U bazi 528 birača koji se potencijalno preklapaju

MUP završio postupak provjere identifikacije otisaka prstiju crnogorskih državljana koji imaju biračko pravo, upoređivanjem fotografije otisaka prstiju, radi utvrđivanja da li postoji međusobna usklađenost i tačnost tih podataka u biračkom spisku (AFIS)

5582 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

AFIS sistem pokazao je da u bazi postoji 528 birača sa različitim alfanumeričkim podacima i fotografijama, koji imaju međusobno potencijalno preklapanje otisaka sa jednim ili više birača, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Oni su kazali da je MUP danas završio postupak provjere identifikacije otisaka prstiju crnogorskih državljana koji imaju biračko pravo, upoređivanjem fotografije otisaka prstiju, radi utvrđivanja da li postoji međusobna usklađenost i tačnost tih podataka u biračkom spisku (AFIS).

“S tim u vezi, obavještavamo da je AFIS sistem pokazao da u bazi postoji 528 birača sa različitim alfanumeričkim podacima i fotografijama, koji imaju međusobno potencijalno preklapanje otisaka sa jednim ili više birača - 1.364 hit-a”, naveli su iz MUP-a.

Oni su naglasili da se u ovom slučaju ne radi o duplom identitetu.

“Nego različitim licima za koje u postupku za izdavanje lične karte ili pasoša, od strane službenika nije poštovana obaveza da se poslije svakog uzimanja otiska prsta čisti staklo na uređaju za uzimanje otiska, uslijed čega je i došlo do preklapanja otisaka više lica”, kazali su iz MUP-a.

Oni su napomenuli da je, u odnosu na broj birača upisanih u birački spisak, 540.026, broj od 528 birača, na nivou statističke greške i da nema uticaja na ostvarivanje biračkog prava tih osoba.

“MUP će, u najskorijem roku, pozvati ova lica radi uzimanja otisaka prstiju, u cilju otklanjanja navedenih nepravilnosti”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: