Božović prijavio Kusovca zbog gubitka nepuna dva miliona eura u stečaju Atlas banke

U trenutku uvođenja privremene uprave u tu finansijsku instituciju, u decembru 2018. godine Opština Tivat je u Atlasmont banci, prema podacima iz same lokalne uprave, imala nešto više od 1,9 miliona eura

1514 pregleda 0 komentar(a)
Božović, Foto: Siniša Luković
Božović, Foto: Siniša Luković

Nosilac građanske izborne liste „Goran Božović- časno i odgovorno za bolji Tivat“, Goran Božović podnio je danas u Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Tivat Siniše Kusovca (DPS) zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Božović je, kako navodi u prijavi, Kusovca optužio da je „direktno, kao glavni izvršilac budžeta, neodgovornim, nesavjesnim, nestručnim i nedomaćinskim upravljanjem novcem iz budžeta Opštine Tivat, nanio štetu budžetu Opštine Tivat, a time i svim građanima Tivta, u iznosu od 1,888,292.33 eura, na način što je navedeni iznos opštinskih sredstava ostao zarobljen stečajem Atlasmont banke (na računu 505-4723-64 iznos od 1,886,754.56 eura i na računu 505-4724-61 iznos od 1,537.77 eura).“

„Zaista je teško povjerovati da je Kusovac, kao doktor ekonomskih nauka, uz svoje saradnike ekonomske i finansijske struke, toliki iznos javnih sredstava izloži ogromnom riziku, na način da ga drži na računima u jednoj banci, koja je u tom trenutku bila najgore rangirana u crnogorskom bankarskom sistemu, i to duže vrijeme unazad. Uprkos činjenici da Opština Tivat ima otvorene račune u bar još pet banaka u Crnoj Gori gdje bi naš novac bio bezbjedan, ignorišući finansijske rizike na tržištu kapitala, predsjednik Opštine odnio se krajnje neodgovorno i neprofesionalno prema ogromnom iznosu javnih sredstava koji mu je bio povjeren na upravljanje u ime svih građana Tivta, pa osnovano sumnjamo na postojanje koruptivnih radnji, te da je taj novac iz nekog razloga, pretpostavljamo određenih interesa, namjerno držan baš u Atlasmont banci, bez obzira na rizik, što je rezultiralo ogromnom štetom po budžet Opštine Tivat“, navodi Božović.

U trenutku uvođenja privremene uprave u tu finansijsku instituciju, u decembru 2018. godine Opština Tivat je u Atlasmont banci, prema podacima iz same lokalne uprave, imala nešto više od 1,9 miliona eura.

„Do uvođenja stečaja ukupan zarobljeni iznos je neznatno umanjen, uprkos uvjeravanju od strane imenovanog da će sve biti u redu, da će novac Opštine Tivat biti sačuvan i da nema razloga za brigu. Sličnim riječima je i guverner CBCG Radoje Žugić (DPS) uvjeravao kompletnu crnogorsku javnost da nema razloga za brigu, da će Atlasmont banka biti sačuvana, te da imaju sigurnog kanidata za dokapitalizaciju i kupovinu banke. Uvođenjem stečaja 5. aprila 2019. godine sve njihove obmane su razotkrivene, a građani Tivta se možda mogu nadati „mrvicama“ od zarobljenih sredstava, i to u neodređeno dalekoj budućnosti", kazao je danas tim povodom Božović.

„Pričinjena šteta u vidu gubitka pomenutog iznosa novca, 1,888,292.33 eura, koji je bio prihodovan u budžetu i koji je Opština Tivat već imala na računima u Atlasmont banci, bilo da je nastala zbog lošeg finansijskog upravljanja, bilo da je nastala koruptivnim radnjama, ne smije proći bez odgovornosti i adekvatnih sankcija.“ – naglasio je Božović, dodajući da građani Tivta „ne smiju nikad više dozvoliti štetočinama kao što je trenutna aktuelna vlast na čelu sa DPS-om da upravljaju našim gradom, a istorijska šansa za promjenu na bolje ukazuje se za tri dana na izborima.“ Božović je inače, Tužilaštvu već početkom avgusta podnio jednu krivičnu prijavu protiv tivatskog gradonačelnika, smatrajući Kusovca odgovornim za zloupotrebu službenog položaja, nesavjesan rada u službi, i povrede ravnopravnosti u zapošljavanju. U toj prijavi stoji da je Kusovac od dana 9.septembra 2018. godine kada je izabran za predsjednika Opštine, do 11.maja ove godine potpisao ukupno „209 nezakonitih akata o zapošljavanju na poslovima iz redovne djelatnosti organa i službi Opštine Tivat, zaključujući nezakonite Ugovore o privremenim i povremenim poslovima i Ugovore o djelu, sa 55 različitih lica, uz mnoštvo aneksa istih ugovora.“ Zbog partujskog zapošljavanja u vrijeme aktuelne kampanje za lokalne izbore u Tivtu, suprotnog odredbama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Božović je protiv Kusovca prije dva dana podnio prijavu i Agenciji za spriječavanje korupcije.

Bonus video: