Marković: Danilovgrad postaje jedno od najpoželjnjih mjesta za život

"Ovdje su privatni investitori u prethodne tri godine investirali blizu 13 miliona eura. To je za pohvalno. Rijetko u kojem gradu je da su privatni investitori toliko investirali u različite sektore i u proizvodnju kao u Opštini Danilovgrad. Vjerujem da je to rezultat jednog opšteg ambijenta koji smo zajedno kreirali", istakao je Marković

3923 pregleda 69 reakcija 27 komentar(a)
Marković, Foto: PR Centar
Marković, Foto: PR Centar

Danilovgrad je jedna od najperspektivnijih opština u Crnoj Gori, sa najkonkurentnijim i najstimulativnijim poslovnim investicionim ambijentom, koja postaje jedno od najpoželjnijih mjesta za život u državi, saopšteno je na sastanku sa poljoprivrednicima iz Opštine Danilovgrad, kojem su prisustvovali predsjednica te Opštine Zorica Kovačević, predsjednik Vlade Duško Marković, ministarka ekonomije Dragica Sekulić i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, saopšteno je iz PR Centra.

Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je da nikada, kao u prethodne tri i po godine, nije bilo takvog sadejstva Vlade i privrede, na različitim pitanjima, od zajedničkog interesa.

On je kazao da se rijetko koja zemlja može pohvaliti da je za samo tri godine povećala nivo prosjeka standarda kvaliteta života svojih ljudi u odnosu na evropski prosjek za skoro četiri procenta.

Marković je ocijenio da se iz nijedne krize, pa ni ove zdravstvene, ne može izaći bez investicija i razvoja.

"Zbog toga mi nijesmo zaustavili nijednu investiciju nego čak pojačavamo investicije širom Crne Gore kako bi držali investicioni ciklus i na taj način i živu ekonomiju u ovim teškim uslovima", istakao je Marković.

Govoreći o Danilovgradu, premijer je kazao da ta Opština ima najnižu stopu nezaposlenosti od 3,5 odsto.

"Ovdje su privatni investitori u prethodne tri godine investirali blizu 13 miliona eura. To je za pohvalno. Rijetko u kojem gradu je da su privatni investitori toliko investirali u različite sektore i u proizvodnju kao u Opštini Danilovgrad. Vjerujem da je to rezultat jednog opšteg ambijenta koji smo zajedno kreirali", istakao je Marković.

On je kazao da je Vlada, u protekle tri i po godine, preko Direkcije opredijelila što zaključenih ugovora, što izvedenih radova, blizu 35 miliona eura u razvoj kapitalne infrastrukture, navodeći da je samo novi bulevar Danilovgrad-Podgorica vrijedan 25 miliona eura.

"Ne samo kad je u pitanju biznis, kad je u pitanju zapošljavanje, nego Danilovgrad postaje jedno od najpoželjnjih mjesta za život u Crnoj Gori", naveo je Marković.

Predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević, kazala je da lokalna samouprava u svim privrednicima vidi partnere za izgradnju boljeg života za građane i sveukupan razvoj lokalne zajednice.

"Svjesni potrebe i značaja izgradnje poslovnog ambijenta koji će pogodovati i postojećim i budućim invetitorima Opština Danilovgrad je kroz niz normativnih akata stvorila potrebne preduslove za uspješno poslovanje. U prvom redu mislim na prostorno plansku dokumentaciju sa kojom raspolaže Opština, efikasniji i brži administrativni aparat i relativno kratke postupke za pribljavljanje potrebnih odobrenja za dalji rad", istakla je Kovačević.

Kovačević
Kovačevićfoto: PR Centar

Ona je kazala da je u cilju podrške privredi, a u duhu preporuka Vlade, opština Danilovgrad donijela i Odluku o mjerama za ublažavanje finansijskih posljedica nastalih usljed pandemije COVID-19 u opštini Danilovgrad.

"Ovoj odluci su prethodile odluke o administrativnim i komunalnim taksama, koje su iznos većine predmetnih taksi svele na najniži nivo, a pojedine i ukinule. Zatim tu je i Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koja između ostalog, uvodi olakšice i stimulans za privrednike u dijelu umanjenja komunalija i do 75 odsto", rekla je Kovačević.

Ona je kazala da očekuje da će u budućnosti broj investicija na teritoriji Opštine Danilovgrad rasti, obzirom da je, kako je navela, ova opština prepoznata, „ne samo kao ambijent sa dobrim poslovnim potencijalom, već i kao područje sa sjajnim uslovima za stalno življenje i nastanjenje“.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore, Vlastimir Golubović, istakao je da je dinamični ekonomski razvoj privrede, sa visokim stopama ekonomskog rasta, potvrda uspješnog rada crnogorske ekonomije.

"Skoro pet milijardi ostvarenog bruto društvenog proizvoda, odnosno 7,9 hiljada eura po glavi stanovnika, predstavlja najbolji dokaz našeg rada. Mjereno po kvalitetu života i standarda, a podatke je objavio Eurostat, Crna Gora se nalazi na 50 odsto evropskog prosjeka. To je podatak koji najbolje govori. Srbija je na 41 odsto prosjeka, Sjeverna Makedonija na 38 odsto, Bosna i Hercegovina 32 odsto, Albanija 31 odsto", naveo je Golubović.

Slične rezultate na nivou Crne Gore ostvarila su, kako je ocijenio, i privredna društva iz Danilovgrada.

"Ukupno predatih bilansa i finansijskih iskaza iz Opštine Danilovgrad je 391 i ostvarili su i rast ukupnog prihoda i rast zaposlenosti i rast dobiti i rast bruto isplaćenih ličnih dohodaka", naveo je Golubović.

On je ocijenio da je Danilovgrad jedna od najperspektivnijih opština u Crnoj Gori, sa najkonkurentnijim, najstimulativnijim poslovnim investicionim ambijentom.

"To je dokazala u kontinuitetu ovih godina sa politikom koju su vodili i sa odlukama koje su ove godine donijeli i koje su pridružili onim mjerama koje je Vlada kroz tri paketa donijela", rekao je Golubović.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, podsjetila je da je Vlada treći paket mjera donijela početkom jula, navodeći da je on strukturiran da bude sanacioni i razvojni.

"Sanacioni u dijelu očuvanja likvidnosti naših preduzeća, očuvanju radnih mjesta, a razvojni kroz finansiranje različitih razvojnih projekata. Sanacioni je u dijelu da smo produžili subveniciju za određeni broj sektora za koje smo procijenili da su oni i dalje ugrožei u svom poslovanju – prevashodno u oblasti turizma, ugostiteljstva, privatnog obrazovanja kao i prevoza putnika", pojasnila je Sekulić.

Osim toga, kako je dodala, treći paket mjera predviđa da sva preduzeća iz oblasti turizma i ugostiteljstva, imaju pravo da u slučaju reprograma kredita kod Investiciono razvojnog fonda i kod komercijalnih banaka, država u potpunosti pokriva kamatnu stopu u vrijeme do dvije godine grejs perioda na reprogramirane kredite, dok je u oblasti poljoprivrede to do godinu dana.

Sekulić je istakla i da Vlada kroz program za unapređenje konkurentnosti ima na raspolaganju deset miliona eura do kraja ove godine.

.

Bonus video: