reagovali na saopštenje krivokapića

DPS: Sramno prebacivanje odgovornosti za konstantno potpirivanje međunacionalnih sukoba

Oni su kazali da su ubijeđeni da su "huligani" koji napadaju ovih dana građane islamske vjere, "zadojeni mržnjom poniklom na ovakvim i sličnim “duhovnim” učenjima mitropolita Amfilohija"

6929 pregleda 28 reakcija 29 komentar(a)
Ilustracija, Foto: DPS
Ilustracija, Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) je odbacila navode lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore", Zdravka Krivokapića, koji je danas kazao da odlazeća vlast pokušava da "zlokobnim provokacijama u mješovitim sredinama naruši međunacionalne i međukonfesionalne odnose".

"Ovu optužbu najoštrije odbacujemo i smatramo je za sramno prebacivanje odgovornosti za konstantno potpirivanje međunacionalnih i međuvjerskih sukoba, koje upravo dolazi sa adrese političkog bloka na čijem je čelu Krivokapić i ideologije velikosrpskog nacionalizma čiji je duhovnik Mitropolit. Oni po zadatku tragove tuđih, njima bliskih službi, pripisuju crnogorskim bezbjednosnim organima. Optuživati DPS i Đukanovića za nepočinstva kao  ova u Pljevljima, bilo bi isto kao optužiti Ben Guriona za Aušvic. Podsjećamo javnost i Amfilohija da je u crkvi na Sinjajevini, avgusta 2014, rekao za pripadnike islamske vjeroispovijesti da su “lažni ljudi, sa lažnom vjerom” i da je “duhovna smrt” koju su širili po Crnoj Gori “strašnija od ubijanja”", navodi se u saopštenju Demokratske partije socijalista. 

Oni su kazali da su ubijeđeni da su "huligani" koji napadaju ovih dana građane islamske vjere, "zadojeni mržnjom poniklom na ovakvim i sličnim “duhovnim” učenjima mitropolita Amfilohija".

"Uostalom, svjedočili smo u prošlosti, šta se dešava kada se nacionalističko, ksenofobno i fašističko učenje sprovede u praksi", navodi se u saopštenju. 

Oni su dodali da je ovih dana i bivši lider Demokratskog Fronta, Andrija Mandić, izašao "iz ilegale da bi javnost prosvijetlio kako je vlast za uličarske incidente nabavila čak i mantije da bi glumila sveštenstvo, i majice da bi se pretvarali da su simpatizeri DF-a".

"To je isto kao da je rekao da se neko od naših još 2014. maskirao u Amfilohija i izgovorio one otrovne riječi bratomržnje, kako bi on rekao, na Sinjajevini, ali i na drugim mjestima, kuda god prođe sa svojom mantijom. Možda se profesoru Krivokapiću ne može ni zamjeriti, jer on priča samo ono što mu poture. Ali može to što je pristao na ulogu lutke na koncu koju povlače kad i kako im se svidi", kazali su iz DPS-a. 

Oni pozivaju Mandića da u dogovoru sa Aleksom Bečićem (liderom koalicije "Mir je naša nacija"), "koji će mu uskoro biti formalni šef, organizuje svoje mlade i najavljene straže ovoga drugoga za zaštitu imovine Islamske zajednice u Pljevljima, da pohvataju počinioce i dokažu svoje bolesne optužbe".

"Biće ipak da su oni, odvojeno ili zajedno najnovije napade organizovali da bi Dritanu pokazali koliko stvarno vrijedi njegova riječ izgovorena u Pljevljima, i đe mu je mjesto. Zato zahtijevamo od državnih organa da zaštite mir i imovinu pripadnika manjinskih naroda i svih građana, da otkriju počinioce i prekinu ovu perfidnu igru u kojoj, kao u Pljevljima, pod okriljem noći napadaju ljude, a danju ih "brane", da bi, uz sve ostalo, dali povoda svojim vođama za diskreditaciju naše vlasti i naše partije", zaključeno je u saopštenju. 

Preporučujemo za Vas