Kotor: Najavljeno formiranje nove vlasti, DPS najvjerovatnije u opoziciji, brodolom SDP-a

Izbori u Kotoru opet vratili DPS u opoziciju, izvjesno formiranje nove lokalne vlasti Demokrata, koalicije oko DF, Socijalista i URA

42080 pregleda 374 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.09.2020. 18:17h

Opštinska izborna komisija Kotor utvrdila je preliminarne nezvanične rezultate lokalnih izbora koji su u nedjelju održani u tom gradu, a koji nagovještavaju ponovnu smjenu lokalne vlasti u toj opštini, treću u posljednje četiri godine.

Iako je osvojila najviše glasova Kotorana (4.437) i sa njima najviše – 12 mandata u novom sazovu SO Kotor, lista Demokratske partije socijalista će po svemu sudeći, opet u opozicione klupe.

Naime, kako je „Vijestima“ nezvanično potvrđeno iz lokalnih odbora tih partija, novu opštinsku vlast formiraće Demokratska Crna Gora, koalicija „Za budučnost Kotora“, Socijalisti Crne Gore i najvjerovatnije URA.

Demokrate su u Kotoru na lokalnim izborima u nedjelju imale 3.313 glasova što im je dovoljno za devet mandata, koalicija „Za budućnost Kotora“ okupljena oko DF-a dobila je 2.937 glasova čime je osvojila sedam mandata, dok su Socijalisti Crne Gore Snežane Jonice u svom debitantskom nastupu na jednim od izbora u Crnoj Gori, u Kotoru dobili 450 glasova i osvojili jedan mandat.

Uz još jedan osvojeni mandat URA koja je u Kotoru imala 692 glasa, nova opoziciona koalicija imaće ukupno 18 od 33 odborničkih mjesta u novom sazivu lokalnog parlemnata i time više nego komotnu natpolovičnu većinu.

U opoziciji pored DPS-a, ostaju Socijaldemokrate (SD) koje su na lokalnim izborima osvojio 568 glasova i jedan mandat, Liberalna partija (LP) takođe da jednim mandatom ostvarenim iz 566 glasova Kotorana, dok Hrvatska građanska inicijativa (HGI) kao dsadadašnji koalicioni partner DPS-a sa 239 glasova nije ni prešla izborni cenzus i nakon petnaestak godina, izgubila je parlamentarni status u tom gradu.

U kotorskom parlamentu kao opozicija, sjedaće i jedan odbornik SDP koja je u nedjelju imala 603 glasa.

Ukupno je od 18.400 Kotorana sa pravom glasa, na lokalne izbore u tom gradu izašlo njih 14.018 ili 78,18% .

U odnosu na lokalne izbore u oktobru 2016. najveći napredak u broju osvojenih glasova bilježe Demokrate koje je i na ovim izborima predvodio bivši kotorski gradonačelnik Vladimir Jokić, a koje su sa tadašnjih 1.801, skočile na aktuelnih čak 3.313 glasova.

DPS čiju je listu nosio aktuelni gradonačelnik Željko Aprcović, uspio je da poraste za tek za nešto manje od 9% u odnosu na svojih 4.014 dobijenih glasova prije četiri godine.

Koalicija „Za budućnost Kotora“ čiju je listu nosio advojat Dejan Vukšić je sa DF-ovih 1.660 glasova iz 2016. skočila na aktuelnih 2.937, pri čemu im se u njihov skor ne može pribrojiti najmanje pola od SNP-ovih 996 glasova od prije četiri godine, jer su novi Socijalisti Crne Gore – partija koju čini dio bivših visokih funkciinera SNP Crne Gore i SNP Kotora, sada uzeli 450 glasova Kotorana.

Značajan rast povjerenja među Kotoranimam u apsolutnom broju dobijenih glasova bilježi i URA koja je dobila skoro 300 glasova više nego prije četiri godine, ali joj znatno veća izlaznost na ovim izborima nije omogućila da taj porast trensformiše i u drugi odbornički mandat, pa će ostati na jednom svom zastupniku u SO, kao i do sada.

Za simbolilnih tridesetak glasova više nego prije četiri godine porasli su i liberali na čijoj je listi prvi bio predsjednik Liberalne partije (LP), Andrija Popović, ali ipak nisu mogli dalje od jednog odborničkog mandata koliko su imali i do sada.

Pored DPS-a koji nije ostvario svoj ključni cilj – da zadrži prošle godine pod kontroverznim okolnostima preuzetu vlast u Kotoru, najveći gubitnici lokalnih izbora su Socijaldemokrate Ivana Brajovića koje je predvodio bivši ministar pomorstva i saobraćaja Andrija Lompar, jer su oni sada su osvojili oko 130 glasova manje nego 2016. čime su sa dosadašnja dva, pali na jednog odbornika u novom sazovu SO.

Brodolom SDP u gradu njenog počasnog predsjednika

Cijenu svog neprincipjelnog ponašanja u protekle četiri godine i rušenja u prvoj polovini 2019. tadašnje lokalne vlasti na kojoj je bila koalicija opozicionih stranaka predvođena Demokratama, najviše je platila SDP.

SDP je svoju odlučujuću ulogu u rušenju administracije bivšeg gradonačelnika Vladimira Jokića i kasniji prelazak jedne svoje odbornice u suprotni tabor što je omogućilo DPS-u da u ljeto prošle godine uz korišćenje pajsera i neskrivenu podršku državne DPS administracije i „nezavisnog“ sudstva, preuzme upravljanje Kotorom, pokušala da na ovim izborima zamaskira stavljanjem za nosica svoje liste uglednog bokeljskog ljekara, dr Ivana Ilića.

Računali su da će Ilićev visok remome i ugled koji on nesporno uživa među Kotoranima, uspjeti da „ispegla“ loš imidž koji je SDP u tom gradu prethodno sama sebi navukla na vrat kod proopoziciono nastrojene javnosti, ali im se takav plan izjalovio.

Stoga je SDP na čijoj je odborničkoj listi bio čak i počasni predsjendik te partije – rođeni Kotoranin Ranko Krivokapić, u Kotoru u nedjelju doživjela pravi politički brodolom, osvojivši skoro 80 glasova manje nego 2016. To je, u kombinaciji sa velikom izlaznošću, dovelo do pada broja odbornika SDP u SO Kotor sa nekadašnja tri, na aktuelnog samo jednog.

Bonus video: