"Crno na bijelo" tvrdi: Izborni dan u Nikšiću odvija se uz više nepravilnosti

Oni zahtijevaju da Opštinska izborna komisija u kratkom roku donese obavezujuće rješenje da procesu glasanja putem pisma, u skladu sa zakonom, mogu prisustvovati predstavnici kako iz reda pozicije tako i iz opozicije i da to rješenje dostavi svim biračkim odborima u Nikšiću

42349 pregleda 150 reakcija 3 komentar(a)
Detalj iz Nikšića, Foto: Svetlana Mandić
Detalj iz Nikšića, Foto: Svetlana Mandić

Iz koalicije Crno na bijelo, tvrde da se izborni dan u Nikšiću odvija uz više nepravilnosti, a jedna od njih je ta što predsjednici biračkih odbora koji su svi iz redova DPS-a žele da onemoguće opunomoćenim predstavnicima opozicionih izbornih lista da prisustvuju glasanju putem pisma. DPS u Nikšiću ima sve predsjednike biračkih odbora, kao i sve članove, jer je opozicija bojkotovala prethodne lokalne izbore.

"Ovakvo ponašanje predsjednika biračkih odbora je brutalno kršenje Zakona o izboru odbornika i poslanika kao i podzakonskih akata koji se odnose na ove izborne aktivnosti. DIK je dala preporuku da se omogući svim predstavnicima izbornih lista da prate proces glasanja putem pisma. Osim toga, važeća Pravila o glasanju putem pisma u članu 4 jasno propisuju da glasanju putem pisma prisustvuju po dva predstavnika pozicije i opozicije. Zbog toga je neshvatljivo ponašanje predsjednika biračkih odbora u Nikšiću jer su propisi u ovoj oblasti jasni i nedvosmisleni", naveli su iz koalicije Crno na bijelo.

Oni zahtijevaju da Opštinska izborna komisija u kratkom roku donese obavezujuće rješenje da procesu glasanja putem pisma, u skladu sa zakonom, mogu prisustvovati predstavnici kako iz reda pozicije tako i iz opozicije i da to rješenje dostavi svim biračkim odborima u Nikšiću.

"Sve drugo bilo bi protivno Ustavu i zakonskim propisima Crne Gore i grubo kršenje osnovnih ljudskih prava", poručili su iz pomenute koalicije.

Bonus video: