Gvozdenović: Inostrani faktori ne skrivaju namjere da se umiješaju za račun tuđih interesa

Gvozdenović je naglasio da je državni sistem u potpunosti stabilan, organizovan i da djeluje u skladu sa najvišim međunaronim standardima, kao i da je spreman da na taj način organizuje predstojeće izbore, uz uvjerenje da su, uz ODIHR, i drugi međunarodni partneri to uvidjeli

4460 pregleda 11 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Međunarodne posmatračke misije i njihove preporuke značajne su za sprovođenje i stalno unapređenje izbornog procesa u Crnoj Gori, ocijenio je potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Gvozdenović je u ponedjeljak primio delegaciju ODIHR-a na čelu sa šefom posmatračke misije Tamašem Meserićem.

„Gvozdenović je istakao važnost da se, i pored otežane situacije u svijetu izazvane pandemijom koronavirusa, organizuje posmatračka misija ODIHR-a u Crnoj Gori, istakavši da međunarodne posmatračke misije i njihove preporuke imaju značaj za sprovođenje i stalno unapređenje izbornog procesa u zemlji“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Meserić izrazio zadovoljstvo zbog dosadašnje saradnje sa Crnom Gorom i obavijestio Gvozdenovića o namjeri da u narednim danima, sa ciljem evaluacije izbornog ambijenta, obavi razgovore sa razlicitim akterima izbornog procesa.

Gvozdenović je upoznao šefa misije Meserića sa radom i rezultatima Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva kojim je rukovodio.

On je istakao da su donesena kvalitetna zakonska rješenja, da postoji odlična izborna administracija i da sve partije učestvuju na izborima, „što još jednom potvrđuje postojanje kvalitetnog normativnog okvira za sprovođenje izbora zakazanih za 30. avgust“.

„Osvrćući se na rad odbora, Gvozdenović je uputio sagovornike da je on uspostavljen na inicijativu Demokratske partije socijalista (DPS), koja je time pokazala svoju punu otvorenost ka dijalogu i namjeru da se izborni ambijent u zemlji konstatno unapređuje“, kaže se u saopštenju.

Odgovarajući na pitanje o razlozima koji stoje iza nemogućnosti dogovora sa opozicijom, Gvozdenović je istakao da „inostrani faktori ne skrivaju svoje namjere da se umiješaju u unutrašnja pitanja naše države za račun tuđih interesa“.

„Istakao je da je Crna Gora zrela država koja čuva stabilnost i suživot, kao i da ima mehanizme da se odlučno izbori sa ovim miješanjima“, navodi se u saopštenju.

Gvozdenović je naglasio da je državni sistem u potpunosti stabilan, organizovan i da djeluje u skladu sa najvišim međunaronim standardima, kao i da je spreman da na taj način organizuje predstojeće izbore, uz uvjerenje da su, uz ODIHR, i drugi međunarodni partneri to uvidjeli.

On je istakao da je održavanje izbora u ovom periodu izazovan zadatak za cijelu Evropu, pa i za Crnu Goru.

Gvozdenović je kazao da je Crna Gora osigurala da svi građani slobodno izađu na izbore i u skladu sa tim koriste svoje ustavno pravo bez ograničenja, ali uz strogo poštovanje mjera koje je propisala Državna izborna komisija i Nacionalno koordinaciono tijelo, sa aspekta zaštite zdravlja svih građana, odnosno glasača.

On se, kako je saopšteno, osvrnuo i na konkretne primjere destruktivnih aktivnosti opozicije „kako prema aktivistima DPS-a, kojima pokušavaju narušiti njihov ugled, što im ne polazi za rukom, tako na aktivnosti nepoštovanja mjera koje su donešene u cilju zaštite javnog zdravlja, a kojima pokušavaju da naruše izborni ambijent“.

„Gvozdenović je, kao politički direktor najveće i državotvorne partije, upoznao da DPS svoju kampanju vodi strogo poštujući mjere NKT-a, i da u svakom trenutku brinu o zdravlju građana, što nije slučaj sa kampanjama opozicionih partija“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: