Bojović: DPS u Pljevljima već počeo da kupuje glasove

Kao primjer predizbornog zapošljavanja i drastične zloupotrebe državnih i opštinskih resursa, on je naveo da je Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ koja ima 12 stalno zaposlenih, nedavno angažovala još 12 žena na period od tri mjeseca
154 pregleda 11 komentar(a)
Vladislav Bojović, Foto: DNP
Vladislav Bojović, Foto: DNP
Ažurirano: 20.01.2018. 20:49h

Funkcioner Demokratskog fronta Vladislav Bojović optužio je Demokratsku partiju socijalista za partijsko zapošljavanje uoči predsjedničkih i lokalnih izbora koji bi u Pljevljima trebalo da se održe sredinom godine.

Kao primjer predizbornog zapošljavanja i drastične zloupotrebe državnih i opštinskih resursa, on je naveo da je Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ koja ima 12 stalno zaposlenih, nedavno angažovala još 12 žena na period od tri mjeseca.

“Koje su poslate sa Biroa rada, u okviru programa Javni radovi. Ovih dana trebalo da bude angažovano novih 16 radnika na 6 mjeseci. Jasno je da se radi o pokušaju predizborne kupovine glasova, ali i zloupotrebi teškog ekonomskog stanja u kojem se nalaze nezaposleni građani Pljevalja, nakon što je pod pokroviteljstvom DPS-a pljevaljska privreda uništena, dok su najveći privredni i prirodni resursi opljačkani. Da apsurd bude veći, u gradskoj biblioteci koja je, zbog desetogodišnje rekonstrukcije Doma kulture, smještena u nekadašnje prostorije uništene vojne fabrike, ni tih 12 stalno zaposlenih nemaju elementarne uslove za rad," ističe Bojović.

On je ocijenio da DPS ustanovu kulture sa velikim ugledom i tradicijom tretira kao obično komunalno preduzeće.

“Za ovaj kratkoročni angažman 28 novozaposlenih, iz javnih fondova će biti izdvojeno duplo više novca od onog koji pljevaljska biblioteka na godišnjem nivou može da izdvoji za kupovinu novih knjiga i obavljanje osnovne djelatnosti. Kako slijede i predsjednički i lokalni izbori, nema nikakve dileme da je na sceni očigledna zloupotreba državnog i opštinskog novca, ali i vulgarna zloupotreba pljevaljskih ustanova kulture u predizborne svrhe. Istovremeno se manipuliše i građanima koji se nalaze na birou rada jer im se daje lažna nada da će ostati da rade, tu gdje su dovedeni samo zbog izbora i samo dok oni prođu," napominje Bojović.

Direktorica: Nas dvanaest za godinu ne bismo spremile knjige za selidbu

Direktorica Biblioteke Đina Bajčeta demantovala je Bojovićeve tvrdnje, navodeći da su radnice angažovane na poslovima selekcije, koričenja i pakovanja knjiga u okviru pripreme za preseljenje biblioteke u prostorije Doma kulture. Ona je istakla da su 20. oktobra prošle godine zaposlili 12 radnica na period od tri mjeseca na osnovu projekta sa kojim su kod Zavoda za zapošljavanje konkurisali za javni rad.

Bajčeta je kazala da je ugovor angažovanim radnicama istekao juče, i da ga nije moguće produžiti. Bajčeta nije mogla da potvrdi da li će biti novih zapošljavanja, s obzirom na zakonska ograničenja u vrijeme kada se raspišu izbori.

“Ukoliko se i uposle novi radnici, radiće na istim poslovima, osnosno pomagaće nam u pripremama koje sprovodimo za preseljenje Biblioteke. Nas 12 ne bi uspjele za godinu da spremimo knjige za preseljenje s obzirom da Biblioteka raspolaže sa 70.000 knjiga i 20.000 periodičnih publikacija. Ostalo je još da se pripremi za preseljenje 50.000 knjiga”, rekla je Bajčeta i dodala da očekuje preseljenje do ljeta.

Bonus video: