"Za budućnost Crne Gore": Na skupu u Podgorici mogući incidenti sa tragičnim posljedicama

Iz tima lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" pozvali pristalice da sjutra ostanu kućama. Kazali su da dobijaju sve više informacija o tome da mnogi direktori i rukovodioci javnih uprava, državnih preduzeća, kao i onih koja su bliske odlazećoj vlasti, na razne načine primoravaju zaposlene da prisustvuju skupu u nedjelju, i da se u tu svrhu prave i određeni spiskovi

106725 pregleda 2026 reakcija 270 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković
Sa pres konferencije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.09.2020. 12:45h

Iz tima lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravka Krivokapića saopštili su da imaju informacije iz bezbjednosnih struktura da na sjutrašnjem "Patriotskom skupu" na Trgu nezavisnosti može doći do incidenata sa "tragičnim posljedicama".

Danijela Srdanović je na konferenciji za medije pozvala policiju da preventivno djeluje, jer i Uprava policije sigurno ima ta saznanja.

Pozvala je UP da sprovedu iste mjere kao nedavno kad su zatvorili putne pravce prema Podgorici radi sprječavanja zdravstvenog rizika.

Ona je pozvala pristalice koalicije "Za budućnost Crne Gore" da sjutra ostanu kućama.

Srdanović je kazala da nema nikakve sumnje da održavanje takozvanog Patriotskog skupa, koje je planirano za nedjelju u 19 sati u Podgorici, nosi sa sobom velike zdravstvene i bezbjednosne rizike.

Istakla je da posebno žele da upozore javnost da su iz više izvora dobili krajnje zabrinjavajuće poruke o mogućim incidentima na nedjeljnom skupu:

“I to sa moguće tragičnim posledicama. S obzirom na to da su neke od tih poruka došle od vrlo upućenih adresa, onda je jasno da putem ”operativnih saznanja” i Uprava policije mora raspolagati istim. Posebno, želimo da istaknemo odgovornost gospodina Veselina Veljovića, kao i Duška Markovića za tok i sve posledice ovog nedjeljnog događaja”.

Srdanović je istakla da strahuju od insceniranog nasilja, a čije bi žrtve mogle da budu mirni i neupućeni učesnici okupljanja.

“Izazivanje nereda i nasilja nad učesnicima skupa bi uglavnom sprovodile ubačene navijačke grupe iz okruženja, kako navode naši izvori. Stoga, smatramo da je Uprava policija u obavezi da preventivno djeluje u cilju sprečavanja nasilja i kako smo već naveli, moguće tragičnih posledica”, istakla je ona.

Srdanović je naglasila da dobijaju sve više informacija o tome da mnogi direktori i rukovodioci javnih uprava, državnih preduzeća, kao i onih koja su bliske odlazećoj vlasti, na razne načine primoravaju zaposlene da prisustvuju skupu u nedjelju, i da se u tu svrhu prave i određeni spiskovi.

“Apelujemo na zaposlene da se odlučno oslobode od pritiska, prijetnji ili ucjena, a da nam dostave informacije o odgovornim licima koje ih vrše. Time upozoravamo sve rukovodeće kadrove odlazećeg režima, kao i ostale koji vrše represiju nad zaposlenima da će biti krivično procesuirani”, kazala je Srdanović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje odakle im informacije da će biti tragičnih posljedica i da je riječ o navijačkim skupinama koje bi izazivale nerede, član Krivokapićevog tima, Vladimir Božović, je kazao da informacije dolaze iz bezbjednosnih struktura Crne Gore.

“Odgovorni pripadnici bezbjednosnih struktura Crne Gore su nas na vrijeme upozorili da postoje planirane inscenacije sa moguće tragičnim posljedicama. O razmjeri tih tragičnih posljedica ni oni nisu željeli da govore, tako da vam to u ovom trenutku ne možemo prenijeti”, rekao je Božović.

Sa pres konferencije
Sa pres konferencijefoto: Luka Zeković

On je istakao da su iz istog izvora dobili informaciju o navijačkim grupama.

Upitan da kaže da li je riječ o navijačima iz Hrvatske, Božović je rekao da su mediji pisali da je riječ o tim navijačima ali da njihove informacije pokazuju da je riječ o organizovanim navijačkim grupama:

“Iz koje zemlje regiona, to u ovom trenutku ne možemo da kažemo”.

Istakao je da se ne zna ko je organizator sjutrašnjeg skupa, ali da se aktivno promoviše na stranicama DPS-a i da su uglavnom rukovodioci određenih državnih preduzeća oni koji motivišu svoje zaposlene da dođu na skup.

“Iz tako logično poređanih izvora, slijedi zaključak ko je stvarni organizator. Međutim, formalnog organizatora nema, što je indikativno i upozoravajuće za Upravu policije”.

Bonus video: