Konatar: DPS da ne pokušava da promijeni volju građana, pozivam ih da omoguće mirnu tranziciju

"Pitam predsjednika Državne izborne komisije (DIKI i predsjednika Opštinske izborne komisije (OIK) Podgorica da li poslije krivičnog djela zbog ima smisla razmatrati prigovore DPS"

54422 pregleda 371 reakcija 23 komentar(a)
Konatar, Foto: Građanski pokret URA
Konatar, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 02.09.2020. 12:33h

Jedna od ovlašćenih predstavnica Demokratske partije socijalista (DPS) pokušala je svjesno da skloni kontrolne kupone biračkih mjesta kako bi došlo do poništavnja glasanja na tom biračkom mjestu, saopštio je kandidat za poslanika platoforme „Crno na bijelo“, Miloš Konatar.

On je obijasnio da je izvjesna M.O. to uradila na biračkom mjesto kod bulevara Save Kovačevića u Podgorici, gdje je glasalo oko hiljadu građana, na način što je jedan kupon bacila ispod stopala, a drugi ispod stolice.

“DPS je imao motiv da prilikom pregleda otuđi kontrolne kupone kako se ne bi slagali sa brojem glasačkim listića, čime bi se stvorili uslovi za poništavanje glasanja sa tog mjesta”, kazao je Konatar.

Konatar je naglasio da se radi o najvećem prekršaju, te da su u DPS svjesni toga pokušali da prekroje izbornu volju građana.

Istakao je da to stoji u službenoj zabilješci koju su potpisali predstavnici Opštinske izborne komisije (OIK) u Podgorici iz svih partija uključujući i DPS.

U prostorijama Opštinske izborne komisije (OIK) Podgorica trenutno se nalazi policija, koja nakon uviđaja uzima izjave od njenih članova, potvrđeno je "Vijestima". U Službenoj zabilješci o radu izborne komisije Glavnog grada Podgorica piše da je 2. septembra u službenim prostorijama Skupštine Glavnog grada prilikom kontrole izbornog materijala na biračkom mjestu 63 od strane ovlašćenih predstavnika Demokratske partije socijalista (DPS) sklonjeni kuponi sa glasačkih listića.

On je dodao da se radi o krivičnom djelu, te upitao Državnu izbornu komisiju (DIK) i OIK Podgorica da li poslije ovakvog incideta ima smisla uvažavati prigovore DPS.

“Pozivam predstavnike DPS da u ovom trenutku sačuvaju mir i da budu dostojanstveni kako bi omogućili mirnu tranziciju vlasti”, istakao je on.

DPS je juče vršio uvid na 80 od 232 biračka mjesta u Podgorici, kazao je juče "Vijestima" Veselin Vukčević, predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) glavnog grada.

Konatar je apelovao na DPS da ne mijenjaju izbornu volju, te da treba svim da je jasno da nema cijene kojom bi je branili.

Doderović za govornicom
Doderović za govornicomfoto: Građanski pokret URA

“Nemojte da nasijedamo na posljednje trzaje DPS. Ovaj pokušaj prekrajanje izborne volje je kordinisana akcija je sa onim što se dešavalo u Pljevljima, Beranama i Pogorici”, rekao je Konatar.

On je pozvao građane I predstavnike vlasti I opozicije da ostanu pribrani, te istakao da će o ovome obavijestiti međunarodne organizacije.

Oponomoćeni predstavnik platforme “Crno na bijelo” u DIK Milan Goderović je kazao da posjeduju informaciju od predstavnika jedne izborne lista da se slična situacija desila u Kotoru.

“To je još jedna potvrda šablona po kojem radi DPS na organizovan način”, kazao je Goderović.

Objašnjava da je DPS potpuno u skladu sa zakonom tražila uvid u izborni materijal na 82 biračka mjesta u Podgorici, ali da je sporno to što su oni u velikom broju i tokom glasanja bili prisutni na biračkim mjestima.

"Ako ste vi kontrolisali na svim mjestima, a u 70 do 80 odsto , ne postoji konstatacija da nema većih neregularnosti, u takvoj situaciji motiv DPS je da se dođe do izbornog materijala. Nijesu slučajno izabrali 80 biračkih mjesta, gdje je 50 hiljada birača", kazao je Doderović.

Bonus video: