Uzurpatori vlasti i Vlada uništili Budvu, biće oštro kažnjeni

Nova budvanska vlast najavljuje saniranje katastrofe koju su zatekli, ali i kriviče prijave protiv onih koji su donosili nezakonite odluke, politički zapošljavali, nasilno smjenivali neistomišljenike, vršili pritiske i prijetnje

36781 pregleda 480 reakcija 26 komentar(a)
Nikola Jovanović i Dragan Krapović, Foto: TV Vijesti
Nikola Jovanović i Dragan Krapović, Foto: TV Vijesti

Zaposlenima u budvankoj opštini i preduzećima koji se finansiraju iz opštinske kase nije juče isplaćena avgustovska zarada, račun Opštine je blokiran, ostavljen dodatni dug od dva miliona eura Vladi za nezakoniti transfer novca, ono je što će u amanet da ostavi budvanska uprava koja je prethodna dva mjeseca na čelu sa Nikolom Divanovićem, nakon nasilnog upada u zgradu Opštine upravljala Budvom. Svi oni koji su doveli Budvu u ovakvo teško stanje, donosili nezakonite odluke, politički zapošljavali, a nasilno smjenivali neistomišljenike, vršili pritiske i prijetnje, biće procesuirani.

To su u razgovoru za „Vijesti“ kazali potpredsjdnik Demokrata Dragan Krapović i funkcioner DF-a i nekadašnji šef kabineta Marka Carevića, Nikola Jovanović.

“Sada kada su stvari potpuno jasne i kada je DPS potpuno potučen do nogu, kako u Budvi, tako i u Crnoj Gori, došlo je krajnje vrijeme da se računi opštine Budva odblokiraju i da se nezakonita privremena mjera povuče ili ukloni. Ovakav epilog i rezultat izbora smo jasno najavili, a takođe smo znali za veoma loše namjere gospode iz DPS-a. Oni nisu htjeli da radnicima isplate avgustovsku platu, a račun je i dalje blokiran, što ukazuje na jasnu namjeru da se politički disciplinuje nova, legitimna opštinska uprava i građani Budve. Upravo takav, politikantski i primitivan pristup i vođenje politike je DPS-u donio sunovrat u Budvi i Crnoj Gori i to potpuno zasluženo. Ipak, pored nove opštinske uprave u Budvi, najavili smo i novu, demokratsku i legitimnu vladu Crne Gore koja će Budvi biti partner kojeg je čekala i koja će insistirati na krivično-pravnom epilogu slučaja OKG-WTE, a svakako i na procesuiranju protivzakonite isplate plata iz tekuće budžetske rezerve Vlade Crne Gore. To je bilo nepotrebno i služilo je samo političkim intetesima DPS-a. U vrlo delikatnom momentu, postupanje bivše Vlade DPS-a i bivših uzurpatora vlasti u Budvi je stvorilo ogromne probleme građanima Budve i radnicima opštine, i mora biti prijavljeno čim se nova opštinska vlast u Budvi konstituiše“, kazao je Krapović. Prema riječima Jovanovića, nakon konstituisanja vlasti, među prvim potezima nove vlasti biće deblokada računa Opštine Budva i procesuiranje svih odgovornih koji su u prethodna tri mjeseca izvršili političku korupciju i lokalni državni udar.

“DPS je po pravilu svuda, pa tako i u Budvi, iza sebe ostavio haos, nagomilane dugove i brojne probleme. Jer je uvijek vlast vršio u korist funkcionera a ne u korist naroda. Vrh te partije je uvijek bio povezan međusobno po sistemu organizovane kriminalne grupe koja je imala svoje ustrojstvo, a državne i lokalne resurse je koristila kako bi ti isti funkcioneri imali debele koristi. Zbog toga je sistem koji su oni uspostavili, sistem nestabilnosti, ekonomskog upropaštavanja i moralnog srozavanja. Za njih je vlast uvijek bila prilika da se zavuče ruka u džep građana i da se nakon toga prebaci na neku od ofšor destinacija. DPS je u kontinuitetu pljačkao građane, obećavajući im majske zore, bolje sjutra i pripadništvo EU. Navikli da rade nezakonito već 30 godina, u Budvi su uz brutalnu upotrebu sile policije i upravne inspekcije, izveli lokani državni puč i od zgrade opštine napravili stanicu policije. Opsada Opštine od DPS-a pokazala je još jednom svu retrogradnost te političke grupacije koja krši sve moguće zakone i Ustav. Zbog kriminalnih aktivnosti bivših i sadašnjih lokalnih funkcionera DPS-a, Budva je stekla reputaciju grada afera i skandala. Nova vlast koju smo uspostavili nakon prošlih izbora pokazala je da je moguće obračunati se sa korupcijom i organizovanim kriminalom. Oni koji su privremeno bili uzurpirali vlast uz pomoć pendreka i suzavaca, odmah su počeli sa revanšizmom i partijskim uhljebljenjem sa druge strane. Iako postoji zakonska zabrana zapošljavanja u izbornom periodu, DPS je zaposlio više desetina svojih kadrova”, kazao je Jovanović.

Kako dodaje, kao logistiku za otimanje vlasti iskoritili su državne organe, među kojima i Ministarstvo finansija koje je preko Privrednog suda blokiralo račun ppštine Budva na preko 29 miliona i to dan pred održavanje sjednice Skupštine na kojoj se raspravljalo o povjerenju predsjedniku Marku Careviću.

“Tajming je namjerno izabran kako bi se stvorio dodatni pritisak i Budva uvela u finansijski haos novim zaduženjem od 40 miliona za sporni posao oko izgradnje postrojenja od strane WTE kompanije. Pred nama je vrijeme koje će pokazati svu snagu zakona i pravde jer je u Crnoj Gori konačno došlo vrijeme da se podnese odgovornost i odgovara za učinjeno. Velika pobjeda na izborima pokazala je da je DPS i njeni sateliti ružna politička prošlost i da je prevaziđena politika koju su obilježili korupcija, organizovani kriminal i zloupotreba institucija u političke svrhe poražena, na opštu korist svih građana Crne Gore“, naglasio je Jovanović.

Marković će krivično odgovarati za isplatu novca Opštini

Jovanović je istakao da će protiv još aktulenog premijera Duška Markovića biti podnijeta krivična prijava, kao i svih odgovornih zbog zloupotrebe službenog položaja i nenamjenskog trošenja novca. "Zbog blokade računa nisu isplaćivane plate zaposlenima niti servisirane tekuće obaveze čime je ugrožena likvidnost javnih finansija. DPS je pokušao politički jeftino da profitira tako što je Vlada isplatila plate direktno sa svog računa na račun zaposlenih, što je nezakonito i predstavlja kršenje nekoliko zakona. Prije svega, nezakonito je uplatiti zarade zaposlenima sa drugog računa jer cesija kao način plaćanja nije dozvoljena u javnim finansijama. S druge strane, apsurdno je da Ministarstvo finansija, koje je zahtijevalo blokadu, svom dužniku isplaćuje zarade, izbjegavajući na taj način jedini zvanični račun. Posebno je problematično što je isplata izvršena iz budžetske rezerve državnog budžeta jer ta sredstva nisu namijenjena u te svrhe i zato što se radi o izbornom periodu kada je zabranjeno korišćenje tekuće rezerve na taj način. Ovo je bio pokušaj premijera Duška Markovića koji je posjetio Opštinu da isplatom zarada pridobije pokoji glas i pokaže da je uzurpatorska vlast u stanju da servisira obaveze. U ovom slučaju radi se o zloupotrebi službenog položaja i nenamjenskom trošenju novca građana, zbog čega će protiv Markovića i drugih biti podnijeta krivična prijava. Pobjeda opozicionih lista na državnom nivou garant je da uspostavljanja pravne države, nezavisnih institucija i vladavine prava, poručio je Jovanović.

Bonus video: