Cederfelt: Prisustvo posmatrača znak za postepeno otvaranje Evrope

Brajović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao da je zadovoljan zbog prisustva posmatrača OEBS-a, što je, kako je naveo, još jedna potvrda partnerske saradnje sa Crnom Gorom

808 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Skupština Crne Gore

Izbori 30. avgusta važni su ne samo za razvoj Crne Gore i ispunjenje njenih vanjskopolitičkih ciljeva, već je prisustvo međunarodnih posmatrača znak za postepeno otvaranje Evrope iz blokade izazvane koronavirusom, smatra potpredsjednica Parlamentarne skupštine OEBS-a Margareta Cederfelt.

Cederfelt, koja je i Specijalna koordinatorka za kratkoročnu posmatračku misiju OEBS-a za parlamentarne izbore u Crnoj Gori, primio je danas predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

Ona je zahvalila Brajoviću na pozivu i istakla da je to prva posmatračka misija Parlamentarne skupštine nakon epidemije izazvane koronavirusom.

Prema njenim riječima, prisustvo međunarodnih posmatrača je znak solidarnosti, kojim još jednom pokazuju posvećenost Crnoj Gori i njenim građanima.

Cederfelt je kazala da su izbori 30. avgusta važni ne samo za razvoj Crne Gore i ispunjenje njenih vanjskopolitičkih ciljeva.

"Već je prisustvo međunarodnih posmatrača znak za postepeno otvaranje Evrope iz blokade izazvane koronavirusom. Kao posmatrači, radujemo se što ćemo i ovaj put biti u prilici da vidimo kako Crna Gora radi na obezbjeđivanju sprovođenja izbora u skladu sa preporukama OEBS-a, uz istovremenu zaštitu javnog zdravlja", istakla je Cederfelt.

Brajović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, kazao da je zadovoljan zbog prisustva posmatrača OEBS-a, što je, kako je naveo, još jedna potvrda partnerske saradnje sa Crnom Gorom.

On je naglasio da je ta organizacija još i prije referenduma o obnovi nezavisnosti podržavala demokratske procese i modernizaciju Crne Gore, naročito razvijajući sadržajnu saradnju sa Skupštinom.

Prema riječima Brajovića, parlamentarna većina u ovom mandatu intenzivno je radila na unapređenju izbornih zakona sa ciljem stvaranja što boljeg izbornog ambijenta, „ali nažalost u tome nije imala podršku opozicionih partija“.

„Prilično je čudno da opozicione partije koje imaju primjedbe na izborne zakone, ne žele da glasaju za njihovo unapređenje, kojima bi se otklonile te zamjerke. Jedino objašnjenje vidim u tome da im je potreban alibi da nakon izbornog poraza kažu da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za slobodne i fer izbore“, naglasio je Brajović.

On je rekao da je uvjeren da će i ovog puta građani podržati multietničku, građansku, antifašističku, demokratsku Crnu Goru koja, kako je naveo, poštuje i baštini različitosti.

"Koja je dobar susjed, pouzdan saveznik u Sjevernoatlantskoj alijansi i prva sljedeća članica Evropske unije", naveo je Brajović.

On je ukazao da ne bi bilo iznenađenje da opozicija pokuša da uz već poznate i pripremljene scenarije ugrozi regularnost izbornog procesa i manipulativnim radnjama opravda svoje loše izborne rezultate.

„Nesvakidašnje je i neprimjereno uključivanje srpske crkve u izbore u Crnoj Gori, koji ovom dijelu opozicije u kontinuitetu daju podršku, remeteći tako građanski sklad i slobodno izražavanje izborne volje građana“, smatra Brajović.

Na sastanku je razgovarano o inoviranom izbornom zakonodavstvu, uticaju koronavirusa na sprovođenje političkih kampanja i uslovima u kojima će se sprovesti izborni proces.

Bonus video: