Potrošili više nego što je grad imao

Novu vlast u Tivtu čeka izuzetno težak posao, jer je stanje u budžetu Tivta u posljednjoj sedmici pred lokalne izbore bilo katastrofalno

5106 pregleda 88 reakcija 6 komentar(a)
Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: Szs Tivat
Zgrada Opštine u centru Tivta, Foto: Szs Tivat

Da novu lokalnu vlast u Tivtu koju će najvjerovatnije činiti tri građanske liste i SDP čeka izuzetno težak posao jer su gradske finansije u velikoj krizi, pokazuju i posljednji finansijski izvodi iz budžeta Opštine Tivat objavljeni na sajtu lokalne uprave za sedmicu od 24. do 30. avgusta. Za to vrijeme, ukupni prihodi budžeta Opštine Tivat po svim osnovama iznosili su 279.286 eura, dok je istovremeno iz gradske kase potrošeno ukupno 332.335 eura.

Od ukupnog troška, skoro dvije trećine se odnosi na plaćanje nove rate za vansudsko poravnanje sa njemačkom građevinskom firmom “Ludwig Pfeiffer” sa kojom se Opština godinama sporila oko međusobnih obaveza u drugoj fazi izgradnje gradskog kanalizacionog sistema i dogradnje vodovodne infrastrukture. Toj kompaniji je tako iz tivatske gradske kase u petak 28. avgusta, isplaćeno 205.280 eura.

Ukupne obaveze Opštine Tivat prema Njemcima po zaključenom poravnanju su 830.000 eura, od čega je “Ludwig Pfeifferu” u proteklih mjesec i po dana, do sada isplaćeno skoro 400 hiljada eura.

Neveselu sliku aktuelnog stanja gradskih finansija Tivta upotpunjuje podatak da se od svih prihoda u prošloj sedmici, čak 54.446 eura odnosi na overdraft kredite uzimane kod Prve banke Crne Gore kod koje Opština bukvalno svakog dana “odlazi u minus” radi pokrića elementarne dnevne likvidnosti svog budžeta. Ovakvu praksu pokrivanja svih dnevnih finansijskih obaveza Opštine odlaskom u minus kod Prve banke, odlazeća administracija gradnačelnika Siniše Kusovca (DPS) uvela je prije oko dva mjeseca, što pokazuje da redovni prihodi Opštine Tivat u finansijski najberićetnijem dijelu godine - špicu ljetnje turističke sezone, u aktuelnim uslovima ekonomske krize izazvane koronom, ne mogu pokriti dnevne potrebe lokalne uprave koju je Kusovac u protekle četiri godine više nego udvostručio u broju zaposlenih i troškovima koje oni produkuju.

Kusovac je istovremeno 2018. pod vrlo sumnjivim okolnostima otpisao Porto Montenegru dug za komunalije prema Opštini Tivat od 5,6 miliona eura, “zaboravio” je 1,9 miliona eura opštinskog novca na njenom računu u Atlas banci i dopustio da te pare tamo propadnu u stečaju te banke, a gradonačelnik je potpuno u međuvremenu potrošio i par miliona eura “viška novca” koliko je Opština Tivat redovno iz godine u godinu, kao neutrošena sredstva iz prethodne godine, prenosila u svoj budžet. Sada je gradska kasa Tivta - prije samo četiri godine jedne od najbolje stojećih opština u Crnoj Gori potpuno prazna, a novu lokalnu vlast koju će po svemu sudeći činiti tri građanske liste Narod pobjeđuje, Bokeški forum, Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat i SDP, čeka izuzetno težak posao da saniraju alarmatno stanje u budžetu Opštine i finansijski konsoliduju Tivat.

Bonus video: