Amfilohije: Marković nastavlja prokletstvo, na izborima birajte kom Bogu služite

Amfilohije je kazao da sadašnji premijer Duško Marković na Cetinju pričao besmislice i izgovarao mržnju

26980 pregleda 2637 reakcija 51 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da se na izborima 30. avgusta građani opredjeljuju kom Bogu služe.

On tvrdi da su komunisti manastir Moraču u svoje vrijeme pretvorili u klozet, a da danas njihovi duhovni potomci kažu da su svetinje njihove.

"“Čije njihove? Ko su oni?! Odrekli su se Svetoga Petra Cetinjskoga i Svetoga Petra Lovćenskog Tajnovidca, srušili njegovu crkvu na Lovćenu, oskrnavili njegove zemne ostatke. Vladika je ostavio prokletstvo na Crnu Goru i danas je ovo prokleta Svetim Petrom Drugim Lovćenskim Tajnovidcem Crna Gora! Prokleta je zato što je rekao Crnogorcima: ako me ne sahranite u crkvu koju sam ja sagradio, da budete prokleti!”, tvrdi Amfilohije u obraćanju koje prenosi sajt Mitropolije crnogorsko-primorske.

Amfilohije je kazao da sadašnji premijer Duško Marković na Cetinju pričao besmislice i izgovarao mržnju.

"...on nastavlja to prokletstvo na Crnu Goru u ime Crne Gore, boreći se protiv onih koji su navodno anti-Crnogorci...Ova svetinja nemanjićka je li ona anticrnogorska, ovaj sabor koji traju ovdje 768 godina je li i on anticrnogorski? Jesu li naši preci Moračani i Rovčani, koji su prisajedinili ovu svetinju Cetinju prije 200 godina, anti-Crnogorci? Je li to anticrnogorski čin, je li ovo sabranje anticrnogorsko?”, upitao je Amfilohije.

Amfilohije je kazao da "sve što je sagrađeno i obnovljeno u ovo naše vrijeme u Crnoj Gori, i što se obnavlja i danas, i što se gradi, sve je za Crnu Goru te da to niko neće nigdje nositi, kao što niko za skoro 800 godina nije odnio ni ovu svetinju i darovao je nekom drugom."

“Kakve su to besmislice, kakvo je to nerazumlje koje je zavladalo u ovo naše vrijeme pod uticajem bezbožništva, mržnje protiv čovjeka i svoga naroda”, kazao je Amfilohije.

“Nije li Mitropolit Joanikije ubijen i ne zna mu se ni danas ni groba ni mramora, i preko 120 sveštenika, a da ne govorimo o drugima ko"ji su takođe zajedno sa njima poginuli u Crnoj Gori. Preko 50.000 je poginulo od bratske ruke! Brat je ubio brata! Hoćemo taj duh da nastavimo u Crnoj Gori? U ime toga duha da gradimo budućnost Crne Gore? Zato, blago meni, biće izbori pa izvolte, opredjeljujte se kome Bogu ćete služiti i kome Bogu se pokloniti i za koga ćete glasati! To je vaše! Ja ću izaći u 82. godini da glasam za svetinje i one koji čuvaju i koji se ugrađuju u svetinje, u taj Sabor božanski u koji se ugrađuju ljudi milioni iz svih zemaljskih naroda već dvije hiljade godina", poručio je mitropolit MCP.

Bonus video: