SNP: Odlazeća vlast nikada nije imala ozbiljnu namjeru da na kvalitetan način riješi problem viška zaposlenih

Kažu da se prema Zakonu o radu, ugovori o povremenim i privremenim poslovima sklapaju za obavljanje određenih poslova koji nisu predviđeni aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i koji ne zahtijevaju posebno znanje i stručnost, a ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini

3431 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: SNP
Ilustracija, Foto: SNP

Socijalistička narodna partija (SNP) saopštila je da je plan optimizacije javne uprave ostao mrtvo slovo na papiru, odnosno pokazalo se da odlazeća vlast nikada nije imala ozbiljnu namjeru da na trajan i kvalitetan način riješi problem viška zaposlenih u državnoj administraciji i lokalnim samoupravama.

"To je svojim izvještajem potvrdila i Agencija za sprečavanje korupcije konstatujući da je od raspisivanja izbora 20. juna do njihovog održavanja 30. avgusta u javnom sektoru zaposleno čak 788 osoba. To je urađeno uglavnom raspisivanjem oglasa za poslove na određeno vrijeme ili po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima - za period od mjesec dana do dvanaest mjeseci. Važno je ukazati da se ovakvi slučajevi ne dešavaju samo u predizbornom periodu, već da je to višedecenijska praksa DPS režima koja je državu, između ostalog, dovela do ekonomskog ambisa", saopšteno je iz SNP-a.

Kažu da se prema Zakonu o radu, ugovori o povremenim i privremenim poslovima sklapaju za obavljanje određenih poslova koji nisu predviđeni aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i koji ne zahtijevaju posebno znanje i stručnost, a ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini.

"U svakom slučaju, ne može se raditi o poslovima savjetnika i referenata, koji su evidentirani na spisku ASK-a. Izvještaj ASK-a pokazuje i da je nešto više od 200 zaposlenih zasnovalo radni odnos na neodređeno vrijeme u više ministarstava, škola, fakulteta, domova zdravlja, organima lokalne samouprave, javnim ustanovama i preduzećima širom Crne Gore. Novi zaposleni počeli su da rade i u opštinama koje su potpisale ugovore o reprogramu poreskog duga, odnosno da neće angažovati nove zaposlene. Nova vlast će, svakako, ovakvim dešavanjima stati na kraj i učiniti sve da se prestane sa prekobrojnim zapošljavanjem, da se broj zaposlenih u javnoj upravi svede na prihvatljivu mjeru, te da ona konačno postane istinski servis građana. To od nas očekuju birači koji su nam dali veliko povjerenje na proteklim izborima, ali i Evropska unija, čija članica pretendujemo da budemo", zaključeno je.

Bonus video: