Hodžić: U Pljevljima je prvo trebalo da se pojave bošnjački ministri, poraženi da ne pozivaju na kontra-miting

"Pobjeda opozicije je čista i poštena"

66555 pregleda 465 reakcija 65 komentar(a)
Pljevlja (ilustracij), Foto: Goran Malidžan
Pljevlja (ilustracij), Foto: Goran Malidžan

Imam u Herceg Novom za područje od Risna do Sutorine, povjerilac Mešihata Islamske zajednice na poslovima međunacionalnih i međukonfesionalnih dijaloga i pomirenje, Husein efendija Hodžić kazao je da očekuje od svih političkih struktura da porade na smirivanju ekscesnih tenzija i situacija.

"Povodom napada na prostorije Islamske zajednice u Pljevljima, a kada su za sada nepoznata lica kamenovala prostorije IZ, i na istim ostavila prijeteće poruke, kao i povodom rezultata parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, ovim putem se obraćam javnosti i medijima Crne Gore. Na poslovima međunacionalnih i međukonfesionalnih dijaloga i pomirenja angažovan sam već petu godinu kao povjerilac Mešihata Islamske zajednice Crne Gore, ali sam prije svega čovjek, a onda i imam u Herceg Novom. U svijetlu navedenih događaja, očekujem od svih političkih struktura, i poraženih i pobjednika na održanim parlamentarnim izborima, da porade na smirivanju ekscesnih tenzija i situacija. Ovo se posebno očekuje od srpskog bloka, a da ne govorim da to treba da čine još više oni iz vladajućih struktura, posebno dosadašnji bošnjački ministri", rekao je Hodžić.

On je čestitao pobjednicima.

"Kako su sve zemlje bivše Jugoslavije prošle svoje teške situacije i istorijske trenutke, sada kroz njih prolazi cijeli narod Crne Gore. Ja saosjećam i razumijem sve svjetonazore naroda male, hrabre Crne Gore. Svim srcem želim, kao što želim i samome sebi, da napokon zavlada mir i pravda u Crnoj Gori. Poraženi trebaju da čestitaju pobjednicima, a ne da pozivaju na kontra-mitinge. Pobjeda opozicije je čista i poštena. To je svako ko je bio posmatrač rekao, ali je to rekla i potvrdila sama međunarodna zajednica. Dosadašnja vlast i njeni predstavnici su još uvijek obavezni da održavaju i sprovode red i pravdu u Crnoj Gori. Dakle, sve do predaje vlasti, napadnute malobrojne skupine i malobrojne narode trebaju da zaštite upravo oni koji još sjede u institucijama, koji su još u sadašnjoj vlasti, a ne da to radi Dritan Abazović iz pobjedničke opozicije, kome ovim putem čestitam i zahvaljujem za njegovu hrabrost i solidarnost kada se juče pojavio u Pljevljima da razgovara sa ljudima i da ih utješi. Ne mogu a da ne primjetim da su tamo trebali prvi da se pojave vlastodršci, bošnjački ministri, koji vjerovatno sada razmišljaju kako će da opravdaju svoj nerad ili nelegalno stečeno imovinu. Dakle, želim da kažem da je sramota od DPS-a, koji bi sada protestima da povrati ono što je viteškom, izbornom borbom svih protiv svakoga, izgubio, osim, ako je najavljeni miting opet ono što je bio i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, nešto što je došlo od spoljnog faktora, da nas opet zavadi", kazao je Hodžić.

Dodaje da se pobjedniku treba čestitati.

"Žao mi je i saosjećam sa povrijeđenim i poniženim u Pljevljima. Ono što se dogodilo prilikom demoliranja prostorija DPS-a, mislim da je to DPS sam sebi uradio, time što je pred izbore zaustavio autobus Demokratskog fronta, kako ne bimogao doći do svojih pristalica. Da li se narod toga sjeća? Prema tome, sklon sam da vjerujem da ikonografije i nacionalni iskazi ne čine drugim ljudima zlo, već bi aktivna vlast trebala da pronađe počinioca i da opere svoj obraz, skine sumnju sa sebe da je podmetnula kukavičje jaje, ovog puta nažalost, ovim sretnim pobjednicima na posljednjim izborima", zaključio je Hodžić.

Bonus video: