lider demosa o prvim mogućim koracima

Lekić: Novom vlašću ne počinje bajka, tri primarna procesa koja treba pokrenuti

Lider Demosa ocjenjuje da Crna Gora u ovom trenutku vjerovatno ima više problema nego broj stanovnika, koje, kako je rekao, treba rješavati mudro i kompetentno

76031 pregleda 939 reakcija 54 komentar(a)
Lekić, Foto: Boris Pejović
Lekić, Foto: Boris Pejović

Na jučerašnjim izborima je pobijedila demokratija, i pobijedila je Crna Gora, kazao je predsjednik DEMOS-a i jedan od funkcionera koalicije "Mir je naša nacija" Miodrag Lekić.

Kako je kazao, neophodna je svijest da novom vlašću ne počinje bajka već veliki izazovi "kojima moramo biti dorasli".

"U mnoštvu pokrenutih, i ne jednostavnih procesa, smatram primarnim u ovom trenutku tri: Prvo, odlazeća Markovićeva vlada treba da iskoristi ovaj kraći period do predaje vlasti da bi javno saopštila sve bilanse, posebno ekonomsko-finansijsko stanje u zemlje - koje ostavlja kao rezultat svoje vladavine snagama kojima su građani 30. avgusta izrazili povjerenje za vođenje državnih poslova.

Drugo, tri koalicije koje su dobile većinu za formiranje vlade treba da su, ne samo svjesne ogromne odgovornosti, složenosti trenutka u zemlji, neophodne doraslosti iskušenjima koja dolaze - već i da brzo reaguju osmišljenim dogovorom sa potpisima većine poslanika koji podržavaju formiranje nove vlade. Dakle, tri koalicije u svakom slučaju, a po mogućnosti pojačane i sa drugim mogućim subjektima.

Ovo je neophodno, ne samo što je vrijeme dragocijeno već i da bi se spriječio nepotreban ritual tkz. konsultacija kod predsjednika države oko određivanja mandatara. Tim prije što je nominalni predsjednik države cijelo vrijeme dijelovao kao partijski predsjednik pa bi bilo logično da se u ovom trenutku i sasvim posveti svojoj partiji.

Treće, neophodno je sa pozicije nove koalicione vlasti što prije uspostaviti međunarodne kontakte sa relevantnim partnerima, prije svega sa viskoim institucijama EU u Briselu. Tom prilikom treba pružiti pored objašnjenja o velikoj demokratskoj pobjedi u Crnoj Gori takođe i garancije za ispunjenje preuzetih međunarodnih obaveza crnogorske države", kazao je Lekić, govoreći o prvim mogućim koracima nove koalicione vlasti.

To su, kako je rekao, prvi i hitni koraci koji ih čekaju.

"A odmah zatim treba da slijedi temeljan dogovor i akcija na duboko zapuštenom području prioritetnih oblasti društva: hitne ekonomske mjere, izgradnja koncepta održive ekonomije, evropske integracije, građanska demokratija, poštovanja civilizacijskog principa podijele vlasti, međunacionalna kohezija, pravna sigurnost i nezavisno pravosuđe, slobodni mediji i oslobađanje Javnog servisa od kontrole DPS-a itd", navodi Lekić.

Ocjenjuje da Crna Gora u ovom trenutku vjerovatno ima više problema nego broj stanovnika.

"Treba ih rješavati mudro i kompetentno. Novom vlašću ne počinje bajka. Počinje novo poglavlje crnogorske istorije. Puno iskušenja. Ali i velikih šansi za hitnu dekriminalizaciju crnogorskog društva i početak građenja ozbiljne, pravne, demokratske države koja će građanima donijeti toliko očekivani realan, prije svega ekonomski, prospertet", zaključio je Lekić.

Preporučujemo za Vas