Krivokapić: Naredne četiri godine su spas za Crnu Goru ako je dovedemo do EU

"Crna Gora Svetog Petra Cetinjskog ali i ova naša moraju da se bore protiv tuđe ruke, ali i protiv domaćih odmetnika tada plemena, a sad naših sinova", rekao je Krivokapić

6600 pregleda 17 komentar(a)
Krivokapić, Foto: SDP
Krivokapić, Foto: SDP

Istorijski izazovi pred Crnom Gorom skoro nikad se ne mijenjaju i ne prestaju, saopštio je počasni predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić na prvoj predizbornoj konvenciji liste "SDP - Jaka Crna Gora" na Cetinju, na kojoj je predstavljen program građanima Prijestonice za parlamentarne izbore zakazane za 30. avgust, saopšteno je iz SDP.

"Crna Gora Svetog Petra Cetinjskog ali i ova naša moraju da se bore protiv tuđe ruke, ali i protiv domaćih odmetnika tada plemena, a sad naših sinova. Petar je Stegom, zakletvom, vratio Crnogorce svojoj domovini. Okupio je kako piše u Stezi "brata uz brata, druga uz druga". Znao je Petar svojom moralnom gromadom dati primjer za vjeru u pravdu u Crnoj Gori. I tad i sad samo tako Crna Gora može biti jaka. Znao je Petar kao i mi, da mu nema puta u Evropu bez reda i zakona. Ništa ne izjeda državu kao dugotrajna nepravda. Domaću poharu i on i mi moramo iskorijeniti zakonom i redom, snagom institucija i jakom Crnom Gorom. Donio je zakon Opšći, crnogorski i brdski i uveo red u svoju malu zemlju. Petar je zakonom vraćao oteto od naroda i mi ćemo vratiti poharano od građana Crne Gore", istakao je Krivokapić.

On je dodao da Crna Gora mora povratiti vjeru u pravdu i zakon da bi bila jaka.

"Naredne četiri godine su spas za Crnu Goru ako je dovedemo do Evropske unije (EU) jer je tamo, sigurna luka koja će učiniti boljim i sigurnijim život naših građana", kazao je Krivokapić.

U saopštenju SDP se navodi da je sa konvencije poručeno da "SDP predvodi promjene u bolje sjutra za sve građane Crne Gore, a te promjene, prema riječima predsjednice SDP Draginje Vuksanović Stanković, podrazumijevaju jasnu viziju, znanje i iskustvo koje imaju ljudi u SDP.

Vuksanović Stanković
Vuksanović Stankovićfoto: SDP

"Crna Gora je bila najjača, kad je bilo jako njeno Cetinje, njen prijestoni grad i zato upravo sa ovog mjesta krećemo u pobjedničku kampanju za jaku Crnu Goru. SDP je partija promjena, a promjene su kada uvedemo Crnu Goru u Evropsku uniju do 2024. godine. Promjene su kad SDP obezbijedi prosječnu zaradu od 700 eura. Promjene su kad SDP obezbijedi minimalnu penziju od 300 eura, za početak. Promjene su kad mislite na boljitak svih građana. Promjene su kad šaljemo poruke ljubavi a ne mržnje, kad šaljemo poruke zajedništva i jedinstva a ne podjela. To su promjene koje nudi jaka Socijaldemokratska partija", kazala je Vuksanović Stanković.

Zamjenik predsjednika SDP Raško Konjević naveo je da ne može biti pravedno društvo u kojem su tajkuni bitniji od domaćih privednika, pogotovo od vlasnika malih i srednjih preduzeća.

Konjević
Konjevićfoto: SDP

"Nije pošteno da par privilegovanih hotelijera duži niz godina plaćaju porez od 7% dok ostalih 4.000 ugostitelja plaćaju 21%. Izborili smo se da svi ugostitelji budu u istom statusu i da više nema privilegovanih. Izborili smo se, takođe, i da se donese novi zakon o PIO, zbog kojeg će 125.000 naših penzionera imati veća primanja, a budući penzioneri povoljnije uslove. Naši predlozi za naredni četvorogodišnji period su realni i ostvarivi. Ukoliko naplatimo stotine miliona eura poreza koji danas završavaju u privatnim džepovima, imaćemo dovoljno novca za povećanje zarada svim vrijednim medicinskim i prosvjetnim radnicima. Ukoliko podignemo minimalnu zaradu na 300 eura i smanjimo poresko opterećenje sa sadašnjih 65% na 54% u naredne četiri godine - imamo realnu šansu da naša prosječna plata poraste sa sadašnjih 520 na 700 eura. Sve ovo će dovesti do većeg punjenja budžeta što će se odraziti i na naše penzionere, čija će prosječna penzija, ukoliko SDP bude odlučivala, biti 350 umjesto sadašnjih 288 eura", naveo je Konjević.

Kandidat SDP za poslanika Nikola Đurašković rekao je da su Crnoj Gori danas potrebne korjenite promjene.

"Ali taj proces promjena moraju da vode građanske, progresivne i državotvorne snage, a ne oni koji pale NATO zastave i koji od Crne Gore žele da naprave jednovjersku i jednonacionalnu državu. Crna Gora se ne može mijenjati na antievropskim i antizapadnim snagama, nacionalizmom iz 90-ih godina i učešćem crkve koja želi da vodi državu. Politika negiranja države u kojem god obliku da se ona ispoljava, ekspertskom ili nekom drugom koja želi da mijenja njen građanski i prozapadni karakter duboko je štetna za Crnu Goru. Zbog toga "SDP - Jaka Crna Gora" neće nikome dozvoliti da nas pod izgovorom borbe protiv evidentno loše vlasti vrati u prošlost i uništi ili obesmisli sva strateška dostignuća koja smo postigli. Isto tako nećemo dozvoliti da jedan čovjek i jedna partija upravljaju Crnom Gorom, to nije evropski, to nije evroatlanski a sa jakim SDP-om nikada više neće biti ni crnogorski model vladanja", poručio je Đurašković, koji je i član Predsjedništva SDP.

Predsjednik Opštinskog odbora (OO) SDP Cetinje Boris Kaluđerović naveo je da se borba za jaku Crnu Goru ne bije sa onima koji su zemlju unazadili i poharali, ali definitivno ne ni sa onima koji su prisvojili "naše kulturno-istorijske spomenike, negiraju našu naciju, jezik, naš identitet".

"Mi danas možemo ponosno reći da smo ostali jedini parlamentarni politički subjekat koji je pune tri decenije na evropskoj strani crnogorske istorije. Složićete se da nas to čini ponosnim, ali u isto vrijeme i obavezuje da ostanemo na pravom putu. SDP svojom prošlošću garantuje obećanja za budućnost. Spremni smo da budemo lider reformskih izazova i zato poručujemo dragi građani, da ako ste za vladavinu prava, za zatvaranje svih poglavlja na putu ka EU u narednom mandatu za prosječnu platu od 700 eura ako ste za život dostojan građanina u zajednici evropskih naroda zaokružite broj 4 zaokružite SDP", zaključio je Kaluđerović.

Bonus video: