Martinović o slučaju Marovići: Bezočna neistina Pažina, skandalozno ćutanje Nuhodžića, Đukanović je režiser predstave

"Pažin namjerno, nekorektno i kranje neprofesionalno pokušava da od javnosti sakrije sve ono što se dešavalo u Crnoj Gori kao priprema da se izrečene pravosnažne presude i zatvorske kazne prema Svetozaru Maroviću i njegovom sinu ne izvrše"

20949 pregleda 9 komentar(a)
Martinović, Foto: Demokratska Crna Gora
Martinović, Foto: Demokratska Crna Gora

Slučaj Marovići i njihova nedostupnost pravdi jedan je od primjera crnog obraza u načinu postupanja nadležnih institucija Crne Gore, saopštio je danas Vladimir Martinović, kandidat za poslanika Koalicije "Mir je naša nacija".

"Bezočna je neistina koju uporno plasira ministar pravde Zoran Pažin, da su isključivo državni organi Srbije odgovorni što Svetozar Marović nije dostupan pravdi", istakao je Martinović.

Pažin je prije tri dana za jedan crnogorski medij rekao da je za neizručenje Svetozara Marovića isključivo odgovorna Srbija.

"Pažin namjerno, nekorektno i kranje neprofesionalno pokušava da od javnosti sakrije sve ono što se dešavalo u Crnoj Gori kao priprema da se izrečene pravosnažne presude i zatvorske kazne prema Svetozaru Maroviću i njegovom sinu ne izvrše. Taj scenario je očigledno bio unaprijed pripremljen i dogovoren sa Svetozarom Marovićem i njegovim sinom na način da im se omogući napuštanje Crne Gore prije nego što dobiju poziv za izdržavanje zatvorskih kazni", rekao je Martinović.

On je dodao da ovu tvrdnju potkrepljuju sljedećim:

"Poslanički klub Demokrata je još 15.11.2018. godine od ministara unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića tražio podatke o tome:

- Od kada Svetozar Marović ne boravi u Crnoj Gori, i kojeg datuma je posljednji put prešao državnu granicu Crne Gore i na kojem državnom prelazu;

- Da li se Svetozar Marović u Registru državljana Crne Gore vodi kao lice koje ima crnogorsko državljanstvo;

- Da li MUP ima informaciju da je Svetozar Marović stekao državljanstvo neke druge države i koje?", rekao je Martinović

Po njegovim riječima, skandalozno je da ministar Nuhodžić već gotovo dvije godine ćuti povodom ovog zahtjeva Demokrata.

"Ignoriše obavezu po kojoj je morao u roku od 15 dana od podnošenja zahtjeva da da odgovor na podneseni zahtjev Kluba poslanika Demokrata. Međutim, ćutanje ministra Nuhodžića u konkretnom slučaju, po težini značajno nadilazi samo ignorisanje zahtjeva poslanika Skupštine Crne Gore. Ovdje se ćutanjem kriju od javnosti podaci o tome kada i na kojem graničnom prelazu su bjegunci od pravde napustili teritoriju Crne Gore, a u pitanju su lica pravosnažno osuđena na zatvorske kazne", poručio je Martinović.

On je kazao da se skrivanjem ovih podataka, već gotovo pune četiri godine, očigledno nastoji sakriti scenario dogovorenog u vrhu vlasti Crne Gore kako da se Marovićima omogući da budu nedostupni pravdi sve dok im ne nastupi apsolutna zastara izvršenja zatvorskih kazni.

"Svjedoci smo da za mlađeg Marovića apsolutna zastara izvršenja kazne zatvora nastupa za manje od mjesec dana. Po svemu kako su postupali nadležni organi u Crnoj Gori, isti scenario nastupanja apsolutne zastare izvršenja kazne zatvora desiće se i Svetozaru Maroviću. Da je vrh aktuelnog režima u Crnoj Gori dio dogovorenog scenarija ruganja pravdi u slučaju Marovići potvrđuje i činjenica da je upravo ministar Pažin godinama izbjegavao da od Srbije traži izručenje Marovića, obrazlažujući to razlogom što nijesu uhapšeni. I to je bila bezočna laž jer je svima znano da prethodno hapšenje konkretnih lica nije uslov za podnošenje zahtjeva za njihovo izručenje", piše u saopštenju Martinovića.

On je dodao i da je režiser ove predstave kojom se nadležni organi Crne Gore rugaju pravdi predsjednik DPS Milo Đukanović.

"Đukanović je svjestan da odbjegli ideolog DPS Svetozar Marović zna mnogo toga što bi, ako dospije u javnost njemu moglo politički doći glave, pa je zato na djelu ova predstava. U svakom demokratskom društvu, slučaj bježanije porodice Marović po dogovorenom scenariju sa vrhom vlasti, bio bi dovoljan razlog da svi sponzori njegovog političkog bjegstva podnesu ostavke i skinu ljagu sa kompromitovanih institucija koje su se stavile u službu zaštite kriminalaca, a ne zaštitu javnog interesa od kriminalaca. Čin lične odgovornosti zaštitnika kriminalaca je izostao, ali će ih stići sud demokratske javnosti na parlamentarnim izborima 30. avgusta ove godine, kada će ih građani poslati u političku prošlost Crne Gore", zaključio je Martinović.

Bonus video: