Krivokapić: Branićemo džamije, kao što smo branili naše manastire

"Zato je naša pravoslavna omladina spremna ovoga puta da stane i na bilo kom mjestu odbrani našu braću, komšije prijatelje koji su islamske vjeroispovjesti. Poslali smo i poruku koju od januara šaljemo svima, a to je "Ne damo svetinje"

82529 pregleda 4355 reakcija 127 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Nosilac liste "Za budućnost Crne Gore", Zdravko Krivokapić poručio je za sarajevski "O kanal" da će braniti džamije kao što su branili manastire.

Prostorije Islamske zajednice u Pljevljima jutros su osvanule sa polomljenim staklima na ulaznim vratima.

"Na to pitanje mi tražimo odgovor. Prava adresa za taj odgovor je Uprava policije, koja ovih dana ne radi svoj posao kako treba, ili nekome odgovara da se upravo to i dešava. Ono što je najvažnija poruka je da te sramne izjave, da sva dejstva koja su bila orjentisana na incidente, kako bi stvorili nacionalnu netrpeljivost i podgrijali nacionalne strasti, sigurno ne dolaze od opozicije, nego je to rezultat rada režimskog sistema, koji je bio isti i 90-tih i 2020. godine. To su oprobane metode zastrašivanja, koje ne vode ničemu dobrom, ali pošto se ipak radi samo o pojedinačnim slučajevima mi smo poslali jasnu poruku da želimo da vidimo ko su ti prestupnici i ko je nalogodavac. Mi vrlo često nađemo prestupnika, a zaboravljamo da je ključni onaj ko je sve to pokrenuo, po čijim naredbama je to neko radio, da li je to lično opredjeljenje i kako to policija nije prepoznala i preventivno djelovala", kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, nikome od opozicije ne odgovaraju ove nemile scene.

"One su, isto tako, nekako specifično vezane za sva mjesta u kojima imate dominaciju jednonacionalnih osjećaja u odnosu na druge. To su Pljevlja, gdje je dominantno pravoslavno življe, to je Rožaje gdje je u manjini pravoslavno življe, to je Bijelo Polje gdje imate otprilike približno isti broj stanovnika. Upravo to su mjesta koja su izabrana, kako bi neko na taj način pokrenuo priču o tome da treba da se vraćamo sa novim režimom koji se uspostavlja u Crnoj Gori na te 90-te godine. Mogu da vam kažem da svi lideri opozicije imaju jasan i nepodijeljeno isti stav, a to je da to radi režim, jer jedino njemu odgovara tako nešto u ovom trenutku. On je kao onaj davljenik, pa se hvata za pjene i nažalost pokušava da podgrije te strasti, koje su u ovom trenutku bile svedene skoro na minimum. Međutim, ako se taj broj incidenata povećava, onda s pravom svaki čovjek strahuje, istakao je Krivokapić.

Orjentacija ka budućnosti je glavni programski cilj, naglasio je Krivokapić.

"Zato je naša pravoslavna omladina spremna ovoga puta da stane i na bilo kom mjestu odbrani našu braću, komšije prijatelje koji su islamske vjeroispovjesti. Poslali smo i poruku koju od januara šaljemo svima, a to je "Ne damo svetinje". Ako je neko pomišljao da se to odnosi samo na pravoslavne svetinje, mogu reći da ne damo bilo čije svetinje. Branićemo i džamije kao što branimo i naše manastire. Znači, to je igra režima, koji namjerno neće u ovom trenutku ni da otkrije prestupnike, niti da ih procesuira. Mi imamo, ipak, dokaze o tom prestupnicima. Ako to policija ne bude uradila, uradićemo mi. Preuzimamo i tu odgovornost da ono što znamo i imamo činjenično stanje, upoznamo javnost s time ko su vinovnici tih incidenata", izjavio je Krivokapić.

Govoreći o odnosu još uvijek aktuelne vlasti prema rezultatima izbora, napomenuo je kako ona čini sve da sačuva svoje sadašnje pozicije.

"Navešću vam samo jedan čin. To se dogodilo danas u okviru preispitivanja odgovarajućih rezultata izbora u Podgorici, kada je predstavnik DPS-a počeo da krade kontrolne listiće, kako bi na taj način rekao da je broj kontrolnih listića različit od broja glasačkih listića koji se nalaze u kutiji. Režim koji vara, on i dalje nastavlja na isti način da upravlja Crnom Gorom. Ne možete se vi osloboditi iste priče koja traje 30 godine, gdje politička korupcija razara politički sistem Crne Gore, gdje korupcija razara tkivo države, da se nešto novo može desiti od tih koji su trenutno na vlasti. Ono što je za očekivati je da je njihov kraj došao i da ćemo mi vrlo brzo preuzeti vlast. Oni sada odugovlače. Razlog odugovlačenja leži u činjenici da vjerovatno pokušavaju sakriti sve ono što su 30 godina nečasno radili. Mi znamo kako ćemo tu vlast dovesti pred lice pravde, da oni koji su odgovorni moraju da odgovaraju, u jednom pravednom procesu. Kod nas ni pravda nije pravdena, nego je to više krivda", dodao je Krivokapić.

Put ka članstvu Crne Gore u EU i NATO-u za Krivokapića nije upitan.

"Prema sporazumu kojeg su potpisala sva tri lidera opozicije je poštovanje međunarodnih obaveza koje je Crna Gora preuzela. To je, izgleda, specifičnost našeg regiona da vi nemate kontinuitet ni u čemu, nego sve počinje od Zdravka Krivokapića, ili nekoga drugog. To ne može tako da bude. Mi moramo da poštujemo taj kontinuitet. Ko je taj ko sad, u ovom trenutku taj ko može da kaže da ne želi evropske i atlanske integracije. Takvog čovjeka nema, jer je to nemoguće. Prirodni potencijal Crne Gore je usmjeren ka Evropskoj uniji, a NATO je međunarodno preuzeta obaveza, koja ima jasno specificirane članove koji to govore, naglasio je Krivokapić.

Bonus video: