CeMI evidentirao više od 660 prijava nepravilnosti, fotografisani glasački listići, kršene mjere NKT-a

U Crnoj Gori se održavaju jedanaesti parlamentarni izbori, a lokalni izbori se održavaju u Budvi, Kotoru, Tivtu, Andrijevici i Gusinju. Na jednom mjestu pratite sve nepravilnosti

496559 pregleda 198 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.08.2020. 20:17h
Liveblog
19:43h

Mira Deloik predsjednica OIK u Budvi kazala je da nije bilo nepravilnosti, a primili su dva pisana prigovora.

19:25h

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je da je njihovom pravnom timu pristiglo više od 660 prijava nepravilnosti.

"Od toga 37,2 odsto nepravilnosti su prijavili građani, a 62,8 odsto CeMI-jevi posmatrači. Pristigle nepravilnosti su u procesu verifikacije i odmah po završetku verifikacije će biti dostupne građanima na sajtu www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me", kazala je Bjelić.

18:58h

U Donjoj Gori na biračkom mjestu broj 106-A - član biračkog odbora koristi telefon i imenuje osobe koje su glasale, a koje nisu.

"Ovakvim postupanjem član biračkog odbora grubo krši odredbe člana 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika", objavio je CeMI.

18:57h

U Baru na biračkom mjestu broj 18 OŠ "Srbija" pisma za glasanje su stavljana u posebne koverte koje su direktno ubacivane u glavnu kutiju prije vremena i kutija je tom prilikom otpečaćena.

"Tako je povrijeđena procedura glasanja, jer se prenosne kutije otvaraju nakon zatvaranja biračkom mjesta", objavio je CeMI.

18:55h

U Rožajama na biračkom mjestu 28 slikan je glasački listić u 13:48h.

CeMI je objavio da listić nije poništen.

"Na istom glasačkom mjestu prethodno već prijavljen jedan slučaj fotografisanja glasačkog listića. Prekršen član 69a".

18:54h

U Tuzima na biračkom mjestu broj 2 u OŠ "Mahmut Lekić", posmatrači CeMI-ja obavještavaju o prisustvu uniformisanog pripadnika Komunalne policije u prostorijama biračkog mjesta (u hodniku škole u kojoj ima više biračkih mjesta), što predstavlja povredu stava 2 člana 71 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

18:53h

U Bijelom Polju na biračkom mjestu broj 8 Školski centar, kako CeMI javlja. lice koje radi na identifikaciji birača glasno izgovara imena istih, čime je prekršen član 69a, stav 4.

17:51h

U Nikšiću u ulici Nikole Tesle, na biračkom mjestu broj 3 u OŠ "Luka Simonović", član biračkog odbora posmatra uređaj i telefonskim pozivom javlja trenutnu izlaznost nepoznatim licima, javlja CeMI.

17:50h

CeMI-jevi posmatrači javljaju da u Podgorici na biračkom mjestru broj 22-B JU OŠ "Branko Božović" stranački posmatrač nosi obilježje svoje partije. Na ovaj način povređuje se tajnost glasanja, odnosno član 69 stav 5 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

17:49h

Na biračkom mjestu broj 26A u Podgorici, jedan od članova biračkog odbora tražio je birački spisak da bi provjerio ko je glasao, a ko nije.

17:48h

Na biračkom mjestu broj 10 u Gusinju jedan birač glasao je u majici sa simbolima liste koja učestvuje na izborima. Birački odbor nije reagovao, javljaju posmatrači CDT-a.

"Zakonom je propisano da je na biračkom mjestu i na 100 metara od biračkog mjesta zabranjeno isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača", saopšteno je iz CDT-a.

17:46h

Posmatrači CDT-a primijetili su u neposrednoj blizini biračkog mjesta broj 14 u Ulcinju izborni štab iz koga se vodi evidencija birača. 

Iz CDT-a su saopštili i da se ispred biračkog mjesta broj 22 u Beranama politički aktivisti iz automobila prate tok glasanja i komuniciraju s pojedinim biračima.

17:45h

Na biračkom mjestu 118 Elektro škola u Nikšiću članovi biračkog odbora ne nose maske i ne obraćaju pažnju na glasače dok glasaju.

"Ovo je postupanje suprotno Tehničkim preporukama u dijelu uređenje i epidemiološka zaštita biračkog mjesta", navodi se na Twitter nalogu CeMI-ja.

17:44h

Posmatrači CeMI-ja javljaju da je u Podgorici, ulica Miloja Pavlovića, na biračkom mjestu 105-C glasano preko vozačke dozvole, čime je prekršen član 68A.

17:43h

U Tuzima u OŠ "Mahmut Lekić" u Tuzima uočeno je prisustvo propagandnog materijala na udaljenosti manjoj od 100 metara od biračkog mjesta, čime su narušena pravila izborne procedure (član 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika), javlja CeMI.

17:30h

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je da je do 17 časova primljeno 550 nepravilnosti od kojih se 471 ne odnosi na kršenje preporuka NKT-a i smanjenje epidemiološkog rizika, dok je 79 nepravilnosti koje se odnose na kršenje preporuka NKT-a.

"Upoređujući podatke o prijavljenim nepravilnostima koje se ne odnose na kršenje preporuka NKT-a podaci su sljedeći: Tokom prethodnih izbora CeMI je primio ukupno 110 prijava nepravilnosti, što je za 361 manje u odnosu na broj nepravilnosti koje su danas prijavljene. Od ukupno 550 prijavljenih nepravilnosti 35 odsto su prijavili građani, a 65 odsto CeMI posmatrači", kazala je Bjelić.

Prema podacima CeMI-jevih posmatrača sa terena na biračkim mjestima je i dalje prisutan veliki broj građana koji ne poštuju preporuke NKT-a o držanju fizičke distance, naročito kada je riječ o čekanju u redu ispred BM.

"Apelujemo na građane da drže fizičku distancu kako u redovima ispred, tako i unutar samih biračkih mjesta", poručila je Bjelić.

17:02h

U Andrijevici na biračkom mjestu Trepča 22, glasač je slikao listić i glasno rekao koga glasa. Listić, kako javlja CeMI, nije poništen, čime je prekršen član 69A stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

16:53h

Na biračkom mjestu broj 69-C OŠ "Vuk Karadžić" u Podgorici, kako javljaju posmatrači CeMI-ja, od samog otvaranja generalno se ne poštuje pravilo dva metra distance ispred i u biračkom mjestu.

"Velike su gužve i birački odborne rješava situaciju. Ovo je postupanje suprotno Tehničkim preporukama o uređenju i epidemiološkoj zaštiti biračkih mjesta".

16:45h

Na biračkom mjestu broj 74 JU OŠ "Oktoih" u Podgorici birač je izvadio telefon da slika glasački listić.

"Listić je poništen. Na ovaj način birač povrijedio tajnost glasanja, član 69A stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika. Birački odbor ispravno postupio jer je učinio listić nevažećim", objavio je CeMI.

16:44h

Na biračkom mjestu broj 24 JU OŠ "Milija Nikčević" u Nikšiću birač je ostavio vidljiv svoj izbor glasanja, iako su članovi biračkog odbora zahtjevali da se vrati u glasačku kabinu da to ispravi, ona to nije uradila, nego ispred glasačke kutije. Listić nije proglašen nevažećim, javlja CeMI.

Bonus video: