Marović još duguje - i zatvor i pare

“Vijestima” je pojašnjeno da je to učinjeno jer bi, ukoliko bi propala prva prodaja, imovina vrijedila upola manje od 570.000 eura, na koliko ju je procijenilo Specijalno državno tužilaštvo. Na eventualno trećem rošištu, imovina bi “vrijedila” koliko i cjelokupan dug - 850.000 eura, odnosno znatno više od procijenjene vrijednosti...

36156 pregleda 67 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Pravni zastupnik Opštine Budva odložio je prodaju imovine Svetozara Marovića i njegovog brata Dragana kako bi se namirilo još oko 850 hiljada eura koliko je dužan nekadašnji visoki funkcioner DPS-a da uplati na račun rodnog grada.

Toliku štetu je, po sopstvenom priznanju, nanio Budvi u osam korupcionaških afera.

Zastupniku koga je još vlast Demokrata i DF imenovala da zastupa Opštinu u ovom predmetu, administracija Nikole Divanovića (DPS) nije uskratila punomoćje.

On je zatražio da se najavljena prodaja odloži za septembar, nakon izbora.

“Vijestima” je pojašnjeno da je to učinjeno jer bi, ukoliko bi propala prva prodaja, imovina vrijedila upola manje od 570.000 eura, na koliko ju je procijenilo Specijalno državno tužilaštvo. Na eventualno trećem rošištu, imovina bi “vrijedila” koliko i cjelokupan dug - 850.000 eura, odnosno znatno više od procijenjene vrijednosti...

Gotovo tri godine su prošle od kada je odbjegli i pravosnažno osuđeni šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović trebalo da u kasu Opštine uplati 1,1 miliona eura sudske kazne, ali je lokalna uprava do danas uspjela da naplati 225 hiljada eura preuzimanjem zemlje od njegovog sina Miloša u Mrčevom polju, kao i oko 8.000 eura od blokade penzije nekadašnjeg potpredsjednika DPS-a.

Naime, 10. oktobra 2017. bio je krajnji rok do kojeg se, prilikom izricanja presude u podgoričkom Višem sudu, a nakon postizanja sporazuma o priznaju krivice pred Specijalim tužilaštvom kojim rukovodi Milivoje Katnić, Marović obavezao da će nadoknaditi štetu od 1.096.481 eura.

Marović se u ponedeljak obratio javnosti poslije gotovo tri i po godine, uključivši se uživo preko Instagram profila predsjednika “Atlas grupa” Duška Kneževića.

“Da li sam ja zaista taj prvi, najveći kriminalac u Crnoj Gori. Da li sam ja taj koji je pokrao milione, koji ima hotele, koji ima barke, akcije, hidroelektrane, da li sam ja taj koji ima nepokretnosti u milionskim vrednostima. Mom sinu su oduzeli stan u kom je živeo i više nema gdje da živi”, naveo je Marović i dodao da je pod pritiskom priznao krivicu, jer se bojao za živote svoje porodice... Katnić je nastup nazvao običnom propagandom, s namjerom da se diskredituje on i glavni specijalni tužilac predstavni kao neko ko sluša Mila Đukanovića... Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju naredne bio pušten iz spuškog zatvora, nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Nakon toga, otišao je u Beograd, od kada mu se “gubi svaki trag“, jer srpske državne institucije ne mogu da pronađu Marovića, za kojim je Crna Gora raspisala potjernicu...

U protekle tri i po godine, advokatski tim Marovića uspio je da spriječi prodaju đedovine nekadašenjg političkog direktora vladajućeg DPS-a, kojom je garantovao da će, ako ne uplati novac, njenom prodajom nadoknaditi štetu Budvi.

Imovina braće Marovića, po nalazu vještaka Specijalnog tužilaštva, procijenjena je na nešto više od 570 hiljada eura, dok je vještak koga su angažovali javni izvršitelji utvrdio da vrijedi duplo manje.

Na prodaju tri godine čekaju parcele na Jazu, od 1.013 kvadrata i 589 kvadrata. Na prodaju je i idealna četvtina na tri različite površine, od 1.274 m2, 615 m2 i 2.190 m2, u Marovićevom rodnom selu Krimovice, kao osmina na 10 različitih nepokretnosti, među kojima su i dvije vikendice za odmor u Krimovici. Opština Budva je u februru 2019. preuzela hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Miloša Marovića, za 225.000 eura, što je upola manji iznos od procijenjene vrijednosti. Miloš je zemljom garantovao da će njegov otac platiti sudsku kaznu. Parcele su se našle na prodaju, ali nije bilo zainteresovanih, pa se Opština odlučila da preuzme imovinu, jer da to nije učinila, na trećem ročištu, praktično bi sa hektarom zemlje bila namirena cjelokupna novčana kazna izrečena starijem Maroviću.

Miloš će od 17. septembra biti slobodan čovjek, jer mu dan ranije apsolutno zastarijeva zatvorska kazna, koju je izrekao podgorički Viši sud. On je ostao “dužan“ da odleži 11 mjeseci robije, na šta ga je obavezivala sudska presuda. Međutim, otac i sin su još u junu 2016. napustili Crnu Goru i otišli u Beograd, gdje i žive, iako su ih zvanični crnogorski organi potraživali za izdržavanje zatvorskih kazni - sina od 11 mjeseci, a oca od četiri godine.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva, Miloš Marović uhapšen je 3. decembra 2015. zbog sumnje u vezi sa milionskom malverzacijom prilikom prodaje zemlje u industrijskoj zoni Jaza. Samo nekoliko dana prije isteka tridesetodnevnog boravka u istražnom zatvoru u Spužu, mlađi Marović je početkom januara 2017. zaključio sporazum o priznanju kirivice i napustio ćeliju.

Miloš je priznao da je bio dio kriminalne grupe koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27 hiljada kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime su oštetili opštinsku kasu za 1,4 milion eura. Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385 hiljada eura, koju je izmirio.

Miloš je u međuvremenu dobio srpsko državljanstvo i podnio zahtjev da robiju od 11 mjeseci služi u toj državi.

Miloš ostao bez stana, Đorđina bez vile

Svetozar Marović je u nedavnom javnom obraćanju saopštio da je njegovom sinu Milošu država oduzela stan.

Apelacioni sud je 1. marta potvrdio presudu Višeg suda i trajno oduzeo komforno potkrovlje od 193 kvadrata od mlađeg Marovića. Viši sud u Podgorici je početkom decembra od osuđenog Miloša Marovića trajno oduzeo stan za koji su prihvaćeni dokazi Specijalnog državnog tužilaštva da ga je stekao kriminalom, dok je odbacio dokaze tužioca da je sin odbjeglog i osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića stan stekao kriminalom. Riječ je o dijelu dupleksa od ukupno 400 kvadrata u kome su do kraja kraja 2015. živjeli Miloševi roditelji Svetozar i Đorđina. Stan na petom spratu od 287 kvadrata uknjižen je na građevinsku firmu MF invest u kojoj Miloš ima pet odsto osnivačkog kapitala i povezan je sa spornim potkrovljem od 193 kvadrata i čine jednu cjelinu.

Bez imovine je ostala i Miloševa majka. Država se zvanično u maju prošle godine uknjižila na luksuznu četvorospratnu luksuzne vilu u budvanskom naselju Babin do, koju je zaplijenila od Đorđine Marović nakon što je dokazano da je izgrađena kriminalnim novcem supruga i sina.

Sud je utvrdio da je Đorđina vilu fiktivno prodala tivatskom biznismenu Radojici Krstoviću.

Sud nije povjerovao u svjedočenja srpskog biznismena Stanka Caneta Subotića i Isata Boljevića da su pozajmili novac Krstoviću za kupovinu vile, što je bilo presudno da se donese odluka o trajnom oduzimanju atraktivne nekretnine.

Marovićeva je vilu u Budvi kupila još 2012. za 300.000 eura od poznatog fudbalskog radnika, pokojnog Miljana Miljanića. Kuću je srušila, a nakon dobijanja građevinske dozvole i izgradila raskošnu vilu.

Za razliku od sina i supruge, Svetozar je uspio da dokaže da stan kod OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša“ od 90 kvadrata nije stekao kriminalom. Odmah nakon što je sud dosudio takvu odluku, stan je preknjižen na Budvanku D.O. koja ga je kupila za 180 hiljada eura.

Bonus video: