Centar za ženska prava: Odmah uključiti barem 30 odsto žena u pregovarački proces i sve buduće reforme

Kratkovido je i neodgovorno, kako kažu, izostavljati na ovaj način potencijal koji predstavljaju žene u Crnoj Gori

7285 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Centar za ženska prava reagovao zbog odsustva žena iz pregovaračkog procesa za sastav nove Vlade, kazavši da do promjena ne može doći bez učešća u političkim procesima.

Oni su se obratili liderima tri koalicije koje su dobile većinu na parlamentarnim izborima, Zdravku Krivokapiću, Aleksi Bečiću i Dritanu Abazoviću kazavši da sa pažnjom prate pregovarački proces nove Vlade

"Poznato vam je da 50,8 odsto te javnosti u Crnoj Gori čine žene. Žene koje su glasale na izborima. I žene koje su se borile i izborile sa Vama da ih dobijete. Zašto ih nema u sastavu pregovaračkih timova? Da li to znači da ih neće biti ni u novoj Vladi?", pitaju se u saopštenju.

One su akzale da su očekivale i očekujeu mnogo više od ovakvog starta.

"Očekujemo od Vas da vodite rodno senzitivnu i inkluzivnu politiku, baš onako kako ste naveli u Sporazumu koji ste potpisali i kojim ste se obavezali da ćete “usvojiti i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU”. Rodna ravnopravnost je jedna od ključnih tekovina i uslov za članstvo u EU", kaže se u saopštenju.

Dodaju da su žene nosioci pregovaračkog procesa i da su davale i daju ogroman doprinos pozitivnim društvenim promjenama, kako u okviru institucija i civilnog društva, tako i na individualnom nivou, boreći se svakodnevno za dobrobit društva, ali i porodica, obezbjeđujući preživljavanje svojim najbližima u uslovima nezaposlenosti i siromaštva.

"Ne prihvatamo česte tvrdnje političara da nema zainteresovanih žena za bavljenje politikom. Poznato je da su žene bile te koje su gradile i uspostavljale demokratske prakse mnogo prije nego je demokratija ustanovljena kao oblik vladavine. Uostalom, bilo ih je 30 odsto na partijskim izbornim listama, jer je to bio zakonski uslov da one budu prihvaćene", kaže se u saopštenju.

Kratkovido je i neodgovorno, kako kažu, izostavljati na ovaj način potencijal koji predstavljaju žene u Crnoj Gori.

"Tražimo da odmah uključite najmanje 30 dsto žena u pregovarački proces za sastav nove Vlade i sve druge procese i reforme koji budu uslijedili. To je uslov da “vaša” Vlada bude i naša", kaže se u saopštenju.

Bonus video: