AZLP: Aplikacija "Neka ostanu doma" nezakonita

Agencija je kontrolisala Novu srpsku demokratiju kod koje se nalazi aplikacija za obradu ličnih podataka i prijavljivanje birača koji ne žive u Crnoj Gori, a nalaze se u biračkom spisku

4856 pregleda 103 reakcija 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) najavila je pokretanje prekršajnog postupka protiv Nove srpske demokratije (konstituenta koalicije "Za budućnost Crne Gore") zbog aplikacije "Neka ostanu doma".

Agencija je, kako je saopšteno, utvrdila da je aplikacija “Neka ostanu doma” nezakonita i ukazala da je treba ukloniti u roku od tri dana, što nije urađeno.

AZLP je kontrolisala Novu srpsku demokratiju kod koje se nalazi aplikacija za obradu ličnih podataka i prijavljivanje birača koji ne žive u Crnoj Gori, a nalaze se u biračkom spisku.

"Izvršenim nadzorom utvrđeno je da je formiranje ove aplikacije u suprotnosti sa članom 28 Zakona o zaštiti ličnih podataka s obzirom na to da navedena aplikacija nije definisana niti jednim zakonom, ne postoji pisana saglasnost lica čiji će se podaci obrađivati i rukovalac se nije obratio nadležnom organu za dobijanje neohodne saglasnosti za automatsku obradu podataka", navedeno je u saopštenju AZLP.

Kako se dodaje, subjektu nadzora ukazano je da otkloni nepravilnosti na način da se "aplikacija "Neka ostanu doma" koja predstavlja alatku za obradu ličnih podataka suprotno člano 10 Zakona o zaštiti podataka ličnosti, a koja je kreirana suprotno članu 28 istog zakona, stavi van funkcije i da se lični podaci koji su, po navodima odgovornog lica, već obrađeni putem navedene aplikacije izbrišu.

Iz AZLP navode da je rok za otklanjanje nedostataka tri dana.

"Subjekat nadzora obavezan je da pisano obavijesti kontrolora o preduzetim radnjama i mjerama u roku od sedam dana od isteka roka određenog za otklanjanje nepravilnosti, što od današnjeg dana subjekat nadzora nije uradio", naveli su iz AZLP.

Takođe, kako su dodali povodom dostavljanja spiskova građana od koalicije "Za budućnost Crne Gore" koji su upisani u birački spisak druge države, medijima i javnog objavljivanja tih spiskova, Agencija je i u ovom slučaju pokrenula postupak utvrđivanja eventualne nezakonite obrade ličnih podataka.

"O ishodu postupka javnost će biti blagovremena obaviještena", saopšteno je iz AZLP.

Bonus video: