HRS: Insistiraće na dosljednoj primjeni manjinskih prava

Saša Milić iz HRS-a kazao je da je crnogorsko društvo kao multietničko, multikonfesionalno i multijezičko pogodan teren za punu implementaciju koncepta ljudskih i manjinskih prava

3759 pregleda 1 komentar(a)
Foto: HRS
Foto: HRS

Hrvatska reformska stranka (HRS) političkim djelovanjem insistiraće na dosljednoj primjeni koncepta manjinskih prava zagarantovanih međunarodnim konvencijama i nacionalnim zakonodavstvom, poručeno je iz te partije.

Saša Milić iz HRS-a kazao je da je crnogorsko društvo kao multietničko, multikonfesionalno i multijezičko pogodan teren za punu implementaciju koncepta ljudskih i manjinskih prava.

“HRS će dosljedno i odlučno zalagati da svaki građanin u Crnoj Gori može s pravom reći da u njoj živi ponosno i dostojanstveno, jer su multietničnost i multikultralnost Crne Gore njeno bogatstvo, nikako njena slabost", kazao je Milić.

On je dodao da je činjenica da je u posljednjih 15-ak godina, od obnove crnogorske državnosti, urađeno puno na tom planu.

“Ali je takođe činjenica da pred našim društvom ima još puno izazova kako bi Crna Gora jednog dana mogla stati rame uz rame sa najnaprednijim društvima, državama socijalne pravde”,smatra Milić.

Prema njegovim riječima, puna implementacija koncepta ljudskih i manjinskih prava zahtijeva i puno rada na prosvjećivanju građana, izgradnji institucija, borbi za puno poštovanje i stvarnu primjenu koncepta ljudskih i manjinskih prava u životima crnogorskih građana.

On je podsjetio da su ljudska prava subjektivna prava koja pojedinac uživa samim tim što je ljudsko biće i ne duguje ih državi i njenoj volji.

“Ljudska prava nam pripadaju rođenjem i ona su univerzalna, nedjeljiva, zavisna jedna od drugih i međusobno povezana”, naveo je Milić.

Zato će, kako je istakao, HRS insistirati na punom poštovanju ljudskih prava i sloboda, jer je to nužan uslov razvoja demokratskog društva.

“HRS će kroz svoje političko djelovanja insistirati na dosljednoj primjeni koncepta manjinskih prava zagarantovanih međunarodnim konvencijama koje je država Crna Gora ratifikovala, te prava zagarantovanih nacionalnim zakonodavstvom”, poručio je Milić.

On je naveo da će HRS raditi intezivno na očuvanju i daljem afirmisanju identiteta svih autohtonih etničkih skupina u Crnoj Gori, jezika, kulture, tradicije manjinskih skupina.

Bonus video: