"KORAK KA CIVILIZovanoj SMJENI VLASTI"

SPP: Pozdravljamo politički zaokret BS-a i prihvatanje principa platforme “Crno na bijelo“

"Bošnjaka stranka definitivno treba da učini određene korake kako bi se uklopila u novu političku priču i vjerovatno napravi određene reforme - skine ruho režimskog podaništva, kako bi postala kompatibilna sa novom proevropskom političkom kulturom"

50757 pregleda 571 reakcija 22 komentar(a)
Lider SPP Hazbija Kalač, Foto: Koalicija Crno na bijelo
Lider SPP Hazbija Kalač, Foto: Koalicija Crno na bijelo

Obzirom na činjenicu da je koalicija Crno na bijelo i pored velikih pritisaka ipak ostala uspravna i čvrsta u svojim stavovima o neophodnosti društvenih i političkih promjena i smjenjivosti vlasti u Crnoj Gori, mi danas već imamo postepeno priznanje i prihvatanje realnosti o novoj političkoj većini, i od strane političkih subjekata koji su činili prethodnu vlast, saopšteno je iz Stranke pravde i pomirenja (SPP), čiji je lider Hazbija Kalač.

U saopštenju se navodi i da su Bošnjaka stranka i jedan od predstavnika koalicije "Albanci zajedno" Mehmed Zenka napravili korak prema demokratskoj i civiliziranoj smjeni vlasti koju je koalicija Crno na bijelo ponudila.

"I mi to zdušno prihvatamo i pozdravljamo. Međutim, treba naglasiti činjenicu da je nova politička većina, čiji je veoma odlučni konstituent upravo Crno na bijelo, koalicija koja je pretrpjela najveće napade, odoljela pritiscima i time dokazala da je zapravo ona zajedno sa svojim partnerima stožer ovoga procesa i nesporni lider promjena u Crnoj Gori".

SPP navodi da u tom smislu, subjekti koji prilaze novoj političkoj većini treba da pokažu veći stepen poštovanja i uvažavanja kako bi se došlo do stabilne većine.

"Koja je neophodna za dalju demokratizaciju društva, prevazilaženje ekonomske krize i sistemski napredak ka EU. Bošnjaka stranka definitivno treba da učini određene korake kako bi se uklopila u novu političku priču i vjerovatno napravi određene reforme - skine ruho režimskog podaništva, kako bi postala kompatibilna sa novom proevropskom političkom kulturom", saopšteno je.

Dodaje se da promjena vlasti na izborima "je kamen temeljac za dalji evropski put Crne Gore, ali i snažan doprinos pomirenju naroda u Crnoj Gori".

"Kao članica koalicije Crno na bijelo, SPP je u tom smislu dala značajan doprinos, potvrdila svoje ime i dokazala da i Bošnjački narod uprkos dugom političkom ropstvu ima snage da sa drugim narodima i građanima nosi i iznese teret promjena. Stranka pravde i pomirenja se istovremeno potvrdila kao politički faktor koji će kao što je danas tako i u budućnosti uvijek biti na pravoj strani i biti stabilan faktor politike mira", zaključuje se u saopštenju SPP-a.