koga neće od javnih funkcionera. Dakle, uvodimo princip neselektivnosti kada je u pitanju ispitivanje porijekla imovine. Cilj je da ovaj zakon bude okidač, odnosno zakonska obaveza po kojoj Poreska uprava mora pokrenuti neselektivnu kontrolu porijekla imovine svih lica koja ispunjavaju uslove za kontrolu. Veoma je važno da se iskontroliše porijeklo imovine tri grupe lica i to: javnih funkcionera i lica povezanih sa njima, tranzicionih biznismena pobjednika privatizacija i lica bliskih organizovanim kriminalnim grupama. Dosljednom primjenom ovog zakona kroz oduzimanje nelegalno stečene imovine može se značajno napuniti Budžet Crne Gore i taj novac usmjeriti na razvoj obrazovnog i zdravstvenog sistema.” - pojasnio je Mikić.

On je naveo da je Zakon o lustraciji i otvaranju tajnih dosijea je drugi sistemski zakon koji predlaže koalicija Crno na bijelo.

„Zbog šire javnosti potrebno je objasniti da lustracija predstavlja postupak utvrđivanja odgovornosti za kršenje ljudskih prava građana od strane lica na javnim funkcijama. Zakonom o lustraciji propisuju se mjere i zabrane da lica kojima su utvrdi odgovornost za kršenje ljudskih prava ne mogu se baviti državnim i opštinskim javnim funkcijama. Ovim zakonom tretira se takođe i pitanje otvaranja dosijea tajnih službi i službi bezbjednosti. Bez otvaranja tajnih dosijea nema ni prave reforme sistema pravosuđa i sistema bezbjednosti. Navešću samo jedan primjer zašto je važno donijeti ovaj zakon. Od rezolucije Informbira i otvaranja logora na Golom otoku prošlo je više od 60 godina, a javnosti i porodicama još uvijek nije omogućen uvid u sudske spise i dosijea tadašnje službe bezbjednosti.” – precizirao je Mikić.

Mikić je istakao da “dok većina građana Crne Gore ima problem da opremi djecu za novu školsku godinu i dok gotovo 30% građana živi na ivici siromaštva, svakodnevno svjedočimo bahaćenju javnih funkcionera i lica koja su sa njima povezana. Ovo je samo još jedan u nizu pokazatelja zbog čega je Crnoj Gori potreban Zakon o porijeklu imovine. Njime se osim javnih funkcionera moraju tretirati i lica povezana sa javnim funkcionerima. Svako može da ima skupu nekretninu, auto, sat i slično. Ali svako, pogotovo javni funkcioner mora biti spreman da tu imovinu dokaže pred nadležnim državnim organima.”

Koalicija Crno na bijelo se zalaže ne samo za prostu smjenu vlasti već za reforme i suštinske promjene sistema. Zakon o porijeklu imovine i Zakon o lustraciji i otvaranju tajnih dosijea moraju biti temelj od kojeg će početi korjenite reforme u Crnoj Gori.

“Predstavnici koalicije Crno na bijelo se zalažu da prva lica nad kojima će se primijeniti odredbe ova dva zakona budu upravo naši kandidati za poslanike i drugi funkcioneri naše koalicije” – zaključio je na kraju konferencije Zoran Mikić.

Bonus video: