ASP: Potrošeno preko dvije trećine budžeta za infrastrukturne radove

„Iz državnog trezora je, nakon raspisivanja izbora, potrošeno u prve četiri sedmice – 1,3 miliona, pa preko četiri miliona, zatim 2,1 milion i 900 hiljada. U narednih pet sedmica potrošnja je iznosila – 3,3 miliona, pa 3,5 miliona, zatim 1,3 miliona, 1,2 miliona i 1,7 miliona“, navodi se u saopštenju

3855 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz državnog trezora je za tri i po mjeseca uoči parlamentarnih izbora za infrastrukturne radove potrošeno 44,2 miliona eura, odnosno preko dvije trećine godišnjeg budžeta opredijeljenog za te svrhe, saopšteno je iz nevladine organizacije (NVO) Akcija za socijalnu pravdu.

U toj NVO smatraju da to ukazuje da su investicije vrlo bitan adut vlasti i u ovom izbornom ciklusu.

„Godišnjim budžetom je za ove svrhe opredijeljeno 66,4 miliona, pa bi prosječna mjesečna potrošnja trebalo da iznosi oko 5,5 miliona. Međutim, u tri i po mjeseca, uoči izbora, prosječna mjesečna potrošnja iznosila je 12,6 miliona, odnosno bila je duplirana”, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, u Glavnom gradu i Nikšiću, gdje pravo glasa ima četvrtina birača, odnosno 211,5 hiljada, iz lokalnih budžeta je za nepuna dva mjeseca za infrastrukturu potrošeno dodatnih 6,2 miliona eura.

„Ovakvu budžetsku potrošnju za infrastrukturu, paralelno i snažno prati takozvana funkcionerska kampanja, odnosno aktivnosti javnih funkcionera u predizbornom periodu, koje oni prikazuju kao redovan rad, a suštinski se radi o političkoj promociji“, rekli su iz ASP-a.

Evidencija potrošnje iz državnog trezora obuhvata period od mjesec i po uoči raspisivanja izbora, odnosno maj i prvih 20 dana juna, i još dva mjeseca, nakon što su 20. juna rapisani izbori. Evidencija u Glavnom gradu i Nikšiću odnosi se na period od 20. juna do 15. avgusta.

„Podaci se odnose samo na direktne troškove iz kapitalnog budžeta za gradnju i ne obuhvataju izdatke za konsultantske usluge, tehničke projekte ili bankarske usluge povezane sa radovima, a isključeni su i troškovi izgradnje prioritetne dionice autoputa Smokovac – Mateševo“, dodaje se u saopštenju.

Prema informacijama ASP-a, dobijenih od Vlade, u maju je infrastrukturna potrošnja iznosila oko 13 miliona eura, a u prvih 20 dana juna dodatnih 11,8 miliona.

„Iz državnog trezora je, nakon raspisivanja izbora, potrošeno u prve četiri sedmice – 1,3 miliona, pa preko četiri miliona, zatim 2,1 milion i 900 hiljada. U narednih pet sedmica potrošnja je iznosila – 3,3 miliona, pa 3,5 miliona, zatim 1,3 miliona, 1,2 miliona i 1,7 miliona“, navodi se u saopštenju.

Novac je, kako je objašnjeno, trošen za gradnju ili rekonstrukciju lokalnih i magistralnih puteva, izgradnju administrativnih, sportskih, obrazovnih objekata, projekte iz turizma ili zaštite životne sredine, a bilježe se i intenzivniji izdaci za projekte Prijestonice Cetinje.

„Kada je riječ o Glavnom gradu, u nepuna dva mjeseca od raspisivanja izbora za različite radove na teritoriji Podgorice je potrošeno 5,7 miliona EUR. Posljednjih sedmica se bilježe značajnija izdvajanja za presvlačenje puteva i izgradnju javne rasvjete”, rekli su iz ASP-a.

U Nikšiću je, kako se dodaje, u istom periodu izdvojeno preko pola miliona eura i to uglavnom za uređenje parkova i ulica, kao i izgradnju vodovoda. Iako nekada vodeći industrijski centar, Nikšić je danas veliki korisnik novca iz Egalizacionog fonda, pa se za radove obično izdvaja iz centralnog budžeta

„Svi prethodni izborni ciklusi bilježe snažnu infrastrukturnu aktivnost u predizbornom periodu, što se označava kao institucionalna prednost vlasti na terenu”, ocijenili su iz ASP-a.

Prema njihovim riječima, da izborna godina itekako igla ulogu za povećanje investicija, pokazuje i upoređenje sa proteklom godinom, koja je bila neizborna.

„Tako je u periodu od 20. juna do 20. avgusta prošle godine za infrastrukturne radove izdvojeno 14,1 miliona”, pokazuju podaci Vlade koji su u posjedu ASP-a.

U istom periodu ove godine je potrošeno 19,4 miliona, pa je uvećanje 5,3 miliona eura.

Bonus video: