Hajduković: Podrška sporazumu tri koalicije

Hajduković ocjenjuje kako bi bilo dobro da u novoj Skupštini nema poslanika, "ni iz nove vlasti, ni iz nove opozicije", koji su od referenduma 2006. do danas 12 ili više godina bili poslanici ili članovi Vlade

13677 pregleda 19 komentar(a)
Hajduković, Foto: Arhiva Vijesti
Hajduković, Foto: Arhiva Vijesti

Naučnik Dragan Hajduković pozdravio je sporazum koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo" i uputio čestitku liderima te tri koalicije.

"Za mene je najbitnije da su se lideri opozicije složili da zamrznu sva pitanja oko kojih se ne slažemo, kako bi se bez međusobnih tenzija posvetili ozdravljenju Crne Gore koju je kao što odavno pišem bivša vlast dovela na samrtničku postelju. Zamrzavanjem problema oko kojih se ne slažemo (što sam javno predlagao više puta) uradili su ono što sam smatrao kao minimum za moju podršku. Od izbora do danas ispunjavao me osjećaj “srećan sam što je vlast izgubila i nesrećan što je opozicija pobijedila”. Današnji sporazum je ublažio moj osjećaj nesreće, i zbog dobra Crne Gore, od sveg srca želim opoziciji da svojim radom dokaže da nijesam bio u pravu. Tokom 14 godina poslije Referenduma imali smo vlast kojoj je Crna Gora u džepu umjesto u srcu, i opoziciju kojoj je srce u Srbiji umjesto u Crnoj Gori. Daj bože da Crnom Gorom više nikad ne vladaju džepni “Crnogorci” i daj bože da nikada više ne volimo drugu državu više od svoje (pri čemu je naravno i normalno i poželjno da su nam drage države u kojima žive naše komšije i braća). Slikovito govoreći, kada bi Bog svim našim susjedima dao onoliko dobra koliko im ja želim, dijelili bi drugo mjesto najboljih država svijeta, odmah poslije Crne Gore na prvom mjestu", navodi Hajduković.

Savršenstvo, kako je kazao, nije moguće, ali je ponovio savjet koji je, dodaje, dao više puta.

"Bilo bi dobro da u novoj Skupštini nema poslanika (ni iz nove vlasti, ni iz nove opozicije) koji su od Referenduma do danas 12 ili više godina bili poslanici ili članovi vlade. “Vječiti” poslanici unose u Skupštinu stare lične netrpeljivosti i Skupština bi bez njih bila bolja. Opozicija bi trebala da pozove DPS da u političku penziju, u roku od 30 dana, odu svi koji su bili 12 ili više godina na funkcijama u trouglu Skupština-Vlada-Predsjednik. Odlaskom vječitih lidera DPS bi postao bolja partija sa kojom bi možda bila moguća konstruktivna saradnja i međusobno uvažavanje u novoj Skupštini. Znam da je šansa da DPS odmah prihvati povlačenje dosadašnjeg vrha mala, ali takav poziv ipak treba uputiti (naravno uz sličan postupak opozicije ukoliko DPS prihvati)", zaključuje Hajduković.

Bonus video: