Bojić: Tužioci ćute dok dokazi o ucjenama DPS-a nestanu

"Iz ODT Podgorica nijesu odgovorili da li su po saznanju za krivično djelo naložili policiji da izuzme dokaze o spiskovima po kojima navodno aktivistkinja DPS Dušica Vulić provjerava da li su podobni kandidati za Vojsku Crne Gore i da li će glasati na izborima 30. avgusta “ODT, odnosno SDT već je zakasnilo, jer su partijski pregaoci već imali dovoljno vremena da sklone, vrate ili unište materijale, odnosno dokaze”, kaže Bojić

27412 pregleda 100 reakcija 9 komentar(a)
Tužilac po saznanju za krivično djelo daje nalog za izuzimanje dokaza kako ne bi bili uništeni (ilustracija), Foto: Shutterstock
Tužilac po saznanju za krivično djelo daje nalog za izuzimanje dokaza kako ne bi bili uništeni (ilustracija), Foto: Shutterstock

Nadležni državni organi već su zakasnili sa izuzimanjem dokumentacije mogućeg političkog, odnosno uticaja Demokratske partije socijalista na zapošljavanje u Ministarstvu odbrane.

To navodi pravni zastupnik podoficira Vojske Crne Gore Slavoljuba Markovića, advokat Vladan Bojić nakon što je Osnovno tužilaštvo u Podgorici prije dva dana potvrdilo da ispituje informacije u vezi snimka, na kome se čuje kako aktivstkinja DPS u podgoričkom naselju Zagorič Dušica Vukić - provjerava podobnost kandidata za profesionalnu službu u Vojsci Crne Gore.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici nijesu juče odgovorili Vijestima - da li su i šta preduzeli kako bi ispitali navode sa snimaka objavljenih na portalu IN4S, a čiji je akter Vulić.

Nije odgovoreno ni da li je ona saslušana, ali ni jesu li iz te kancelarije, ili iz Odbora DPS-a Podgorica, tražili dokumentaciju o kandidatima za vojnu službu koju im, prema navodima advokata Bojića, dostavljaju pojedinci iz Vojno bezbjednosne agencije Ministarstva odbrane.

Na portalu I4ns juče je objavljen novi snimak, čija je suština da Vulić provjerava aktivistu te partije za posao u VCG, od koga traži potvrdu da će na parlamentranim izborima 30. avgusta glasati za DPS. Čuje se da ga oslovljava imenom Predrag Konatar.

Pravni zastupnik Slavoljuba Markovića koji se čuje i na ovom snimku, Vladan Bojić, rekao je da je Osnovno, odnosno Specijalno državno tužilaštvo već zakasnilo da izuzme dokumentaciju o pripadnicima VCG, koju je Vojno bezbjednosna agencija dostavljala lokalnim odborima DPS. Po Zakoniku o krivičnom postupku, tužilac po saznanju za krivično djelo daje nalog policiji da izuzme dokaze kako oni ne bi bili uništeni, i da uzme izjavu od osoba koje se pominju.

Da li istražuju eventualno krivično djelo nezakonitog uticaja ili se bave time ko je snimao, takođe nijesu odgovorili iz ODT Podgorica koje je u slučaju Milana Roćena, čije je razgovore ranije objavio I4ns, ispitivali ovo drugo.

“ODT, odnosno SDT već je zakasnilo, jer su partijski pregaoci već imali dovoljno vremena da sklone, vrate ili unište materijale, odnosno dokaze”, rekao je on.

Bojić je prije dva dana u ime Markovića potvrdio autentičnost snimka na kome se čuju podoficir i njegova ćerka, kojima Dušica Vulić objašnjava da je dobila nalog da je provjeri. Da bi postala profesionalni vojnik, aktivistkinja DPS Markovićevoj ćerki Mariji objašnjava da treba da bude simpatizer DPS-a i da se izjašnjava kao Crnogorka. Takođe, treba da glasa na izborima za DPS, te da će je preporučiti ministru Predragu Boškoviću.

Iz MO su saopštili da je ministar ne poznaje i da politici nema mjesta u tom resoru koji se, kako su naveli, pokušava diskreditovati.

Na jučerašnjem snimku Vulić objašnjava Predragu Konataru, kako navodi, da ga je pozvala jer je od nje tražena provjera iako ona nema nikakve dileme. Objašnjava da je Konatar bio aktivista DPS-a, da je radio kao taksista i da će ga dva-tri dana pred izbore sigurno primiti u VCG sa Marijom, koja prisustvuje razgovoru.

Provjerava i imena članova njegove porodice, ali navodi da je ovaj put samo on predmet njenog interesovanja. “Jedan, dva, tri, četiri, pet… Pet članova, za sve si ti, garant 30. glasaš”, rekla je Vulić.

“Vijesti” su ranije objavile detalje dokumenata kotorskog DPS-a, koji ukazuju da se pred izbore provjeravaju sigurni glasači i to u tri kruga, od čega je posljednji pred sam izlazak na birališta.

Na jučerašnjem snimku čuje se Konatar koji pita Vulić zbog čega su ga zvali kada je Crnogorac, a ona odgovara da ne zna i dodaje: „Zbog partije“.

“Vijesti” su juče probale telefonom da kontaktiraju aktivistkinju DPS-a, ali je njen broj bio isključen. Na pitanja upućena porukom nije odgovorila. Nije odgovorio ni Konatar na pozive i poruku upućene na broj koji se čuje na jučerašnjem snimku.

Mjesna zajednica Zagorič
Mjesna zajednica Zagoričfoto: Boris Pejović

U prostorijama Mjesne zajednice “Zagorič”, gdje Vulić razgovara sa kandidatima za VCG, novinari “Vijesti” juče nijesu zatekli članicu podgoričkog odbora DPS Dušicu Vulić. Službenici Mjesne zajednice, koje su novinari zatekli, kazali su nezvanično da toga nije bilo tokom radnog vremena, odnsono do 16 časova. Navode da ne poznaju Vulićevu, te da je prethodna dva dana bilo brojnih poziva u vezi sa spornim snimkom.

Međutim, na pitanje novinara da li poslije 16 časova te prostorije koristi DPS, odgovoreno je potvrdno, uz objašnjenje da na to imaju pravo i druge partije. Sagovornica je pojasnila da stranke koriste salu za sastanke, a u koju se može ući kroz kancelariju MZ, ali i sa dvorišne strane zgrade. Ulaz sa dvorišne strane, kako su se uvjerili novinari “Vijesti” - juče je bio zatvoren.

Vulić je, kako je prenijeto “Vijestima”, pozivala osobe za koje je tražena provjera dan ranije. Markovićeva ćerka Marija bila je na sastanku u MZ Zagorič u popodnevnim satima, kao i Konatar.

Na jučerašnjem snimku se čuje da ga je Vulić pozivala ranije, odnosno da ga je tada zatekla u nekom kafiću. Ona je, kako piše na sajtu DPS, članica podgoričkog odbora partije.

Bonus video: