Medojević: Zapad poslao poruku Đukanoviću, trenutak iskoristiti za radikalni rez

"Mi moramo da demontiramo najopasniju mafiju Evrope, koja je imala i međunarodnu podršku", poručio je lider Pokreta za promjene

69077 pregleda 794 reakcija 60 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Kandidat za poslanika koalicije "Za budućnost Crne Gore", koja je na izborima osvojila 27 mandata i sa listama "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo" čini novu većinu u parlamentu, predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević, izjavio je da pregovaraju sa manjinskim partijama koje su, kako je kazao, dobile jasan signal poslije čestitke ambasadorke SAD. Dodaje da im je cilj da povećaju formalnu malu većinu, te da je lideru DPS-a Milu Đukanoviću ovog puta međunarodna zajednica poslala jasnu poruku da "ne koristi trikove" kao 2016, kad je "organizovao lažni državni udar". Ovaj trenutak treba iskoristiti za radikalan rez, poručio je Medojević gostujući u emisiji "Presing" na N1 televiziji.

Predsjednik PzP-a kaže da su izbori u Crnoj Gori bili nefer i nedemokratski, da su postojali pritisci i ucjene, da je bilo više upisanih birača, i da je rijetkost da se u tim uslovima iskaže volja građana - da pobijede na način koji nije zabilježen - "bez ikakvog incidenta i kapi krvi, iako su mnogi sumnjali da će to mirno da se odigra", prenosi portal N1.

Smatra da je tu ključnu ulogu odigrao međunarodni faktor, za razliku 2016. godine, kada su, kako tvrdi, "Demokratski front i opozicija takođe pobijedili režim Đukanovića", ali je "on (Đukanović) na izborni dan u saradnji sa bezbjednostim službama organizovao lažni državni udar" i smanjio izlaznost za pet do sedam procenata i pobijedio jedva sa jednim poslanikom razlike. Ovaj put je, smatra Medojević, međunarodna zajednica poslala jasnu poruku da mu ovog puta "ne padnu na pamet takvi trikovi" i da se poštuje volja birača.

Desila se, kako je kazao, velika istorijska promjena, ali prije svega zbog stava SAD, Velike Britanije i Njemačke, pa "Đukanović nije posegao ovog puta za arsenalom mogućih incidenata kao 2016". Crna Gora je zemlja članica NATO i kandidat za ulazak u EU i vrlo je važno bilo da jedna takva država sprovede izbore mirno i mislim da je to - to, naveo je Medojević, prenosi N1.

U toku su, kako je saopštio, razgovori sa partijama manjinskih naroda - Albancima i Bošnjacima. "Nama je cilj da povećamo formalno malu većinu, kod jednog poslanika, i kako stvari idu, posebno poslije podrške ambasadorke SAD, to je bio jasan signal partijama manjina da je ova Vlada demokratski izabrana, da neće mijenjati spoljnopolitički kurs Crne Gore, da će se boriti protiv korupcije i kriminala i da bi bilo dobro da se pridruže većini", rekao je u Medojević.

Na pitanje kome pripadaju mandati u Crnoj Gori, Medojević kaže da, po Ustavu, pripadaju poslanicima. Govoreći o mogućnosti da dođe do promjene izborne volje na taj način - po konstituisanu Skupštine Crne Gore, Medojević kaže da su sa svih adresa iz međunarodne zajednice stigle čestitke o pobjedi, tako da bi "svaki takav pokušaj od međunarodne zajednice bio doživljen kao napad na demokratiju i volju građana".

Đukanović je iskusan političar, da zna da pročita poruke koje je dobio sa Zapada, i zna da za jednu takvu avanturu nema podršku, naveo je Medojević.

Upitan u kom pravcu će ići kohabitacija, Medojević ponavlja da su prvi put u istoriji Crne Gore, "mirno, na izborima, smijenili jednu totalitarnu vlast", dodaje da imaju 15 dana da formiraju Skupštinu Crne Gore, da treba da se zakaže konstitutivna sjednica parlamenta da bi se izabralo rukovodstvo parlamenta i da bi se verifikovala većina. "Naš kandidat za premijera, gospodina Zdravko Krivokapić ima već 41 poslanika koliko mu je minimalno potrebno da traži mandat od Đukanovića, i mi se nadamo da će biti tri ili četiri mandata više", navodi lider PzP-a.

Medojević kaže da u Crnoj Gori neće biti klasične kohabitacije. "Ovo je specifična situacija kako će se ponašati parlamentarna većina i Vlada prema diktatoru koji je predsjednik države", naveo je, dodajući da treba prvo da konstituišu tu većinu, pa da iznesu neke strategije i ideje.

"Ovaj trenutak treba iskoristiti za radikalne rezove, za totalni diskontinuitet sa jednim totalitarnim režimom", naveo je.

Medojević tvrdi da je Đukanović ostavio "brojne dokaze za krivična djela" i ukoliko, kako kaže, uspiju brzo da sprovedu reforme i "očiste" tužilaštvo i pravosuđe od njegovih (Đukanovićevih) ljudi, da bi "vrlo brzo bio suočen sa istragama", da bi se doveo u pitanje imunitet, o kom odlučuje Skupština. Dodaje da će se, među glavnim pitanjima, postaviti ono o ulozi Đukanovića u "zločinima, korupciji..."

Medojević tvrdi da Đukanović ima lobiste i u SAD i EU, te smatra da lider DPS-a gubi međunarodnu podršku, i da razna međunarodna tijela govore da je ključni problem Crne Gore korupcija, i to što su kriminalni karteli, kako tvrdi Medojević, "povezani sa službama bezbjednosti" i postaju sve ozbiljnija prijetnja i SAD i zemljama Evrope.

Medojević navodi da je, po Ustavu Crne Gore, sva vlast u Vladi, a da procentualno oko pet posto vlasti otprilike ima Đukanović.

Podsjetio je na sporazum koji su potpisali predstavnici tri koalicije, i naveo da samo treba da rade na reformama i poštuju dosadašnje spoljnopolitičke prioritete vlade - odnosno da nema nikakvih promjena kad je u pitanju status Crne Gore u NATO-u, nema povlačenja priznanja Kosova, niti pokretanja i insistiranja na identitetskim pitanjima. Kaže da je to prihvaćeno i od strane srpskih partija, da niko nije imao primjedbu, Rusija je bila neutralna, "a pozicija Srbije je bila vrlo korektna i neutralna, bez nekih prevelikih miješanja".

Naveo je da je pred njima period kada treba da rade na reformama, ali i da se bore protiv "narko-kartela, švercovanja cigareta, sive ekonomije" i dodaje da je uvjeren da će odmah za to dobijati podršku međunarodnih faktora.

Kaže da će tu doći do napetih situacija, jer "Đukanović ima veliki novac i veliki moć", ali kaže da ono što je stekao kao utisak u komunikacijama, jeste da postoji jasna želja da se nova Vlada Crne Gore pomogne, ukoliko bude radila na reformama i ukoliko bude radila na demokratskim procesima.

Medojević kaže da Đukanović nije kao (Slobodan) Milošević koji je mislio da je iznad međunarodne zajednice, navodeći da se već vidjelo da je mirno prihvatio poraz i napravio prvo opoziciono okupljanje pristalica koje su se poslije toga mirno razišle, i da mu to daje optimizam da će se tranzicija obaviti na miran način.

Ipak, navodi, sigurno će (Đukanović) odgovoriti i neće mirno gledati na to ako se agresivno krene sa otvaranjem dosijea, ili sa revizijom ključnih privatizacija u kojima su, kako navodi Medojević, učestvovali članovi njegove porodice, prenosi N1. "Zato sam rekao da nova Vlada mora te osjetljive i rizične aktivnosti koordinirati sa međunarodnom zajednicom. Mi moramo da demontiramo najopasniju mafiju Evrope, koja je imala i međunarodnu podršku".

Navodi da je na sreću Crna Gora mala i da se ne radi o velikom broju ljudi, i tvrdi da se zna ko su ljudi koji su se bavili drogom ili švercom cigareta. "Informacije imamo, dokaza imamo dosta, sada samo treba da napravimo jednu snažnu Vladu koja će da radi na reformama", kazoa je Medojević.

Bonus video: