Teren sprema dolazak dijaspore, neke Vlade blokirale dolazak državljana CG

U subotu se u Bijelom Polju očekuju dva autobusa crnogorskih građana iz Njemačke, mjesni odbori DPS-a plaćaju troškove do 200 eura onima koji glasaju za partiju. Na društvenim mrežama pozivi zainteresovanima da ostvare biračko pravo, let iz Njujorka otkazan zbog nedovoljnog broja prijavljenih. Slaven Radunović rekao je “Vijestima” i da su se obratili vladama i lokalnim vlastima u državama gdje ima najviše crnogorskih iseljenika, te da su blokirali dolazak dijela njih

90764 pregleda 1457 reakcija 251 komentar(a)
Vlast tradicionalno na izborima računa na glasove dijaspore: aerodrom (ilustracija), Foto: Shutterstock
Vlast tradicionalno na izborima računa na glasove dijaspore: aerodrom (ilustracija), Foto: Shutterstock

Mjesni odbori Demokratske partije socijalista u Bijelom Polju organizuju dolaske birača iz dijaspore, kojima plaćaju putne troškove oko 200 eura kako bi glasali za njih na parlamentarnim izborima 30. avgusta, saznaju “Vijesti”.

Dolazak dijela glasača iz Njemačke organizovan je u koordinaciji s mjesnim odborima DPS-a, kojima iseljenici treba da se jave nakon što stignu, gdje će dobiti dalje instrukcije.

U subotu se u Bijelom Polju očekuju najmanje dva autobusa crnogorskih državljana iz Njemačke, potvrđeno je iz više izvora.

Prema nekim informacijama, radi se i o radnicima jednog humanitarca, čije je ime poznato “Vijestima”. On je kazao da se politikom ne bavi niti će se baviti, te da u njegovim firmama rade građani svih nacija i vjera koji imaju pravo da koriste slobodne dane kako za vjerske, tako i građanske obaveze.

Predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Bijelo Polje Admir Mustajbašić tvrdi da o ovome ne zna ništa. “Odgovore na pomenuta pitanja potražite kod PR-a Miloša Nikolića jer nijesam u toku”, odgovorio je Mustajbašić na pitanja “Vijesti” da li DPS plaća crnogorskim građanima u inostranstvu da dođu na izbore i glasaju za tu partiju. Mustajbašić je i član odbora direktora Aerodroma Crne Gore.

Nije u toku s organizovanim dolascima iz Njemačke: Admir Mustajbašić
Nije u toku s organizovanim dolascima iz Njemačke: Admir Mustajbašić foto: Opština Bijelo Polje

Iz centrale DPS-a nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”. Vlast tradicionalno na izborima računa na glasove iz dijaspore, jer većina crnogorskih građana koji žive i rade u inostranstvu mogu da glasaju u Crnoj Gori pošto nijesu odjavili prebivalište. Koliko je to tačno, nije poznato jer javni podaci o tome ne postoje. Međutim, na ovim izborima, očekuje se manje glasača iz dijaspore prvenstveno zbog koronavirusa.

O tome svjedoče i otkazani letovi, na primjer iz Njujorka i Luksemburga.

Mark Đonaj, američki političar i član skupštine grada Njujorka, pozivao je najprije zainteresovane putnike da se prijave za dolazak u Crnu Goru, da bi ih na kraju obavijestio da je otkazao čarter let koji je organizovao zbog nedovoljnog broja zainteresovanih.

“Izbori 30. augusta istorijski su trenutak za Albance u Crnoj Gori, koji, iako su već podijeljeni u dvije liste, mogu glasati na albanskom jeziku kako bi se osigurala inkluzivnija i dostojanstvenija zastupljenost Albanaca u crnogorskom parlamentu”, rekao je Đonaj ranije u intervjuu za albansku agenciju ATSH.

U julu je otkazan i let Luksemburg-Tivat zbog pogoršane epidemiološke situacije u Crnoj Gori. U Luksemburgu živi značajan broj crnogorskih iseljenika, a neki od njih stigli su u međuvremenu kako bi ostvarili biračko pravo. Sagovornik “Vijesti” ispričao je da su u neka podgorička naselja došle čitave porodice.

Neke vlade blokirale dolazak državljana Crne Gore

Opozicija godinama tvrdi da DPS plaća dio glasača iz dijaspore, a ovaj put su iz koalicije “Za budućnost Crne Gore” pokušali to da blokiraju. Oni su kreirali aplikaciju “Ostani doma” preko koje navodno mogu da provjere nezakonite birače koji dolaze iz inostranstva, odnosno one koji se nisu odjavili iz Crne Gore, a imaju i prebivalište zemlje u kojoj žive.

Funkcioner Demokratskog fronta, članice koalicije “Za budućnost Crne Gore” Slaven Radunović rekao je “Vijestima” i da su se obratili vladama i lokalnim vlastima u državama gdje ima najviše crnogorskih iseljenika.

DF kreirao aplikaciju za prijavljivanje birača koji ne žive u Crnoj Gori: Radunović i Medojević
DF kreirao aplikaciju za prijavljivanje birača koji ne žive u Crnoj Gori: Radunović i Medojevićfoto: Boris Pejović

“Sva prava koja proizilaze iz prebivališta u tim zemljama mogu da budu ugrožena glasanjem u Crnoj Gori gdje se koristi pravo iz prebivališta, jer ne možete da imate prebivalište u dvije države u jednom momentu, osim, naravno, u Đukanovićevoj Crnoj Gori”, rekao je Radunović, objašnjavajući kako su onemogućili dio DPS podrške iz inostranstva.

On je dodao da nije bilo intervencije Interpola već su samo koristili pomoć kolega iz evropskog parlamenta koji su ih uputili kako najkraćim putem da dođu do odgovornih osoba u tim državama.

“Ne znamo tačan broj onih koji neće moći da glasaju, jer vlasti iz tih država nisu imale ideju kako da obavijeste naše državljane o njihovim pravima i obavezama, eventualnom riziku. Oni su to uradili samo za neki broj tih ljudi, koje je bilo najlakše identifikovati. Da li će oni ipak glasati ili ne o tome ćemo ih obavijestiti nakon izbora. Tek tada bi oni mogli da dođu pod udar vlasti u državama u kojima žive”, kazao je Radunović.

Na društvenim mrežama objavljeno je da je nekim iseljenicima onemogućen dolazak u Crnu Goru.

“Danas je moj brat imao problem s vladom Luksemburga jer je htio da glasa na izborima u Crnoj Gori, rekli su mu ako glasa da će mu biti zabranjen ulazak na godinu dana!”, objavljeno je na Fejsbuk stranici Sandžačka dijaspora.

“Osim koronavirusa na dolazak glasača iz inostranstva uticale su i krivične prijave, te druge aktivnosti Demokratskog fronta”, kaže za “Vijesti” kandidat za poslanika na listi koalicije “Za budućnost Crne Gore” Nebojša Medojević.

“Vijesti” su pitale vlade Njemačke, Luksemburga i Švajcarske da li su dobili informacije od opozicionih lidera iz Crne Gore i koje su mjere preduzeli da spiječe nezakonito glasanje crnogorskih iseljenika.

Odgovorili su iz švajcarske vlade da su takve informacije tajna.

“Svaka razmjena informacija ili prepiska između državnog tijela i treće strane predmet je službene tajne i stoga se ne može objavljivati medijima”, kazali su iz švajcarske vlade.

Murić tvrdi da je obezbijeđen besplatan let

Iseljenik iz Rožaja Nedžad Murić iz njemačkog grada Osnabrik objavio je na Fejsbuku da je obezbijeđen besplatan let svima onima koji će da glasaju. Ko tačno plaća putne troškove i koliki je broj glasača kojima je obezbijeđen prevoz, on nije odgovorio “Vijestima”.

Post na fb
Post na fbfoto: Facebook

Iz Montenegro erlajnsa su “Vijestima” kazali da nemaju najavljene čarter letove povodom izbora, te da imaju promotivne cijene avionskih karata kako bi olakšali dolazak građana i turista u Crnu Goru.

“Tako da smo ponudili veliku raspoloživost najpovoljnijih karata za povratna putovanja (i do dvije trećine avio-sjedišta) na svim destinacijama na kojima MA redovno leti. Ilustracije radi, raspon povoljnih cijena se kreće od 109 eura na liniji za Beograd, pa do 177 eura na liniji za Pariz”, kazali su iz MA.

Ipak, dodaju i to da kapaciteti nacionalnog avio-prevoznika u periodu od 25. avgusta do 10. septembra nemaju zadovoljavajuću popunjenost koja je bila karakteristična za ovaj period ljetnje sezone.

“Prosječna popunjenost iznosi od devet do 56 odsto za letove iz inostranstva za Crnu Goru... Na letovima iz Crne Gore za Evropu bilježimo značajno veći broj rezervacija, što je i inače praksa u pomenutom periodu kada se naša etnika vraća u inostranstvo”, navode iz MA.

I iz Aerodorma, kao i iz MA, tvrde da je saobraćaj uslovljen koronavirusom. I oni potvrđuju da nemaju najavljene čarter letove, već se saobraćaj odvija komercijalnim linijama.

“Ohrabruje nas činjenica da za sada svakodnevno imamo između 10 do 12 letova dnevno, samo iz Podgorice. Što se tiče Tivta, letovi iz Beograda su skroz popunjeni, a postoji značajno interesovanje i od strane njemačkih turista”, saopšteno je iz Aerodroma.

Prema podacima Aerodroma, Crna Gora je trenutno povezana sa Srbijom, Francuskom, Njemačkom, Austrijom, Belgijom, Švajcarskom, Turskom, Velikom Britanijom, Danskom, Španijom, Irskom, Bjelorusijom i Ukrajinom. I autobuski prevoz je ove godine desetkovan zbog pandemije koronavirusa, tvrde u preduzeću Eurošuntić iz Berana, koji ima linije prema Austriji, Njemačkoj i Luksemburgu.

“Od 25. 7. 2020. kada su se otvorile granice nije povećan broj rezervacija ni iz Crne Gore ni za Crnu Goru. U poređenju s prošlom godinom, pao je broj rezervacija za 90 odsto... Kao jedan od najvećih prevoznika na sjeveru Crne Gore za sve destinacije u zemlji i inostranstvu s kapacitetom od 25 autobusa i 10 taksi vozila, u ovom vremenu nemamo unaprijed rezervacija putnika za putovanja na bilo kojoj relaciji, kako u zemlji tako i iz inostranstva i angažmana za autobuse”, naveli su iz preduzeća.

Na pitanje da li je povećan broj putnika u dane pred izbore, iz tog preduzeća su odgovorili odrično.

Medojević: Romi iz Italije, Njemačke i Holandije dolaze organizovano

Medojević tvrdi da brodskim linijama Bari-Bar i Bari-Drač dolaze Romi iz Italije, Njemačke i Holandije. “To nijesu lica koja imaju bilo kakve veze s Crnom Gorom. Za njih su urađene lične karte i upisani su u birački spisak. Preko jedne agencije u Baru su im kupljene karte i taj transport bi trebalo da počne ovih dana. Ja sam pisao ambasadorki SAD da se radi o operaciji organizovanog kriminala odnosno trgovini ljudima. Ti Romi dobiju pasoš na brodu prije iskrcaja u Baru i ličnu kartu za glasanje. Svaka grupa od 10 do 12 ima vodiča Roma iz Crne Gore koji su informatori ANB-a. Oni obezbjeđuju smještaj, hranu, voze ih do biračkih mjesta i poslije vraćaju nazad. Ne znam koliko novca dobijaju ovi “glasači”, ali prema mom izvoru to je maksimalno 100 eura”, kaže Medojević za “Vijesti”.

Bez prava glasa u konzulatima

Crnogorski građani u inostranstvu ne mogu glasati u konzulatima. “Članom 67 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano je da birač glasa na biračkom mjestu na kome je upisan u izvod iz biračkog spiska”, rekli su “Vijestima” iz Državne izborne komisije.

“Glasajmo za one koji će državu voditi pravim putem”

Zajednica udruženja crnogorskih iseljenika u Njemačkoj “eMDe Alijansa” pozvala je državljane Crne Gore da pođu na izbore i glasaju za Crnu Goru, “samostalnu i proevropski orijentisanu”.

“Pozivamo sve naše državljane da pođu na izbore i glasaju neku od crnogorskih partija, nekog za koga smatraju da će našu državu voditi pravim putem. Teško je definisati koji je pravi put, ali jedno znamo sigurno, da ne smijemo pustiti Crnu Goru niz vodu i dopustiti neprijatelju da nas ponovo ugrabi u svoje kandže i ne ispušta do iznemoglosti, kao što je bio slučaj do 2006. godine”, navedeno je u objavi na Fejsbuku.

Dodaju da ono što je važno u ovom momentu je to “da morate ispratiti trenutno stanje oko virusa, pridržavati se tih pravila, ako povedemo računa možemo se sačuvati, ali i obaviti svoju dužnost prema našoj majci Crnoj Gori”.

“Te prema tome, svi treba da pođemo na izbore i ne dozvolimo da nas zastrašuju tamo neki diletanti koji, da su nešto znali, ne bi izdali svoju domovinu, svoj narod”, rekli su iz udruženja i naveli informacije u vezi s letom Montenegroerlajnsa iz Frankfurta ka Crnoj Gori i nazad. Alijansa ima 527 članova.

Bonus video: