Raonić: Nova Vlada da bude iskreno reformatorska

Ideja ekspertske Vlade je dobra, ali je mač sa dvije oštrice, jer nosi rizik da pojedinci bez političke snage i odgovornosti, kao i iskustva sa birokratijom, naprave greške koje bi ih sve skupo koštale, ocijenio je predsjednik Građanske alijanse

9517 pregleda 8 komentar(a)
Raonić, Foto: Boris Pejović
Raonić, Foto: Boris Pejović

Ideja o formiranju ekspertske Vlade je dobra, ali nosi rizik da pojedinci bez političke snage i odgovornosti i iskustva sa birokratijom naprave određene greške, ocijenio je predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić.

On je kazao da nova Vlada mora veoma brzo da pokaže kako vodi procese i da li će biti iskreno reformatorska.

“Zabrinuti za državotvorne procese će moći, na primjer, da prepoznaju pravce kroz imenovanje ministara kulture i prosvjete, ili po modelu novog zakona o vjerskim slobodama”, rekao je Raonić agenciji MINA.

Kako je naveo, zabrinuti za reformske procese će naznake pravaca nove većine vidjeti u modelu zakona o porijeklu imovine, lustraciji, reviziji privatizacije, reformi teritorijalne organizacije.

“Zato je ideja ekspertske Vlade dobra, ali mač sa dvije oštrice, jer nosi rizik da pojedinci bez političke snage i odgovornosti, kao i iskustva sa birokratijom, naprave greške koje bi ih sve skupo koštale”, kazao je Raonić.

On je rekao da je Demokratska partija socijalista (DPS) ozbiljna struktura, koja će biti kvalitetna opozicija, ali “bez promjene političke kulture, teško i alternativa”.

“Zato je za novu vlast veoma bitno da se izdigne iz servilne zahvalnosti nepartijskim strukturama koje su ih podržavale, pa za razliku od zemalja okruženja, gdje su nove vlasti te ljude uvele u strukture vlasti, ipak sve njih zadrži na prirodnim pozicijama, kako bi imali dobre kontrolore”, naveo je Raonić.

Prema njegovim riječima, time bi pokazali da su naučili iz grešaka DPS-a, koji je, kako je naveo, uništavao sve demokratske kontrolore i opoziciju počev od Liberalnog saveza Crne Gore, preko Pozitivne i Socijaldemokratske partije, do civilnog sektora.

“Ukoliko nova vlast sve snage, koje u sređenim društvima vrše kontrolu, zadrži na prirodnim pozicijama, za njih će to biti blagotvorno, bez obzira na očekivanja onih koji su već bili iznevjereni od strane DPS-a za podršku od 2002. do referenduma, ali i onih koji identitetski stoje na drugom polu od njih”, ocijenio je Raonić.

On je kazao da nova vlast nema pravo na grešku, jer su iskustvo Petooktobarske revolucije u Srbiji, kao i promjena u Makedoniji i Hrvatskoj, pokazali da se stara vlast veoma brzo vraćala u slučaju trulih kompromisa, sporih reformi ili partitokratije i korupcije.

Raonić je rekao da je zbog toga veoma bitno partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, koje se već uspostavlja i koje, kako je naveo, nema neke velike zahtjeve osim onih za rješenja u bezbjednosnom sektoru i sigurnost podataka iz baza NATO-a.

“Ono što je sve iznenadilo je iznenađenost međunarodne zajednice promjenama, pa se sada vidi koliko su njihove komunikacije bile jednostrane i koliko nepoznavanje novih struktura i kontakata sa njima sada predstavlja problem. Za međunarodnu zajednicu je puno nepoznanica, ali prve izjave, pa sve do sporazuma su sve ono sto oni žele da čuju”, kazao je Raonić.

Crna Gora će, kako je rekao, zadržati zapadnu orijentaciju, intenzivirati borbu za vladavinu prava, a sve to bez revanšizma.

“Takav pravac će otvoriti mogućnost za konačni unutarcrnogorski dijalog, koji je bio nemoguć zbog dominantnosti DPS-a i njegove strategije od iskorišćavanja podjela, bez želje za prevazilaženjem”, kazao je Raonić.

On smatra da tri koalicije, koje su osvojile većinu glasova na parlamentarnim izborima, vode od izbornog dana mudru politiku.

Ta politika, kako je naveo Raonić, rezultat je bolnih kompromisa, ali sa jednim ciljem - da se smanji manevarski prostor vlastima, koje sa druge strane još ne pokazuju strateški pravac koji zauzimaju nakon izbora.

“Skup, koji je organizovan uz kršenje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela je greška, jer bez obzira na očuvanje energije koju žele da postignu, samo ogoljava selektivnu pravdu institucija u državi”, kazao je Raonić.

Kako je naveo, opoziciona trojka sada ima ključni izazov da iza zatvorenih vrata zadrži unutrašnje negativne energije.

“A da prema vani djeluje kao emancipatorski pokret koji želi da mijenja, a ne zamjenjuje, inkluzivan, ali bez mogućnosti da bitne pozicije zauzmu snage koje vrjednosno pripadaju DPS-u, ali samo nijesu uspjele da budu dovoljno blizu”, dodao je Raonić.

Govoreći o eventualnom učešću manjinskih partija u novoj vlasti, on je naveo da raduje pružena ruka prema manjinskim narodima.

“Ali i u toj priči se već sada mora zauzeti strateški pravac da se konačno ostvarimo kao građansko društvo, bez manjina i većina, uz očuvanje i njegovanje svih posebnosti”, kazao je Raonić.

Prema njegovim riječima, to insistiranje će olakšati i poziciju lidera koalicije “Crno na bijelo” Dritana Abazovića, koji je “pod žestokim pritiskom nedemokrstskih snaga, etničkih preduzetnika".

"Oni ne mogu da shvate da jaz između Albanaca i Srba može da bude prevaziđen i da pojedinac može biti nešto više od njegovog etničkog identiteta”, kazao je Raonić.

Bonus video: