"Ova vlada treba da bude sve što DPS nije bio"

"Ako nas uhvatite u korupciji prijavite nas", rekao je Krivokapić

126970 pregleda 4760 reakcija 308 komentar(a)
Abazović, Krivokapić i Bečič, Foto: Savo Prelević
Abazović, Krivokapić i Bečič, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.09.2020. 14:21h

Svaka borba protiv korupcije je borba za Crnu Goru, saopštio je nosilac liste koalicije "Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić.

foto: Facebook

On je to kazao na predstavljanju sporazuma kojim su se Krivokapić, lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić i lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović, između ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne.

"Ako nas uhvatite u korupciji prijavite nas", rekao je Krivokapić.

Abazović, Krivokapić i Bečić
Abazović, Krivokapić i Bečićfoto: Savo Prelević

"Ovo se radi u interesu svih građana Crne Gore bez obzira na vjeru, naciju, politiku... Želimo da poštujemo sva prava a pogotovo ono esencijalno - njegovu slobodu", kazao je on.

On je govorio i o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Savo Prelevic

"Poštujući evropske stanarde to ćemo uraditi i za ovaj zakon koji decidirano ne stoji u sporazumu ali mislim da je potpuno jasno da niko nema ništa protiv da bude donešen taj zakon, jedino je problem što ovaj sada ugrožava imovinu. Onaj ko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode pokazao je šta to znači. Ovo nije bilo pitanje referenduma koje je DPS htio da prikaže, već je pitanje druge stavke a to je borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koja je evidentna na svakom koraku. Daje nadu da mi kao nova vlast to možemo da promijenimo", kazao je Krivokapić.

Bečić je rekao da sporazum sam po sebi govori više od bilo koje njihove rečenice.

"Istorijski rezultat pratila je i naša istorijska izjava produbljena ovim istorijskim sporazumom. Sporazum je najbolji odgovor na sve pokušaja podmetanja, manipulacija, stvaranja tenzija i podjela. On je potvrda da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska, prograđanska. Spremna da služi Crnoj Gori i njenim građanima. Nema promjene već samo jačanja spoljnopolitičkog puta Crne Gore", istakao je Bečić.

Bečić
Bečićfoto: Savo Prelević

"Zacrtavanjem da ćemo poštovati Ustav i da nema promjene simbola a sa druge strane ispruženom rukom prema manjinskim narodima pokazujemo da nam nije samo cilj jačanje evropskog i evroatlanskog puta već i građanske Crne Gore", dodao je Bečić.

Abazović je kazao da će buduća vlada imati podršku međunarodne zajednice.

Abazović
Abazovićfoto: Savo Prelević

"Buduća vlada mora da se posveti ekonomskom stanju u državi. "Čekaju nas veliki ekonomski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna kasa, borba protiv korupcije i kriminala. Buduća vlada ima zadatak da se najviše posveti tim pitanjima. Sa ovim umire svaka manipulacija DPS-a, svaki pokušaj analitičara, manipulacija. Odlučni smo da sprovedemo pomirenje i bavimo se pitanjima koja najviše opterećuju građane Crne Gore", kazao je Abazović.

Krivokapić je rekao da se pripremaju za najgori scenario kada se radi o ekonomiji.

"60 odsto nafte ide mimo legalnih tokova, možete zaključiti koliko je to novca. Moramo da imamo nove mjere", kazao je Krivokapić.

On je kazao da misli da će ekspert biti na čelu vlade.

Bečić je kazao da je ruka ispružena prema partijama manjinskih naroda.

"Očekujem da će partije nacionalnih manjina, ili dio, biti dio nove demokratske vlasti. Optimista sam", kazao je Bečić.

Krivokapić je kazao da što se tiče transparentnosti nove vlasti, ne postoji informacija koja bi trebala da bude tajna.

"Želimo potpunu transparentnost", kazao je on.

Abazović je rekao da su imali razgovore za personalna rješenja u vladi.

"Mislim da ćete biti iznenađeni. Ova vlada treba da bude sve što DPS nije bio", kazao je on.

Krivokapić je na pitanje da li će on biti predsjednik ili potpredsjednik vlade, kazao da ne žele da eksponiraju bilo koga i bilo čije ime.

Abazović je rekao da su oni pobijedili ljude koji su počinili genocid u Srebrenici.

"Milo Đukanović je bio premijer u tom trenutku. Nikad nisam čuo da je rekao da treba da podnese ostavku zbog onog što se dešavalo u Bosni i Hercegovini. Scene iz Pljevalja smo najstrožije osudili. Mislim da sam vidio ruku crnogorske policije", kazao je on.

Bečić je kazao da su oni građanska i prozapadna partija.

Krivokapić je kazao da će umjesto vlade demagogije imati vladu ekonomije.

Na pitanje "kako će spriječiti eventualni uticaj Crkve na dalju izgradnju sekularnog društva sa punim poštovanjem svih ljudskih prava, recimo prava LGBT i prava na abortus?", Krivokapić je rekao da sve što je donešeno kao zakonsko rješenje, oni će poštovati.

"To je jednostavan odgovor, nećemo nikog ugrožavati, to su lične slobode. Koliko to mi eksponiramo, mi smo u svemu prešli mjeru i ta mjera mora da bude odnos svega", kazao je Krivokapić.

Abazović je na isto pitanje rekao da je miješanje crkve u državu uveo DPS.

"E sad ovo lelekanje koje imamo. Dakle crkvu je u državu uveo DPS. Ukoliko budemo imali moderan, antidiskriminatorski zakon, ja očekujem da će crkva u narednom periodu obavljati svoju funkciju, političari svoju", rekao je Abazović.

Bonus video: