Medojević: PzP podržava Sporazum

"Istina je da me nosilac liste Zdravko Krivokapić nije konsultovao niti informisao, ali to je vjerovatno zbog toga što je on kao Crnogorac, suverenista i prozapadno i evroatlanski orjentisan političar, odlično znao da je tekst sporazuma 99% identičan sa osnivačkim aktima PzP i našim Programom", rekao je Medojević

77411 pregleda 1633 reakcija 107 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.09.2020. 13:20h

Predsjednik Pokreta za promjene, Nebojša Medojević rekao je da njegova partija snažno podržava Sporazum, koji su juče potpisali nosilac liste "Za budućnost Crne Gore", Zdravko Krivokapić, lider koalicije "Mir je naša nacija", Aleksa Bečić i nosilac liste "Crno na bijelo" Dritan Abazović

"PzP snažno podržava Sporazum nove vlasti. Istina je da me nosilac liste Zdravko Krivokapić nije konsultovao niti informisao, ali to je vjerovatno zbog toga što je on kao Crnogorac, suverenista i prozapadno i evroatlanski orjentisan političar, odlično znao da je tekst sporazuma 99% identičan sa osnivačkim aktima PzP i našim Programom. PzP je privremeno zamrzao ovaj dio Programa zbog strateškog dogovora sa NOVOM i DNP oko crnogorsko-srpskog pomirenja što je predstavljao temelj Demokratskog Fronta. Kao pošteni i lojalni partneri i mi smo poštovali, branili i promovisali Program DF i to ćemo činiiti sve dok DF bude postojao", saopštio je Medojević.

On je kazao da je jasno više puta rekao da je strateški cilj PzP i DF ostvaren "padom režima Đukanovića i da će PzP glasati za svaku Vladu bez DPS."

"Samim tim smo dali punu podršku Zdravku Krivokapiću da vodi pregovore sa ostalim koalicijama i da formira tu Vladu. Ako smo rekli da ćemo glasati svaku Vladu koje dogovore Krivokapić, Bečić i Abazović, jasno je da tu za PzP nema pregovora niti bilo kakvog uslovaljavanja", rekao je Medojević.

Kazao je da će o participaciji PzP u toj Vladi razgovarati sa mandatarom .

"Imajući u vidu naš program i čvrste stavove oko demontaže bolesnog totalitarnog sistema Đukanovica, tražićemo od mandatara vrlo precizne odgovore u vezi stava iz Sporazuma da “nema revanšizma” jer to može značiti da neće biti neophodnih reformi za demontažu DPS i suočavanja sa zlocinima prethodnog rezima, po principu “ko je jamio jamio”. U svakom slučaju mi ćemo obavjestiti mandatara o našem planu reformi, ali nećemo uslovljavati podršku Vladi. Novi Premijer i Vlada će preuzeti kompletnu odgovornost za ispunjavanje predizbornih obećanja i velika očekivanja obespravljenog i opljačkanog naroda", rekao je Medojević.

Dodao je da on stoji na raspolaganju za "dobronamjerne predloge i savjete, ali i za konstruktivnu kritiku."

"Bezuslovna podrška prvoj posttotalitarnoj Vladi ne znači i bezuslovno i nekritičko prihvatanje svih njenih odluka. Posle toliko godina časne i principijelne borbe za reforme nećemo gubiti obraz zbog šake vlasti. Nama je na prvom mjestu interes naroda i Crne Gore. Prvo Crna Gora", zaključio je Medojević.

Nosilac liste "Za budućnost Crne Gore", Zdravko Krivokapić, lider koalicije "Mir je naša nacija", Aleksa Bečić i nosilac liste "Crno na bijelo" Dritan Abazović potpisali su juče Sporazum, odnosno sedam principa buduće zajedničke vlasti.

U njemu se navodi da će nova demokratska vlast u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprijediti saradnju s NATO-om i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u Evropsku uniju.

Lideri su se potpisima obavezali da će depolitizovati ključne državne institucije radi “beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije”, da neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne”.

Takođe, kako se dodaje, nova vlast neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, niti sprovoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

Krivokapić, Bečić i Abazović ponovo su sporazumom ukazali na potrebu što brže integracije Crne Gore u EU i poziv manjinskim strankama da budu u vlasti, bez obzira imaju li parlamentarni status ili ne.

Bonus video: