Radović izabran za predsjednika budvanskog parlamenta: Nastaviću tamo gdje sam stao

Nastavku sjednice nijesu prisustvovali odbornici koalicije DPS, SD, LP i Crnogorske.

48955 pregleda 502 reakcija 64 komentar(a)
Sa konstitutivne sjednice, Foto: Vuk Lajović
Sa konstitutivne sjednice, Foto: Vuk Lajović

Nakon jednočasovne pauze, Krsto Radović (Demokrate) izabran je glasovima odbornika svoje partije i koalicije “Za budućnost Budve- Marko Bato Carević” za predsjednika Skupštine opštine. Uzdržani su bili, osim Radovića, i odbornik SDP Petar Odžić i odbornik URA Blažo Rađenović.

Rađenović je kazao da je ta partija principijelno ostala uzdržana, jer nakon inicijalnog sastanka nisu imali više poziva, ali da očekuje da budu dio nove gradske uprave.

Nastavku sjednice nijesu prisustvovali odbornici koalicije DPS, SD, LP i Crnogorske.

Prije pauze konstutisan je opštinski parlament, a verifikovana su 33 odbornička mandata.

Zahvaljujući se na ukazanom povjerenju, Radović je kazao da je tu funkciju u prethodnom mandatu obavljao u skladu sa zakonom i Ustavom Crne Gore.

“Ubijeđen da svojim odnosom prema predstavnicima građana, kao prvi među jednakima nijesam diskriminisao ni jednu odbornicu niti odbornika, ni po političkoj pripadnosti, niti bilo kom drugom osnovu. Trudio sam se, posebno tokom dešavanja u prethodnih nekoliko mjeseci, da zaštitim integritet i dostojanstvo ovoga doma. Uprkos tome, što sam lično proživio težak period i brutalna ponižavanja od strane pripadnika Uprave policije i drugih državnih institucija, samo iz jednog razloga što sam branio Ustav i poredak Crne Gore , ipak sam smogao snage da prema onima po čijem nalogu je vršena tortura prema predstavnicima građana u ovom domu, sugrađanima i meni lično, isključivo zbog različitog političkog stava i razmišljanja, ne uzvratim na isti i sličan način i ostanem Krsto Radović, isti čovjek kakvog su građani poznavali i ranije”, poručio je Radović nakon imenovanja.

Prema njegovim riječima nakon nelegalnog preuzimanja Opštine i uzurpacije vlasti Skupština je doživjela moralni i institucional i sunovrat.

“U kojoj mjeri je unižen ovaj dom je i činjenica da polovini odbornika nije dozvoljen ni pristup prostorijama službe Skupštine opštine. Jezive scene policijske represije nad Budvanima obišle su planetu i izazvale zgražavanje civilizovanog svijeta, što se nikada ne smije dozvoliti ni Budvi ni Crnoj Gori. U ovom mandatu nastaviću onamo gdje sam stao. Daću sve od sebe da ugled ovoga doma uzdignem na znatno viši nivo”, poručio je Radović.

On je najavio da će početkom sedmice zakazati sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj će biti izabran predsjednik Opštine, te da očekuje i zaključenje postkoalicionig sporazuma.

Carević: Sve ono što se desilo nećemo zaboraviti, biće procesuirano

Budući predsjednik Opštine Marko Carević čestitao je izbor Radoviću, koga je predložila i lista “Za budućnost Budve.

“Ovo je jedan novi početak, nadam se još uspješniji. Očekuje nas puno toga, obećali smo građanima, i velike su pred nama obaveze da sve to ispunimo. Trudićemo se da ih maksimalno ispoštujemo, jer je privilegija raditi za građane. Trudićemo se da budemo servis građana i u njihovom interesu. Sve ono što se desilo nećemo zaboraviti, sve će biti procesuirano. Ipak, u ovom trenutku veoma teškom u kome se nalazi Opština, moramo preći na ekonomska pitanja”, kazao je Carević.

Pejović: Predstavnici kriminalne bande DPS pobjegli sa sjednice

Lider Demokrata Mijomir Pejović obrazložio je predlog 20 odbornika za imenovanje, navodeći da je Radović na častan i pošten način u prethodnom mandatu vodio parlament.

“On je što se tiče svih nas bio predsjednik Skupštine, iako je kriminalna banda budvanskog DPS pokušala pučem da izbornu volju građana iz 2016., zahvaljujući kupovini odbornika Stevana Džakovića da prekine. Naravno da nisu to uspjeli jer rezultati izbora to potvrđuje. Iznenađujuće je da predstavnici kriminalne bande DPS nijesu tu, očigledno su pobjegli, jutros su bili na sjednici. To je bila prilika da u novom parlamentu vidimo da li imaju šta da kažu i sa kojim opravdanjem izlaze pred građane. Sve ono što su pokušali da urade u protekla tri mjeseca će ostati zapisano u istoriji besčašća ovoga grada. Oni su sebe trajno diskvalifikovali za svaku buduću javnu funkciju, i duboko se nadam kada bude usvojen zakon o lustraciji da će biti obuhvaćeni. Da ne govorimo o drugim zakonima, kakva je bila uliga tužilaštva, ulozi ministarke javne uprave Suzane Pribilović i svim institucijama koje nijesu bile podređene poštovanju zakona, već prekrajanja izborne volje i kršenju ustava”, poručio je Pejović.

Rađenović: Ne želimo kontinuitet diktature, ne želimo zamjenu, nego promjenu

Odbornik URA Blažo Rađenović poručio je da ne žele kontinuitet one vlasti, diktature, ne žele zamjenu nego promjenu.

“Ukoliko ova koalicija u kojoj smo u prethodnom periodu participirali, bude istrajna u tome, bićemo konstruktivan partner i učestvovati u toj vlasti. Učestvovali smo na inicijativnom sastanku i od tada nijesmo imali pozive i očekujemo poziv kako bi definisali principe i na taj način ostvarili saradnju. Prevashodno nam je bitna stručnost i profesionalnost u svim organima lokalnim organima, preduzećima i vitalnim funkcijama”, kazao je Rađenović i pohvalio rad Radovića navodeći da je uveo demokratiju u parlament.

Sjednici je, prije pauze, prisustvovalo svih 33 odbornika - 14 koalicije ”Za budućnost Budve - Marko Bato Carević”, 11 odbornika koalicije DPS, SD, Crnogorska, LP, šest odbornika Demokratske Crne Gore i po jedan odbornik Građanskog pokreta URA i SDP.

Bonus video: