Vujičić: U Crnoj Gori se primjenjuje 330 planskih dokumenata kojima je istekao rok

On je zamolio da vladama u njihovim zemljama i poslanicima Evropskog parlamenta prenesu informaciju da se u Crnoj Gori nepovratno unuštava prostor izgradnjom objekata na osnovu 330 urbanističkih planskih dokumenata kojma je istekao rok važenja a koji se i dalje koriste

13231 pregleda 2 komentar(a)
Vujičić, Foto: Vuk Lajović
Vujičić, Foto: Vuk Lajović

Nosilac liste grupe birača “Građanska akcija”, dr Božidar Vujičić uputio je danas otvoreno posmo šefu Delegacije EU u Podgorici, predstavnicima ambasada Njemačke, Italije, Hravatske, Poljske i Bugarske u Podgorici u kome ih upozoravada se ”u Crnoj Gori nepovratno unuštava prostor izgradnjom objekata na osnovu 330 urbanističkih planskih dokumenata kojma je istekao rok važenja”.

“Vaše Ekselencije, poznato Vam je da Crna Gora, nakon potpisivanja pristupnih pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, nakon izdašne ekonomske pomoći Evropske unije Crnoj Gori za usaglašavanja propisa Crne Gore sa propisima Evropske unije kao i ulaganja sredstava iz pristupnih fondova u projekte iz Crne Gore, nije više u potpunosti suverena država već je dio suvereniteta, prenijet sa institucija Crne Gore na institucije EU. U skladu sa navedenim i prostor Crne Gore nije isključivo prostor Crne Gore i o njegovoj zaštiti, pravo i obavezu posjeduje i Evropska unija, odnosno svi građani EU”, naveo je Vujičić u pismu.

On je zamolio da vladama u njihovim zemljama i poslanicima Evropskog parlamenta prenesu informaciju da se u Crnoj Gori nepovratno unuštava prostor izgradnjom objekata na osnovu 330 urbanističkih planskih dokumenata kojma je istekao rok važenja a koji se i dalje koriste.

“Podrazumijeva se bez strateške procjene uticaja na životnu sredinu, koja procjena je prestala da važi, istekom roka važenje planskih dokumenata. Malo je neugodno za Crnu Goru što o istom niste obaviješteni od strane nadležnih institucija, kojima se Građanska Akcija obratila: Nadležnog tužilaštva, Ministartstva, ASK, Inžinjerske komore, Agencije za zaštitu životne sredine i dr. Uvažene ekselencije dostavljamo vam u prilog presudu Upravnog suda U.broj 2409/18 od 28.05.2020. godine, Odluku Ustavnog suda U-II brij 24/14 od 25.07.2017. godine, kao dokaz da je sudovima jasno da planovi važe do isteka roka na koji su usvojeni i da se nakon tog roka ne mogu koristit, kao i odgovor predsjednika Vlade Duška Markovića na poslaničko pitanje oko važenja lokalnih planskih dokumenata, u kom on potvrđuje, kao v.d. ministra Ministartsva održivog razvoja i turizma, da su planovi kojma je istekao rok važenja i dalje važeći i da se po njima može izvoditi izgradnja objekata, odnosno bespovratno uništavati budući zajednički prostor EU. Takvih isteklih planova u registru planskih dokumenata Ministartstva održivog razvoja i turizma ima oko 330, koji se koriste kao važeći”, zaključio je u pismu Vujičić.

Bonus video: