Medojević: Uspjeli smo da porazimo najopasniju mafiju Evrope, bez kapi krvi, incidenta

"Koalicija "Za budućnost Crne Gore" kao stožer pobjede ima i najveću, rekao bih istorijsku odgovornost za ispunjenje očekivanja naroda"

39471 pregleda 545 reakcija 70 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Totalitarni režim je pao voljom naroda, saopštio je danas predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević i drugi na izbornoh listi "Za Budućnost Crne Gore.

Državna izborna komisija objavila je rezultate parlamentarnih izbora na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, prema kojima je Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila 35.06 odsto, odnosno 143.548 glasova, a koalicija Za budućnost Crne Gore 32.55 odsto (133.267).

Koalicija Mir je naša nacija je osvojila 12.53 odsto (51.297), Crno na bijelo 5.53 (22.649), Socijaldemokrate 4.10 (16.769), Bošnjačka stranka 3.98 (16.286), SDP - Jaka Crna Gora 3.14 (12.839), Albanska lista 1.58 (6.488), a Albanska koalicija Jednoglasno 1.14 odsto (4.675).

"Ali demokratija još nije pobijedila. Uspjeli smo da porazimo najopasniju mafiju Evrope, bez kapi krvi, bez ijednog incidenta. Narod je prelomio i poručio Đukanoviću - dosta. Odlazi. Narod je odradio svoje. Pobjeda čista kao suza", istakao je Medojević.

On je dodao da su sada na potezu političke elite koje su dobile glasove naroda i koje, kako je kazao Medojević, moraju da brzo i efikasno odrade posao demontaže totalitarnog sistema i polože zdrave temelje za konsolidaciju demokratije.

"Koalicija "Za budućnost Crne Gore" kao stožer pobjede ima i najveću, rekao bih istorijsku odgovornost za ispunjenje očekivanja naroda. A narod traži slobodu, pravdu i demokratiju. Za konsolidaciju demokratije potrebne su radikalne političke reforme koje će spriječiti neprijatelje demokratije da se pritaje, inflitriraju u novi poredak i opet preuzmu vlast. Zato je za te bolne, ali neophodne reforme potrebna šira politicka i društvena podrška. To je naš prvi zadatak. Odmah treba pozvati predstavnike Bošnjačke stranke i albanskih stranaka na konsultacije i ponuditi ima učešće u novoj demokratskoj većini. Šira politička i društvena podrška je neophodna zbog neophodnosti oštrih političkih i ekononskih reformi koje će ugroziti piramidu moći građenu proteklih 30 godina. Oni imaju svoje ljude u institucijama, mafiji, biznisu, medijima i oni neće mirno posmatrati kako im urušavamo moć i ugrožavamo interese. Zato nam je potrebna što šira podrška i što šira koalicija za demokratizaciju zemlje", poručio je Medojević.

On je naveo i da je potreban najširi društveni konsenzus "Novi društveni ugovor o novoj Crnoj Gori".

"Prvi zadatak je zabraniti rad DPS kao političkog krila mafije, nacionalizovati imovinu i zamrznuti imovinu svih državnih funkcionera i funkcionera DPS od 1990. do danas. Oduzeti im pasoše i zabraniti izlazak iz zemlje. Odmah rasformirati Specijalnu antiterorističku jedinicu (SAJ) i Specijalni policijski tim Zorana Lazovića i suspendovati sve policajce i njihove starješine koji su masovno kršili ljudska prava. Za sprovođenje procesa lustracije i rasformiranje zloglasne tajne političke policije Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i otvaranje dosijea ANB , kao i sprovođenje nužnih reformi izbornog zakonodavstva potrebna nam je šira politička podrška. Za očuvanje ove naše pobjede neophodno je nemilosrdno očistiti korov i eliminisati štetočine i neprijatelje demokratije. Uvijek treba da su nam na umu tragična iskustva Srbije od 5. oktobra 2000. Ako se odmah i do kraja ne demontira ne bolesni totalitarni sistem on će vremenom ponovo biti obnovljen. Ne smijemo dozvoliti da se Đukanović i njihova banda izvuku od odgovornosti i da nastave da kontrolišu političke i ekonomske tokove u zemlji. To je ključna lekcija iz tranzicije i PzP i ja ćemo se dosljedno i principijelno snažno zalagati da ne dopustimo izvrdavanje volje birača i ugrožavanje ove sjajne zajedničke pobjede", rekao je on.

Predsjednik PzP je poručio da nema revanšizma, ali da nema ni milosti ni trulih kompromisa i dilova.

2Ovaj narod poslije 30 godina zaslužuje pravdu. Zato je važno da imamo većinu u Parlamentu od 41 poslanika. Vlada koja će se formirati treba biti sastavljena od provjerenih, dokazanih, beskompromisnih stručnjaka i ljudi sa relevatnim političkim iskustvom. Naravno da treba da budemo otvoreni i za nestranačke stručnjake koji su se dokazali u složenim procesima reformi u Crnoj Gori i u inostranstvu i koji su spremni da svoje znanje o reformama stave u funkciju oporavka naše Crne Gore. Nemamo pravo na grešku niti na oklijevanje", zaključio je Medojević.

Bonus video: