AZLP: Stekli se uslovi za pokretanje prekršajnog postupka protiv koalicije "Za budućnost Crne Gore"

"Subjekt nadzora nije postupio po Rješenju Agencije niti je kontrolorima dozvolio uvid u bazu nezakonito obrađenih ličnih podataka", saopšteno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka

3612 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) saopštila je da su se stekli uslovi za pokretanje prekršajnog postupka protiv koalicije "Za budućnost Crne Gore" zbog aplikacije "Neka ostanu doma".

"Kako smo obavijestili javnost u saopštenju od 25.08.2020. godine, postupajući u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i nadležnostima vezano za utvrđivanje zakonitosti obrade ličnih podataka putem kreirane aplikacije od strane koalicije "Za budućnost Crne Gore", ovlašćena lica Agencije su izvršila nadzor, kojim je utvrđeno da je formiranje aplikacije u suprotnosti sa članom 28 Zakona o zaštiti ličnih podataka, obzirom da:

- navedena aplikacija putem koje će se vršiti obrada ličnih podataka nije definisana niti jednim zakonom,

- ne postoji pisana saglasnost lica čiji će se podaci obrađivati

- rukovalac se nije obratio nadležnom organu za dobijanje neophodne saglasnosti za automatsku obradu podataka", navodi se u saopštenju AZLP.

Subjektu nadzora je, kako dodaju, ukazano da, shodno utvrđenim nepravilnostima, u skladu sa članom 15 stav 1 i članom 36 Zakona o inspekcijom nadzoru otkloni nepravilnosti na način:

- Da se aplikacija "Neka ostanu doma", koja predstavlja alatku za obradu ličnih podataka suprotno članu 10 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a koja je kreirana suprotno članu 28 istog Zakona, stavi van funkcije.

- Da se lični podaci koji su, po navodima odgovornog lica već obrađeni putem navedene aplikacije suprotno članu 10 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti izbrišu.

"Savjet Agencije je na XLII sjednici održanoj dana 26.08.2020. godine donio Rješenje kojim je naredio subjektu nadzora da prestane sa obradom ličnih podataka i to: imena i prezimena, adresa prijavljenih lica u Crnoj Gori, biračkog mjesta u Crnoj Gori na kojim su ta lica upisana za ostvarivanje svog biračkog prava i državu u kojoj se ta lica nalaze preko aplikacije "Neka ostanu doma", stavljajući je van upotrebe. Takođe, subjektu nadzora je naloženo da po prijemu Rješenja izvrši brisanje ličnih podataka obrađenih ptutem aplikacije "Neka ostanu doma", prikupljenih bez pravnog osnova i o tome pisanim putem obavijesti Agenciju. Kako subjekt nadzora nije postupio po Rješenju Agencije niti je kontrolorima dozvolio uvid u bazu nezakonito obrađenih ličnih podataka, to su se stekli uslovi za pokretanje prekršašnog postupka protiv subjekta nadzora", zaključuje se u saopštenju Agencije.

Bonus video: