Ministri utihnuli, građani pali u drugi plan

Do izbora novog sastava postojeća Vlada ima pun mandat da nastavi da upravlja državom, ali i odgovornost prema svim građanima da do tranzicije vlasti dođe na način koji je najbezbolniji po javni interes. Očigledno su se u Vladi odlučili na ćutanje i i ignorisanje stanja u državi, posebno problema sa nadolazećim novim talasom virusa korona, kaže Dejan Milovac

77217 pregleda 384 reakcija 51 komentar(a)
Odmaraju nakon partijskih aktivnosti: Čelnik NKT i vicepremijer Milutin Simović u preduizbornoj kampanji, Foto: Vlada Crne Gore
Odmaraju nakon partijskih aktivnosti: Čelnik NKT i vicepremijer Milutin Simović u preduizbornoj kampanji, Foto: Vlada Crne Gore

Dok su u predizbornoj kampanji premijer i ministri imali svakodnevne aktivnosti od sjevera do juga zemlje, i o njima veoma detaljno obavještavali javnost, njihov elan drastično je opao nakon što im građani nijesu poklonili povjerenje za formiranje nove vlade.

“On je očigledno ispario čim su shvatili da neće pokrivati pozicije koje su do sada imali. Samim tim, jasno je da nisu radili za dobrobit društva, već isključivo zarad lične i partijske koristi. Njihovo eventualno sastajanje i sjednice u 5 do 12 neće popraviti utisak niti štetu koju su načinili”, rekao je generalni sekretar pokreta URA Mileta Radovanić.

Radovanić
Radovanićfoto: Savo Prelević

Deset dana nakon rezultata izbora i agresivne predizborne promocije, tokom koje su brutalno zloupotrebljavani i državni resursi, Vlada premijera Duška Markovića juče je održala elektronsku sjednicu na čijem dnevnom redu su bilie odluke koje se uglavnom tiču stvari koje su bile vremenski ili finansijski oročene....

Na sajtu vlade od 30. avgusta, kada su održani izbori, objavljene informacije gotovo se mogu izbrojati na prste jedne ruke.

Vlada se tokom avgusta oglašavala saopštenjima nekoliko puta dnevno, a jedini dan kada nisu objavili saopštenje bio je 23. avgust. U septembru je objavljeno ukupno 11 saopštenja, a od 3. do 8. septembra nijedno.

Premijera i ministara nema ni u medijima, sem po koji njihov zamjenik. To se tiče i dva ključna resora u ovom trenutku: obrazovanja - gdje kasni početak školske godine i zdravlja - gdje je epidemija u punom zamahu.

Direktor istraživačkog centra MANS Dejan Milovac juče je upozorio da kako se čini da je “gotovo dvije sedmice nakon održanih izbora, kompletan sastav Vlade Crne Gore u nekoj vrsti samoizolacije”.

Milovac
Milovacfoto: PR Centar

“Do izbora novog sastava, postojeća Vlada ima pun mandat da nastavi da upravlja državom, ali i odgovornost prema svim građanima Crne Gore da do tranzicije vlasti dođe na način koji je najbezbolniji po javni interes. Očigledno su se u Vladi odlučili na ćutanje i i ignorisanje stanja u državi, posebno problema sa nadolazećim novim talasom virusa korona,” kaže on za “Vijesti”.

Poslanica Demokratskog fronta u Skupštini Branka Bošnjak ističe da je neaktivnost zaposlenih u postizbornom periodu u Vladi, najbolji pokazatelj zloupotrebe funkcije u predizborne svrhe.

Bošnjak
Bošnjakfoto: Luka Zeković

“Dokaz je i nevjerovatna agilnost koju su članovi Vlade pokazali tokom predizborne kampanje, drsko zloupotrebljavajući pozicije za svoje partijske i lične promocije, a sve o trošku nas, građana Crne Gore, a sad, nakon poraza imamo pojačanu nervozu, zaglušujući muk i ćutanje u svim vladinim resorima, i zastoj u realizaciji projekata koje su pompezno najavljivali”, rekla je Bošnjak “Vijestima”.

Muk koji traje danima

Milovac dodaje da se nesporno radilo na stvarnju takozvane institucionalne prednosti za vlast.

“Sedmicama uoči izbora svjedočili smo intenzivnim terenskim aktivnostima premijera Duška Markovića i većine ministara kojima se kroz takozvanu funkcionersku kampanju nastojala poboljšati politička pozicija Demokratske partije socijalista (DPS). Ovaj muk na najvišim nivoima izvršne vlasti koji traje već danima, dodatna je potvrda da se nije radilo o redovnim državnim poslovima Vlade, već samo i isključivo o stvaranju takozvane institucionalne prednosti za DPS, uz bezobzirno korišćenje državnih resursa”, rekao je Milovac “Vijestima”.

On je dodao da je nevjerovatno da i nakon izbora ne postoje projekti i gradilišta koja bi mogli da obiđu državni funkcioneri.

“Uoči izbora ih je bilo i po nekoliko u jednom danu, svi odreda pravdani redovnim poslovima Vlade”, kazao je.

Aktivista MANS-a ističe da je mnogo veći problem to što se Crna Gora ponovo nalazi na pragu veće epidemiološke krize, dobrim dijelom uzrokovane događajima uoči i nakon izbora, kada je u potpunosti popustila bilo kakva kontrola nadležnih institucija.

“Jasno je da je takva odluka bila politička, a ne epidemiološka, te da su pojedine institucije, u prvom redu Uprava policije, značajno doprinijele situaciji u kojoj se sada nalazimo. U takvoj atmosferi, kada se broj zaraženih na dnevnom nivou mjeri trocifrenim brojevima, nemamo kao ranije uvjeravanja nadležnih institucija da je naš zdravstveni sistem sposoban da se nosi sa novim talasom virusa korona, a briga za zdravlje građana kao da je nestala zajedno sa mandatom za sastav nove Vlade”, rekao je Milovac.

NKT je juče pozvao građane da poštuju mjere, a nadležne inspekcije da pojačaju nadzor i kontrolu kako se ne bi uvodile restriktivne mjere, posebno u opštinama sa visokim stepenom lokalne transmisije.

Selektivna primjena mjera

Generalni sekretar pokreta URA Mileta Radovanić je rekao da je način na koji su Ministarstvo zdravlja i Nacionalno korodinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) reagovali na masovna okupljanja još jedan dokaz selektivnog primjenjivanja mjera i sankcija.

“Činjenica da se Ministarstvo zdravlja još uvijek nije sastalo, sama po sebi govori dosta. Povremena saopštenja direktor Instituta za javno zdravlje Bobana Mugoše više niko ni ne uzima za ozbiljno, jer je, zbog svoje selektivnosti, izgubio na kredibilitetu. Sve što je u prvom talasu dobro urađeno, u potpunosti je anulirano ponašanjem i neadekvatnim reakcijama koje su uslijedile za vrijeme druogo talasa epidemije”, rekao je Radovanić “Vijestima”.

Poslanica DF Branka Bošnjak ističe da su izostale pravovremene reakcije u najpotrebnijem trenutku.

“Gdje su premijer i ministar zdravlja kada se epidemiolška situacija rapidno usložnjava, gdje je ministar prosvjete da pojasni odgađanje i ovaj najavljeni plan i režim početka školske godine, niko se ne oglašava ni kakvo je stanje u budžetu nakon potpuno propale turističke sezone... Ozbiljnih pitanja je mnogo, na kojih odgovora nema. Izgleda da je odlazećem premijeru najbitnije bilo tvitnuti “da je vječna Crna Gora” i podržati postizborno orgijanje gubitnika i lamentiranje nad navodnom sudbinom države, tačnije svoga džepa”, kazala je Bošnjak.

Radovanić je komentarišući rad Ministarstva prosvjete kazao da su zakasnili sa donošenjem školskog kalendara.

“Sve države u regionu su još u septembru započele sa školskom godinom, donoseći kalendar na vrijeme. Ovo naročito treba imati u vidu kada znamo koliko školski kalendar utiče na svakodnevni život građana”, kazao je Radovanić.

Iz Ministarstva prosvjete su “Vijestima” saopštili da školski kalendar nije ni mogao biti objavljen prije finalizovanja koncepta rada škola. “A taj koncept je mogao biti završen tek nakon što smo dobili preporuke Instituta za javno zdravlje (IJZ). Kako ima još 20 dana do početka školske godine, ne znamo na šta se misli kada se kaže da se “kasni””.

Savjetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović rekla je da su “informacije od strane resornog ministarstva hitne i neophodne kako bi se roditelji mogli odrediti i organizovati, i moraju hitno biti javno dostupne kao zvanični školski kalendar”.

Kaluđerović
Kaluđerovićfoto: CGO

“Imali smo priliku tokom izborne kampanje da svjedočimo da su ministri koji su bili aktivni na socijalnim mrežama među kojima je i Šehović promovisali više sebe i partiju kojoj pripadaju nego ono što je bilo u javnom interesu, a što je ujedno bio i rezultat pregnuća zaposlenih u tom i drugim ministarstvima. Tako na primjer ministar Šehović je zloupotrijebio činjenicu da je on taj koji imenuje i razrješava direktore ustanova obrazovanja, na način što je birao partijski podobne, a nije razrješavao one za koje je godinama imao bjelodane dokaze različitih prosvjetnih inspektora koji su utvrdili da su pojedini direktori oštetili interese i škola i budžeta, dajući tu prednost partijskoj podobnosti”, kaže aktivistkinja CGO.

I twiter Vlade zakazao u postizbornom periodu

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) saopštili su da je velika razlika i frekvenciji informisanosti javnosti prije izbora i tokom izborne kampanje u odnosu na postizborni period.

Oni su dodali da u prilog tome govori i broj komunikacija na socijalnim mrežama.

“Vlada je tokom predizborne kampanje imala 181 tvit ili prosječno šest tvitova dnevno, a samo tri vikend dana nijesu bili aktivni na tviteru. Na drugoj strani od 31. 8. do 8. septembra 2020. Vlada Crne Gore se sedam puta oglsila preko tvitera, a šest dana uopšte nije bilo objava”, navodi viša pravna savjetnica CGO Snežana Kaluđerović.

Ona naglašava da su podaci o tvitovanju ilustrativani i zabrinjavajući, jer, kako je kazala, ova Vlada mora svoj posao obavljati, dok sljedeća ne stupi na dužnost, a to uključuje i redovno informisanje javnosti o radu.

Bonus video: