"ako ne možete ništa da uradite, onda podnesite ostavku"

Vujičić: Ministre Pažinu, da li su istekli planovi u Budvi i dalje važeći

Upitao je Pažina “kako se osjeća kao ministar pravde u zemlji u kojoj predsjednik Vlade ignoriše odluke sudova i postupa suprotno važećim zakonima Crne Gore”

4318 pregleda 3 komentar(a)
Božidar Vujičić, Foto: Građanska akcija-Bpžidar Vujičić
Božidar Vujičić, Foto: Građanska akcija-Bpžidar Vujičić

Nosilac liste “Građanska Akcija - dr Božidar Vujičić”, Božidar Vujičić uputio je danas pismo ministru pravde Zoranu Pažinu da javno kaže jesu li istekli urbanistički planovi u Budvi, i dalje važeći.

“Poštovani ministre pravde Pažin, sigurno ste upoznati sa sadržajem Odluke Ustavnog suda, kao i sa Presudom Upravnog suda, ako niste, imate ih na sajtu pomenutih sudova. Oba vijeća suda utvrdila su jednoglasno, da se urbanistički planovi kojima je istekao rok važenja ne mogu koristiti ni po kom osnovu, ne mogu se na osnovu isteklih planova izdavati dokumenta za izgradnju objekata, ne mogu se ni produžavati, već je moguće da lokalna samouprava usvoji nove planove na osnovu čl. 219 Zakona o planiranju prostora u i izgradnji objekata. Za predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, planovi su i dalje važeći i važiće dok se ne usvoje novi i pored činjenice da je rok važenja, istekao”, naveo je Vujičić u pismu.

Upitao je Pažina “kako se osjeća kao ministar pravde u zemlji u kojoj predsjednik Vlade ignoriše odluke sudova i postupa suprotno važećim zakonima Crne Gore”.

“Napominjem da se u Crnoj Gori izdaje dokumentacija za izgradnju objekata na osnovu oko 330 lokalnih planskih dokumenata, koji su istekli. Nenadoknadiva šteta se na taj način, nanosi širom Crne Gore, najizraženija je u Budvi gdje se već šest godina koriste nevažeći planovi, koje su izrađeni u vrijeme vlasti organizovane kriminalne grupe Demokratske partije socijalista, koji su enormno “probili“ sve parametre iz plana višeg reda, i koji prijete da, ukoliko se falsifikovanje planova nastavi, potpuno i nepovratno unište Budvu”, istako je Vujičić.

On je upitao Pažina kako ocjenjuje rad specijalnog tužilaštva protiv čijih pet specijalnih tužilaca i Glavnog specijalnog tužioca Katnića je Građanska Akcija podnijela krivične prijave zbog sumnje na falsifikovanje planova.

“Zato što su zauzeli stav, isto kao i predsjednik Vlade, da su istekli planovi i dalje važeći, suprotno stavu suda. Kako vam izgleda, navedeno ponašanje predsjednika Vlade Duška Markovića i specijalnih tužilaca, u odnosu na ostvarivanje vladavine prava i borbom protiv korupcije u Crnoj Gori. Namjeravate li da preduzmete aktivnosti da se prestane sa falsifikovanjem 330 isteklih javnih isprava, od strane najodgovornijih funkcionera u državi ili će te ćutati, kao i mnoge druge institucije u Crnoj Gori, kojima se zbog falsifikovanja planova obratila Građanska Akcija. Gospodine ministre Pažin, zaustavite falsifikovanje javnih službenih isprava ili demantujte teške optužbe na račun funkcionera na najvećim pozicijama u državi, ako ne možete ništa da uradite, onda podnesite ostavku na funkciju koju obavljate”, zaključio je Vujičić.

Preporučujemo za Vas