Uprava za nekretnine: Džakovića percipiramo kao stranku u postupku, poznat je po nizu incidenata, nema mahinacija

"Takođe, podsjećamo da ni jedan politički subjekt nije, niti može uticati na rad ovog organa državne uprave", kaže se u saopštenju

22262 pregleda 166 reakcija 10 komentar(a)
Džaković, Foto: Zoran Đurić
Džaković, Foto: Zoran Đurić

Nakon što je koalicija „ Za budućnost Budve- Marko Bato Carević“ objelodanila je na vanrednoj konferenciji za novinare dokaz da je, kako tvrde iz te političke grupacije, odbornik Stevan Džaković korumpiran, te pozvala Specijalno državno tužilaštvo da ga uhapsi kao i sve državne i funkcionere DPS –a koji su učestvovali u uknjiženju vile, pomoćnog objekta i javnog puta na ostrvu Sveti Nikola, zbog čega je Džaković, kako tvrde oborio vlast, stigla je reakcija iz Uprave za nekretnine.

"Ne upuštajući se u bilo kakve političke kvalifikacije, Uprava za nekretnine u ovom, kao i svim ostalim pokušajima diskreditacije njenog institucionalnog kredibiliteta vodi se isključivo Osnovnim načelima katastra nepokretnosti", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da treba podsjetiti da se upis prava svojine vrši na osnovu zakona, izvršne odluke nadležnog organa, pravosnažne odluke suda, kao i isprave o pravnom poslu sačinjene u skladu sa zakonom, što čini ove odredbe jedinim validno pravnim osnovom za upis prava svojine, čime se, u krajnjem i dokazuje vlasništvo u listu nepokretnosti.

"Gospodina Stevana Džakovića, percipiramo isključivo kao stranku u postupku, čiji predmet traje duži niz godina. Uprava za nekretnine je u međuvremenu donosila više rješenja po ukidnim rješenjima drugostepenog organa – Ministarstva finansija, a predmet je bio I pred Upravnim i Vrhovnim sudom. Važno je naglasiti da isti i dalje nije pravosnažno okončan", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da ne spore da je Džaković poznat budvanskom katastru po nizu incidenata, koji su imali za posljedicu prijavu nadležnim organima , upravo zbog decidnog stava u nepristajanju nadležnih subjekata u toj Područnoj jedinici, da na neprincipijelan način, suprotno zakonu i praksi, donese rješenje u interesu bilo kojeg pojedinca.

"U dokumentu koji prilažemo jasno se vidi da su nosioci prava na spornoj nepokretnosti:, vlasništvo Države 1/1, Državna svojina RCG dok je pravo Korišćenja na ime S.J.U. “PLOVPUT” Bar", kaže se u saopštenju.

Oni su kazali da shodno navedenom, ukazuju na činjenicu da nema nikakvih navodnih mahinacija, niti bilo kakvih kombinatorika političke konotacije koje bi ukazivale i na najmanju sumnju da Područna jedinica Budva nije ispoštovala sve zakonske norme u potpunosti.

"Takođe, podsjećamo da ni jedan politički subjekt nije, niti može uticati na rad ovog organa državne uprave. Tendencije da se na ovaj način diskredituje bilo koja Područna jedinica Uprave za nekretnine ne mogu niti smiju biti osnov za politički angažman određenih subjekata. Bilo kakav komentar na očigledno ubiranje političkih poena, mehanizmom neosnovanih I netačnih medijskih navoda, ne bi bio u skladu sa etikom ni jedne relevantne državne institucije, pa ni Uprave za nekretnine", zaključeno je u saopštenju.

foto: Uprava za nekretnine

Bonus video: