ko je na listi poslanika

Nova lica i politički veterani u novom sazivu Skupštine

Najpoznatiji novajlija u Skupštini biće lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić, ako ne uđe u Vladu

94105 pregleda 416 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

U skupštinskim klupama novog saziva Skupštine Crne Gore biće dosta političkih veterana, ali i novih lica.

Dobro poznata lica su uglavnom na poslaničkoj listi Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije, dok se u koaliciji “Za budućnost Crne Gore”, okupljenoj oko Demokratskog fronta, pored već afirmisanih političara, nalaze i javnosti manje poznati partijski funkcioneri.

U Skupštini neće biti njenog dugogodišnjeg poslanika i nekadašnjeg predsjednika Ranka Krivokapića (SDP), koji je bio treći na poslaničkoj listi Socijaldemokratske partije (SDP) koja je osvojila dva mandata. Krivokapić je počasni predsjednik te partije.

Najpoznatije novo lice koalicije “Za budućnost Crne Gore”, koja je na izborima 30. avgusta osvojila 27 mandata, jeste njen predvodnik Zdravko Krivokapić. On je profesor Mašinskog fakulteta, koji se na političkoj sceni Crne Gore pojavio nedavno kao jedan od osnivača NVO “Ne damo Crnu Goru”, nakon što je usvojen sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti...

foto: Grafika Vijesti

Koaliciju koju predvodi Krivokapić čine Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Narodni pokret, Prava Crna Gora i nestranačke ličnosti.

U ime koalicije, u skupštinskim klupama građane bi, pored lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, trebalo da predstavljaju lideri Prave Crne Gore Marko Milačić, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković i Radničke partije Maksim Vučinić...

Prvi put u skupštinske klupe ući će doktor Vladimir Dobričanin iz Ujedinjene Crne Gore. Dobričanin je od 2008. do 2015. bio direktor Urgentnog centra u Kliničkom centru Crne Gore, a od 2015. do 2017. medicinski direktor KC. Osnivač je i prvi predsjednik Sindikata doktora medicine Crne Gore...

Novo lice na listi koalicije je i predsjednik opštinskog odbora Pokreta za promjene u Nikšiću Vladan Raičević. On je profesor filosofije i magistrant na Fakultetu za bezbjednost i kriminalistiku.

Šira javnost će tokom skupštinskih zasjedanja bolje upoznati i odbornicu NOVE u Beranama Jelenu Božović, kao i funkcionera DNP-a Dragana Bojovića, profesora filosofije i etike, koji je bio nosilac liste DNP-a, SNP-a i Komunističke partije na lokalnim izborima u Danilovgradu 2018.

Novo lice u skupštinskim klupama biće i potpredsjednica OO Pokreta za promjene (PzP) Berane i odbornica koalicije “Zdravo Berane” u dva mandata, diplomirana inženjerka rudarstva Jovanka Bogavac. Koaliciju će predstavljati i Marko Kovačević, aktuelni portparol NOVE, kao i funkcioner DF- iz Budve Milo Božović.

Mjesto u skupštinskim klupama ‘zauzeće’ i predstavnici DF-a iz posljednjeg saziva Skupštine Branko Radulović, Milun Zogović, Branka Bošnjak, Slaven Radunović, Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović, Jovan Vučurović, Radoš Zečević...

Koaliciju će predstavljati i funkcionerke NOVE Simonida Kordić, Demokratske narodne partije Maja Vukićević, SNP-a Danijela Đurović.

Kordić je predsjednica OO DF-a Herceg Novi, a obavljala je i funkciju šefice Kancelarije za međunarodne odnose u toj opštini...

Vukićević je potpredsjednica DNP-a i to joj je prvi politički angažman, dok je Đurović potpredsjednica SNP-a, predsjednica OO SNP Herceg Novi, a bila je i predsjednica hercegnovske Skupštine.

Boje SNP-a u sklopu koalicije u Skupštini će braniti i aktuelni gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić, predsjednik podgoričkog odbora partije Dragan Ivanović i sekretar izvršnog odbora GO Dragan Vukić.

Listu “Odlučno za Crnu Goru DPS-Milo Đukanović”, koja je osvojila 30 mandata, uglavnom će predstavljati dobro poznata lica, među kojima su aktuelni ministri, gradonačelnici, direktori javnih ustanova...

Pored nosioca liste Duška Markovića i političkog direktora DPS-a Branimira Gvozdenovića, u vrhu izborne liste su ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja i potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i ministar odbrane Predrag Bošković, ministarka ekonomije Dragica Sekulić, poslanica Aleksandra Vuković...

Rijetki među prvih 30 na poslaničkoj listi DPS-a koji nijesu bili u državnom parlamentu su predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, koji je nakon partijskog kongresa ušao u Predsjedništvo DPS-a, predsjednica kluba odbornika DPS-a u Skupštini Bijelog Polja Vesna Pavićević, predsjednik nikšićkog odbora partije Ivan Mitrović i aktuelni predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Abaz Dizdarević.

Koaliciju “Mir je naša nacija”, koja je osvojila 10 mandata i čija su okosnica Demokrate, u Skupštini će predstavljati uglavnom poznata lica, koja će predvoditi lider Demokrata Aleksa Bečić. Za njim slijedi lider Demos-a Miodrag Lekić, pa potpredsjednici Demokrata - diplomirana ekonomistkinja Zdenka Popović, diplomirani pravnik Dragan Krapović, magistar pravnih nauka Momo Koprivica, ljekar Albin Ćeman i pravnik Vladimir Martinović.

Ćeman je predsjednik opštinskog odbora Demokrata Petnjica. Završio je Medicinski fakultet u Podgorici i radi kao doktor medicine u HMP Berane. Martinović je odbornik u Skupštini opštine Kolašin. Potpredsjednik je Demokratske Crne Gore od 14. juna 2015.

U skupštinske klupe će i generalni sekretar Demokrata, diplomirani pravnik Boris Bogdanović, kao i doktorka Tamara Vujović, nekadašnja potpredsjednica Opštine Herceg Novi i pomoćnica ministra zdravlja iz opozicije u Vladi izbornog povjerenja 2016.

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Herceg Novi, diplomirani ekonomista Stevan Katić trenutno obavlja funkciju predsjednika Opštine Herceg-Novi, pa bi ga u Skupštini mogao zamijeniti 11. sa liste, sekretar za ekonomska pitanja u okviru Generalnog sekretarijata Demokrata Danilo Šaranović.

Lista Crno na bijelo, čija je okosnica Građanski pokret URA, osvojila je četiri mandata. Prva četiri mjesta na poslaničkoj listi zauzimaju lider GP URA Dritan Abazović, potpredsjednik Miloš Konatar, predsjednica budvanskog odbora Božena Jelušić i predsjednik Saveza građana CIVIS kardiohirurg Srđan Pavićević.

Na listi Socijaldemokrata (SD), koja je osvojila tri mandata, su dobro poznata lica, predsjednik partije i Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, potpredsjednik i ministar prosvjete Damir Šehović i poslanik posljednjeg saziva Boris Mugoša.

Bošnjačku stranku, koja je osvojila tri mandata, predstavljaće dosadašnji poslanik Ervin Ibrahimović, potom slijedi profesor engleskog jezika i književnosti i potpredsjednik OO BS Bijelo Polje Amer Smailović i predsjednica pljevaljskog odbora BS i predsjednica Foruma žena BS, profesorica filozofije Kenana Strujić-Harbić.

Socijaldemokratsku partiju (SDP), koja je osvojila dva mandata, predstavljaće predsjednica partije Draginja Vuksanović Stanković i Raško Konjević.

Albanska koalicija “Jednoglasno”, koju čine Demokratska partija, Demokratska unija Albanaca i Demokratski savez u Crnoj Gori, dobila je jedan mandat, a nosilac liste je Fatmir Đeka.

I Albanska lista “Genci Nimanbegu-Nik Đeljošaj” obezbijedila je jedan mandat, a nosilac liste je aktuelni predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj. Zbog funkcije koju obavlja, na njegovo mjesto bi trebalo da dođe drugi na listi - potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu.

“Zlatne rezerve” čekaju ako bolje rangirani uđu u Vladu

U zavisnosti od toga koji tip Vlade bude formiran, postoji mogućnost da pojedini lideri ili kandidati sa poslaničkih lista budu dio izvršne vlasti i da na njihova mjesta dođu “zlatne rezerve”, odnosno kandidati koji su sledeći na listi.

U koaliciji “Za budućnost Crne Gore”, tri pozicije nakon 27. mandata zauzimaju predsjednica Kluba odbornika SNP-a u SO Berane Milosava Paunović, doktor Dejan Đurović i Nataša Jevrić, dok u koaliciji “Mir je naša nacija” sljedeće tri pozicije nakon 10. mjesta zauzimaju sekretar za ekonomska pitanja u okviru Generalnog sekretarijata Demokrata Danilo Šaranović, potpredsjednica OO Demokrata u Baru Valentina Minić i portparol partije Nikola Rovčanin.

U koaliciji “Crno na bijelo” nakon 4. mjesta, slijede potpredsjednik URA Filip Adžić, magistar Suada Zoronjić i generalni sekretar CIVIS-a Zoran Miljanić.