ASK formirala Radnu grupu za praćenje predsjedničkih izbora

ASK će, kako je saopšteno, u zakonskom roku od deset dana od raspisivanja izbora, donijeti Plan kontrole finansiranja izborne kampanje kandidata za predsjednika Crne Gore i nadzora nad primjenom zakona u kampanji, kojim će biti definisane aktivnosti Agencije
1 komentar(a)
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Agencija za sprječavanje korupcije, Foto: Agencija za sprječavanje korupcije
Ažurirano: 26.01.2018. 15:58h

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) formirala je Radnu grupu za praćenje predsjedničkih izbora, u kojoj je angažovano 14 službenika Odsjeka za kontrolu finansiranja političkih subjekata.

Iz Agencije podsjećaju da su se donošenjem odluke o raspisivanju predsjedničkih izbora stekli zakonski uslovi za početak sprovođenja mjera kontrole finansiranja političkih subjekata i nadzora nad poštovanjem obaveza i zabrana iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

ASK će, kako je saopšteno, u zakonskom roku od deset dana od raspisivanja izbora, donijeti Plan kontrole finansiranja izborne kampanje kandidata za predsjednika Crne Gore i nadzora nad primjenom zakona u kampanji, kojim će biti definisane aktivnosti Agencije.

„Plan će takođe sadržati uputstvo kandidatima za predsjednika, organima vlasti i drugima zakonskim obveznicima, o ispunjavanju propisanih obaveza i postavljenih zakonskih zabrana u toku trajanja izborne kampanje i mjesec nakon održavanja izbora, sa kalendarom izvršavanja navedenih zakonskih obaveza“, kaže se u saopštenju.

Agencija podsjeća da kandidati koji planiraju da podnesu liste za učešće na izborima za predsjednika Crne Gore imaju zakonsku obavezu otvaranja posebnog žiro računa za finansiranje izborne kampanje i određivanja ovlašćenog lica.

Kandidati imaju i obavezu dostavljanja Agenciji petnaestodnevnih izvještaja o prilozima pravnih i fizičkih lica, privremenih izvještaja o troškovima kampanje i izvještaja o prikupljenim i utrošenim sredstvima u toku kampanje u roku od 30 dana od dana održavanja izbora sa pratećom dokumentacijom.

U cilju transparentne upotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji, Agencija podsjeća i na obavezu budžetskih potrošačkih jedinica sedmodnevnog objavljivanja na svojim internet stranicama analitičkih kartica sa računa u svom posjedu i njihovog dostavljanja Skupštini CG, obavezu svih organa vlasti da objavljuju sedmodnevno sve izdate putne naloge za upravljanje službenim vozilima, kao i da dostavljaju Agenciji sve odluke o zapošljavanju sa pratećom dokumentacijom.

Iz Agencije podsjećaju i na obavezu Ministarstva rada i socijalnog staranja i opština petnaestodnevnog obavljivanja podataka o broju, vrsti, iznosu i raspodjeli socijalne pomoći, kao i obavezu Ministarstva finansija i opština petnaestodnevnog objavljivanja izvoda iz trezora i analitičke kartice o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve

Prvi rok za dostavljanje sedmodnevnih izvještaja je 29.januar, a za petnaestodnevne izvještaje 5. februar

„U cilju unaprjeđenja efikasnosti kontrole finansiranja izborne kampanje i nadzora nad primjenom zakona, direktor Agencije je donio Odluku o formiranju Radne grupe za praćenje izbora za Predsjednika Crne Gore“, kazaže se u saopštenju.

U radnoj grupi je, kako se navodi, angažovano 14 službenika Odsjeka za kontrolu finansiranja političkih subjekata, i ostalih službenika Agencije koji će pružati podršku tom Odsjeku u primjeni zakonskih nadležnosti u izbornoj kampanji.

Iz Agencije su kazali da će, ukoliko tokom sprovođenja kontrole ili nadzora pribave podatke koji upućuju na nepravilnosti ili kršenja zakona, u roku od 15 dana sačiniti Izvještaj o izvršenoj kontroli ili nadzoru i ostaviti rok za izmjenu ili dopunu dokumentacije, odnosno pokrenuti prekršajni postupak, podnijeti prijavu ili inicijativu nadležnom organu na dalje postupanje.

„U slučaju podnijetih prigovora, Agencija će pristupiti utvrđivanju činjenica, okolnosti i navoda iz prigovora putem izjašnjenja i uvidom u dokumentaciju subjekta prijave, odnosno postupiti po svim podnijetim prigovorima u skladu sa svojim nadležnostima“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će Agencija, u roku od 60 dana od dana proglašenja zvaničnih rezultata izbora, donijeti Izvještaj o sprovedenoj kontroli i nadzoru.

Agencija obavještava subjekte koji pružaju usluge medijskog oglašavanja izborne kampanje da su dužni da joj dostave cjenovnik izbornog oglašavanja, u roku od deset dana od dana raspisivanja izbora, odnosno do 29. januara.

„Agencija je dužna da cjenovnik izbornog oglašavanja koje dostave subjekti medijskog oglašavanja, u roku od sedam dana od dana prijema objavi na svojoj internet stranici“, kaže se u saopštenju.

Iz Agencije podsjećaju i da su kandidati za predsjednika Crne Gore dužni da, prije početka medijskih aktivnosti, odnosono započinjanja aktivnosti izborne kampanje, otvore posebne žiro račune za finansiranje kampanje.

„Neotvaranje računa za prikupljanje i trošenje sredstava za finansiranje izborne kampanje na vrijeme, pored toga što podrazumijeva pokretanje prekršajnog postupka, direktno utiče na narušavanje transparentnosti izbornog procesa i otežava realizaciju nadležnosti Agencije koje se odnose na kontrolu finansiranja političkih subjekata u toku kampanje“, navodi se u saopštenju.

Iz Agencije su upozorili i da neotvaranje posebnog žiro računa „otvara se sumnja u prikupljanje i trošenje sredstava za finansiranje izborne kampanje suprotno zakonu“.

Bonus video: